Alternatív kerti tűzhelyek

2019-08-17 18:57:54 | Módosítva: 2019-08-17 18:58:31

A tavaszi időszak a kerti munkák mellett a nyári szabadtéri főzésre, sütögetésre való felkészülés ideje is. E tevékenységhez jó ugyan egy fix helyre épített tűzrakó hely, de nem feltétlenül szükséges. Sokszor már egy kis hordozható tűzhely is elég, amelyet bárhol fel lehet állítani. Ezeket akár saját kezűleg is el lehet készíteni a fellelhető anyagokból, hulladékokból. Cikkünkben néhány ilyen alternatív főző- és sütésre is alkalmas tűzhelyet mutatunk be gondolatébresztőként.


Képes összeállítás

Formai okok miatt adja magát az öblös méretű régi, égetet agyag, vagy beton csatorna csatalakozó T-idomból kialakítható alkalmi tűzhely. Az idom egyenes részével függőlegesbe állítva és néhány téglára állítva, alul pedig körbebetonozva máris kész az alkotás. A tűztér az idom alján lesz, a tüzet pedig a csatalakozó nyílás felöl lehet majd folyamatosan fadarabokkal táplálni. A főzéshez rövid fadarabok adják meleget, míg grillezéshez – amihez egy sütőrács is szükséges - faszenet kell használni. A hamut és az elszenesedett tüzelő anyag maradékát a tűztérbe nyúlva kis lapáttal lehet kiemelni.

Beton födémelemekből hasonló tűzhely állítható össze, ha a tűztérhez csatlakozó szomszédos elem oldalfalait áttörjük. Az égéshez szükséges levegő az alsó tüzelőnyíláson át jut a tűzterébe, és a jó huzatnak köszönhetően szinte minden faanyag hamuvá ég el. Így a hamuzás is könnyen elvégezhető.
Egy méretes, vastag falú égetett agyag dézsából vagy nagy cserépből is lehet grillsütőt készíteni. A sütőrács átmérőjét úgy kell megválasztani, hogy az a cserépedény felső peremezésébe illeszkedjen. Ha a kör alakú rács mérete ezt nem tenné lehetővé, akkor ahol a rács megszorul, kis csapokkal kell alátámasztani. A cserép aljába 10 mm-es lyukakat fúrva – keményfém lapkás fúrófejjel, nem ütvefúró(!) állásban – lehet megteremteni a tűzhely huzatát. Hogy ez megvalósuljon, a cserepet három téglára kell állítani. A faszenes használatnál mindig meg kell várni, amíg a tüzelőanyagból parázs lesz. A hő jobb megtartását pedig egy másik, az alsó cserépre jól illeszkedő cseréppel lehet megoldani. Nagyon hasznos a cserépdézsára helyezett cserépfedő.
Egy kis alkalmi tűzhelyet akár 20 darab normál méretű téglából is szinte percek alatt ki lehet alakítani. A sorokat alkotó téglákat kötésbe kell egymásra rakni, és még habarcsra sincs szükség a rögzítésükhöz. A tűzteret az alsó két sorban középen kihagyott két téglahossznyi hely adja, a tűzhely kellő huzatát pedig a tetejére állított magasító rács biztosítja. Helyette lehet két téglát is használni a főzőedény megemeléséhez. A tűzhelyet néhány beton járólapra vagy magasabb emelvényre helyezve érdemes használni, hogy ne kelljen sokat hajolgatni a tűz táplálása és főzés közben.Kis tűzhely teherautó fékdobjából vagy sérült, lecserélt gépkocsi felniből, és némi fémhulladékból is készíthető, ha hegeszteni tudó szomszéd is betársul a műveletbe. Ez a leendő tűzhely állványának az elkészítéséhez, pontosabban a tűzteret alkotó alkatrész magasba emeléséhez szükséges. Az állvány készülhet méretesebb acél csőből, rúdacélból vagy akár laposvasból is. Fontos, hogy a sütőrács ne kerüljön 60 cm alá, mert a hajolgatás használat közben eléggé fárasztó lehet. A sütéshez, főzéshez szükséges hőt egy gázégőfej felnibe szerelésével is lehet biztosítani. A gázégőt a felni közepére kell erősíteni, és a láng szabályozását végző gomb tengelyét a megfúrt paláston át kell kivezetni. Az így kialakított felni tűzhelyen nagyobb serpenyő is használható.


A kiszuperált mosógép dobja szinte kínálja a tűzhellyé alakításának a lehetőségét. Már csak lábra kell szerelni és készen is van. E célra alkalmas lehet a fém forgószék láb vagy más hasonló fém láb. Maga a dob nagyon alkalmas a tüzelésre, mivel alul csak kevés, oldalt viszont sűrűn perforált a palástja, így a dobban a tüzelőanyag jól ég, és gyorsan parázzsá alakul, ami a grillezéshez alapvetően szükséges. Természetes, hogy e funkcióhoz egy grillező rács is szükséges, ami viszont könnyen beszerezhető készen is.
Vékonyfalú, hosszában hegesztett acélcsövekből és mé­retesebb zártszelvényekből hegesztéssel ötletes kis tűzhelyek készíthetők. Ezek a rocket, azaz rakéta tűzhelyek – a közkedveltségük okán – tőlünk nyugatabbra készen is megvásárolhatók. Ám ennek ellenére nagyon sokan maguk fognak az elkészítésükbe. Ez a kis alaki eltéréseikben is tetten érhetők. Alapanyagként az előbb említett, 11x11 cm méretű csőváltozatok használhatók, amelyeket előbb a kívánt méretre kell darabolni, majd e részeket egymáshoz illesztve összehegeszthető a kellő formára. A csőből kialakítottak átmérője bővebb legyen, hogy akár vékonyabb fahasábok is beférjenek a tűztérbe. A tűztérbe alul érdemes egy rostélyt is beépíteni, hogy a használat után a hamut könnyebb legyen eltávolítani, ám ez a tűzhelyből könnyen ki is rázható.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szabadtéri tüzek megelőzése

A kerti, mezőgazdasági- és növényi hulladékok égetését több jogszabály is tiltja, mégis találkozunk olyannal, hogy a tiltások ellenére önkormányzatok saját rendeleteikkel szabályozott módon...


Konyha a szabadban

Nincs is hangulatosabb dolog, mint egy kerti grillezés kellemes baráti társasággal, vagy a családdal. Szerencsések a kerttulajdonosok, akiknek van elegendő helyük erre, sőt esetleg arra is, hogy...