A fogyasztó hátrányára nem lehet eltérni

Besült elektromos tűzhely

2011-03-04 22:51:39 | Módosítva: 2011-03-11 21:10:00

Alábbi esetünkben a feltételhez kötött jótállás kiváló példájával szembesülhetett a fogyasztó. Szerencsére nem hagyta magát és jogait korlátozni, végül neki lett igaza.

A fogyasztó 2009 augusztusában vásárolt két elektromos tűzhelyet, összesen 78 ezer forintért. Ezek egyike meghibásodott öt hónappal a vásárlást követően, ezért a fogyasztó kérte a vállalkozástól, hogy javítsa ki a hibás tűzhelyet. A vállalkozás arról tájékoztatta a vásárlót, hogy a használati útmutatóban világosan leírták, hogy szakszervizzel kell üzembe helyeztetni a terméket, ennek elmulasztása a jótállás elveszítésével jár. Az pedig, hogy esetleg nem olvasta el, vagy nem vette figyelembe az útmutató előírásait, mindenképpen a fogyasztó felelőssége. A fogyasztó ezután békéltető testülethez fordult jogai érvényesítése érdekében.

Szakszerű beszerelés, más által

Az eljárás során a fogyasztó nyilatkozott arról, hogy egy egyéni vállalkozó villanyszerelő által került sor az üzembe helyezésre. A vállalkozás szerint azonban mivel ez nem a használati útmutatóban foglaltak szerinti eljárásmód, ezért jogszerűen tagadták meg tőle a jótállás keretében történő javítást. Ráadásul – véleménye szerint – teljesen joggal követeli meg a szakszerviz általi üzembe helyezést, hiszen életveszélyt is okozhat a nem megfelelő működés. A békéltető testület a fogyasztó kérelmét megalapozottnak tartotta, és ennek megfelelően ajánlásában arra hívta fel a vállalkozást, hogy a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül javítsa ki, vagy cserélje ki a hibás tűzhelyet, ha pedig erre nem képes, akkor fizesse ki annak 39.000 forintos vételárát.

Nem korlátozható jogok

És hogy mi alapján hozta meg döntését a testület? A korábbi Ezermester számban már elemzett kötelező jótállásról szóló kormányrendelet melléklete szerint kötelező jótállás áll fenn többek között villamos energiával működtetett sütő-, főzőberendezésekre is. Ennek ideje a vásárlástól számított egy év. A rendelet értelmében semmis – azaz érvénytelen – az a megállapodás, amely a rendeletben foglaltaktól a fogyasztó hátrányára tér el. A békéltető testület eljáró tanácsa szerint a rendeletben foglaltak korlátozásának minősül az, ha kizárólag a vállalkozás által megjelölt szerviz helyezheti üzembe – ráadásul nem ingyenesen – a termékét, máskülönben a jótállás érvényét veszíti. E körben a tanács szerint az, hogy szakértelemmel rendelkező más vállalkozó helyezi üzembe a terméket, nem sérti a fogyasztó jogait, nem veszélyezteti életét, egészségét, ugyanakkor természetesen egyáltalán nem mindegy, ki végezte el a munkát. Mivel megfelelő szakértelemmel bíró személy által történt ez meg, miközben a kötelező jótállás korlátozása kizárt, ezért a vállalkozás helytelenül járt el, amikor megtagadta a jótállás keretében történő javítást a vásárlótól.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Használtcikk kereskedés

Az internetes használtcikk kereskedés virágzik, és kereskedésekből is van jó néhány. Szinte mindent meg lehet venni használtban is – sokszor az új árának töredékéért. De vajon mekkora kockázatot...


Kerti tűzhelyek a nyári ízekért

A kerti sütő-főzőhelyek nem csak a konyha „kihelyezett telephelyei”, hangulatot adnak a kertnek, és az aktív pihenés színterei is amellett, hogy ételek készülnek itt.