Öntözési ötletek

2009-08-14 23:29:52 | Módosítva: 2009-08-14 23:34:36

Az öntözési megoldások közül egyrészt azt kell kiválasztani, ami az adott növénynek a legmegfelelőbb, másrészt pedig ezt össze kell hangolni a lehetőségeinkkel.

Honnan szerezzünk vizet

Kertünk öntözéséhez többféle forrásból juthatunk vízhez. Legideálisabb a természetes csapadék, hiszen az térben egyenletesen öntöz a kertben. A szépséghibája, hogy időbeni eloszlása nem ideális: a tavasz és az ősz csapadékosabb, nyáron azonban nem számíthatunk elegendő csapadékra, és a mennyisége sem elegendő a mi éghajlatunkon.
Másik lehetőséget az öntözésre a természetes felszíni vizek adják, de keveseknek adatik meg, hogy egy patak, folyó, vagy öntözőcsatorna mellett legyen a kertjük.
Lehetőségként adott még az esővíz összegyűjtése, ami kiegészítő öntözésnek kiváló, hiszen az egyszerre lehulló, nagy mennyiségű csapadéknak csak kis hányada hasznosul. Míg ha ezt összegyűjtjük, akkor időbeni elosztását optimalizálhatjuk: egyszerre csak annyit juttatunk ki belőle, amennyire szüksége van a növényeknek, és akkor, amikor szükségük van rá. Az esővízgyűjtés hátránya a tárolásban rejlik, hiszen nagyméretű tartályra van ahhoz szükség, hogy megfelelő mennyiséget tartalékolhassunk, ehhez pedig hely kell. A fúrt kút létesítése annyival jobb, hogy itt a vizet a föld alatt a természet tárolja nekünk, és a megfelelő időpontban termelhetjük azt ki onnan.

Öntözési módok

Növényi kultúránként eltérő lehet, hogy milyen öntözési módot igényelnek az adott időszakban. Egy gyümölcsösben például az árasztó jellegű, egyedenkénti öntézés a legideálisabb, hiszen a fák gyökérzónája mélyen van, lényeges, hogy a víz lejusson odáig, így nagy mennyiségre van szükség. A csepegtető öntözés is ehhez hasonló, csak itt a hosszabb öntözési idő miatt egyszerre kisebb vízadagot juttatunk ki, ami lassabban szivárog le a talajban, így jól hasznosul cserjék, évelő virágágyások öntözése esetén.
A gyepek öntözésére az esőztető megoldás a legjobb, hiszen egységnyi területre viszonylag kis vízadaggal öntözünk, de nagy területtel kell számolni. Az esőztető öntözésnél nagy párolgási veszteséggel kell kalkulálnunk, de még így is ez a leghatékonyabb megoldás a gyepek vízutánpótlására, hiszen például ha gyepet árasztva öntöznénk, akkor még nagyobb veszteséget könyvelhetnénk el a párolgáshoz viszonyítva, mert nagy mennyiség szivárogna mélyen a talajba, ami a fűfélék gyökérzónájának a szintje alatt már nem hasznosul.

Öntözési módok és a szivattyú paraméterei

A kútból leggyakrabban lamellás szivattyúkkal, míg felszíni vizekből búvárszivattyúkkal szokás a vizet kiemelni, és a felhasználás helyére juttatni. Mielőtt szivattyút választunk több paraméterét érdemes megvizsgálnunk, hogy kiderüljön megfelelnek-e a felhasználás céljára.
Árasztó öntözésnél például elegendő, hogy a víz csak kifolyjon az öntözőcső végén, ezen túl különösebb nyomásigénye nincs a folyamatnak. Ha a kutunk például 6-10 méter mély, akkor egy hasonló emelőmagassággal bíró szivattyú épp csak a felszínre hozza a vizet, másra is használható nyomást ne nagyon várjunk tőle. Egy 30-50 méteres emelőmagasságú szivattyú az ugyancsak 10 méteres kútból - amellett, hogy felhozza a vizet - 2-4 bar nyomást is képes produkálni. A gyepek öntözésére használt rotoros és spray szórófejeknek a nyomásigényéhez ez megfelelő.
Mielőtt szivattyút vásárolunk, érdemes részletes számításokat végezni annak érdekében, hogy a szerkezet maradéktalanul képes legyen majd ellátni feladatát. Az emelőmagasság csak egy a sok közül, ami végül befolyásolja majd a folyamatot. Lényeges még a vízszállítás teljesítménye (liter/óra), és a szállítási távolság, hiszen nem mindegy, hogy a kúttól 10, vagy 100 méterre szeretnénk felhasználni a vizet, mivel annak nyomása, a csőben való mozgásakor is változik a távolság és a cső keresztmetszetének függvényében. Az öntözőrendszer elemeinek összehangolásakor fontos még az előbb említetteken kívül, hogy hány szórófejet kell elbírnia a rendszernek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szobanövény öntözés

Ez a feladat különösen akkor válik kritikussá, ha hosszabb időre nyaralni megy a család, és a kedvelt szobai vagy esetleg a balkonra telepített növények felügyelet, azaz öntözés nélkül maradnak. Ha...


Kényelmi megoldások az öntözésben

Az öntözőrendszer összeállítások nagy választéka lehetővé teszi az egyénre, és kertre szabott megoldások kialakítását. Így készíthetünk, készíttethetünk olyan rendszereket, melyek alkalmanként...