Képes összeállítás
Formai okok miatt adja magát az öblös méretű régi, égetet agyag, vagy beton csatorna csatalakozó T-idomból kialakítható alkalmi tűzhely. Az idom egyenes részével függőlegesbe állítva és néhány téglára állítva, alul pedig körbebetonozva máris kész az alkotás. A tűztér az idom alján lesz, a tüzet pedig a csatalakozó nyílás felöl lehet majd folyamatosan fadarabokkal táplálni. A főzéshez rövid fadarabok adják meleget, míg grillezéshez – amihez egy sütőrács is szükséges - faszenet kell használni. A hamut és az elszenesedett tüzelő anyag maradékát a tűztérbe nyúlva kis lapáttal lehet kiemelni.
Beton födémelemekből hasonló tűzhely állítható össze, ha a tűztérhez csatlakozó szomszédos elem oldalfalait áttörjük. Az égéshez szükséges levegő az alsó tüzelőnyíláson át jut a tűzterébe, és a jó huzatnak köszönhetően szinte minden faanyag hamuvá ég el. Így a hamuzás is könnyen elvégezhető.
Egy méretes, vastag falú égetett agyag dézsából vagy nagy cserépből is lehet grillsütőt készíteni. A sütőrács átmérőjét úgy kell megválasztani, hogy az a cserépedény felső peremezésébe illeszkedjen. Ha a kör alakú rács mérete ezt nem tenné lehetővé, akkor ahol a rács megszorul, kis csapokkal kell alátámasztani. A cserép aljába 10 mm-es lyukakat fúrva – keményfém lapkás fúrófejjel, nem ütvefúró(!) állásban – lehet megteremteni a tűzhely huzatát. Hogy ez megvalósuljon, a cserepet három téglára kell állítani. A faszenes használatnál mindig meg kell várni, amíg a tüzelőanyagból parázs lesz. A hő jobb megtartását pedig egy másik, az alsó cserépre jól illeszkedő cseréppel lehet megoldani. Nagyon hasznos a cserépdézsára helyezett cserépfedő.
Egy kis alkalmi tűzhelyet akár 20 darab normál méretű téglából is szinte percek alatt ki lehet alakítani. A sorokat alkotó téglákat kötésbe kell egymásra rakni, és még habarcsra sincs szükség a rögzítésükhöz. A tűzteret az alsó két sorban középen kihagyott két téglahossznyi hely adja, a tűzhely kellő huzatát pedig a tetejére állított magasító rács biztosítja. Helyette lehet két téglát is használni a főzőedény megemeléséhez. A tűzhelyet néhány beton járólapra vagy magasabb emelvényre helyezve érdemes használni, hogy ne kelljen sokat hajolgatni a tűz táplálása és főzés közben.
Kis tűzhely teherautó fékdobjából vagy sérült, lecserélt gépkocsi felniből, és némi fémhulladékból is készíthető, ha hegeszteni tudó szomszéd is betársul a műveletbe. Ez a leendő tűzhely állványának az elkészítéséhez, pontosabban a tűzteret alkotó alkatrész magasba emeléséhez szükséges. Az állvány készülhet méretesebb acél csőből, rúdacélból vagy akár laposvasból is. Fontos, hogy a sütőrács ne kerüljön 60 cm alá, mert a hajolgatás használat közben eléggé fárasztó lehet. A sütéshez, főzéshez szükséges hőt egy gázégőfej felnibe szerelésével is lehet biztosítani. A gázégőt a felni közepére kell erősíteni, és a láng szabályozását végző gomb tengelyét a megfúrt paláston át kell kivezetni. Az így kialakított felni tűzhelyen nagyobb serpenyő is használható.
A kiszuperált mosógép dobja szinte kínálja a tűzhellyé alakításának a lehetőségét. Már csak lábra kell szerelni és készen is van. E célra alkalmas lehet a fém forgószék láb vagy más hasonló fém láb. Maga a dob nagyon alkalmas a tüzelésre, mivel alul csak kevés, oldalt viszont sűrűn perforált a palástja, így a dobban a tüzelőanyag jól ég, és gyorsan parázzsá alakul, ami a grillezéshez alapvetően szükséges. Természetes, hogy e funkcióhoz egy grillező rács is szükséges, ami viszont könnyen beszerezhető készen is.
Vékonyfalú, hosszában hegesztett acélcsövekből és méretesebb zártszelvényekből hegesztéssel ötletes kis tűzhelyek készíthetők. Ezek a rocket, azaz rakéta tűzhelyek – a közkedveltségük okán – tőlünk nyugatabbra készen is megvásárolhatók. Ám ennek ellenére nagyon sokan maguk fognak az elkészítésükbe. Ez a kis alaki eltéréseikben is tetten érhetők. Alapanyagként az előbb említett, 11x11 cm méretű csőváltozatok használhatók, amelyeket előbb a kívánt méretre kell darabolni, majd e részeket egymáshoz illesztve összehegeszthető a kellő formára. A csőből kialakítottak átmérője bővebb legyen, hogy akár vékonyabb fahasábok is beférjenek a tűztérbe. A tűztérbe alul érdemes egy rostélyt is beépíteni, hogy a használat után a hamut könnyebb legyen eltávolítani, ám ez a tűzhelyből könnyen ki is rázható.