Öntözéstechnika

A kert nem tartozéka, hanem szerves része otthonunknak. Ezt a magyar háztartásokban is egyre több helyen felismerik. A szép, ápolt kert kialakításában segít Önnek a Gardena. Magyarország éghajlati viszonyai mellett állandó öntözésről kell gondoskodnunk. Ezt leghatékonyabban automata öntözőberendezéssel érhetjük el, mely biztosítja az egyenletes vízkijuttatást. A Gardena többféle alternatívát kínál, az egészen egyszerűtől a teljes automatizálásig.

Sprinkler-system

Kerttulajdonosoknak, magánszemélyeknek ajánljuk. Tervezése és szerelése végtelenül egyszerű, a biztosított "Tervezési csomag" segítségével mindenki könnyedén elvégezheti. A rendszer 9 V-os szelepek segítségével teljesen automatizálható, nincs szükség elektromos kábelekre. Megfelelő kivitelezés esetén karbantartása minimális időt vesz igénybe. Kényelmi szempontokat is figyelembe véve, akár rádióvezérléssel is ellátható. A szórófejek alján elhelyezett víztelenítő szelep gondoskodik a szórófejek és a vezetékek automatikus fagymentesítéséről.

Pipeline

A kerten belüli vízszállítás legpraktikusabb módja. A kert bármely részére el tudjuk juttatni a vizet anélkül, hogy a hosszú tömlő megkeserítené az életünket. A gyorscsatlakozókkal ellátott "Csatlakozó doboz" és "Vízkonnektor" lehetővé teszi az egyszerű kezelhetőséget, és így az öntözés akár 2-3 méteres tömlődarabbal is megoldható a kert bármely pontján. A vízvételi helyeket összekötő vezeték föld felett és föld alatt egyaránt vezethető.

Micro-Drip-system

Víztakarékossági okból ajánljuk a Micro-Drip-system hálózatot, mely a Sprinkler-system rendszerhez is csatlakoztatható. Sokoldalúan használható különálló növényekhez, soros kultúrákhoz, növényágyásokhoz, télikertekhez, balkonnövényekhez és sziklakertekhez. A berendezés lényege a mikroszórófejes és csepegtető öntözés, mely az esetleges nyomásingadozások ellenére is azonos vízmennyiség kijuttatására képes.

Öntözőkomputerek

Az öntözésvezérlők megoldást kínálnak kisebb és nagyobb öntözőberendezések automatizálására. A programozásuk és szerelésük egyszerű. A hálózati áramtól függetlenül be- és kikapcsolják az öntözőrendszert, anélkül hogy hozzá kellene nyúlni. A csapra szerelhető öntözőkomputerek távollétünk alatt is megóvják kertünket a kiszáradástól.
A csapra szerelhető öntözőkomputerekkel az automatizálás könnyen megoldható. Lehetővé teszik, hogy a föld feletti öntözőfejek (pl. Aquazoom 250/2, POLO 250) az általunk meghatározott időpontban és mennyiségben öntözzenek. Üzembe helyezésük, szerelésük egyszerű. A vezérlés és az öntözőfejek összekötése GARDENA tömlők és gyorscsatlakozók segítségével gyorsan elvégezhető. A rendszer beüzemelése nem igényel villanyszerelőt, mert működését egy 9 V-os alkáli elem biztosítja.

A csapra szerelhető komputerek néhány előnye:

  • talajtípustól, növényzettől függően állítható a kijutatott vízmennyiség,
  • tetszőleges öntözési időpont beállítás,
  • tetszőleges időintervallum beállítás,
  • egyszerű, átlátható kezelhetőség,
  • széleskörű felhasználhatóság,
  • nincs szükség elektromos bekötésre,
  • esőérzékelő és talajnedvesség érzékelő csatlakozási lehetőséggel rendelkeznek,
  • lehetővé teszik az éjszakai öntözést, így kisebb a párolgási veszteség, nem perzseljük le a növényzetet, és csökkentjük a fellépő víznyomási problémákat.

Az öntözőkomputerek széles skálája létezik. A GARDENA vezérlések az egyszerű vízprogramozó órától a profi napelemes öntözőkomputerekig minden igényt képesek kielégíteni. A vezérlők segítségével az öntözés hatékonyabbá és kényelmesebbé válik. Amennyiben az öntözőrendszert valamelyik területi márkaképviselet vagy szerződött partner építi meg, a GARDENA 3 év szavatosságot vállal a termékekre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kényelmi megoldások az öntözésben

Az öntözőrendszer összeállítások nagy választéka lehetővé teszi az egyénre, és kertre szabott megoldások kialakítását. Így készíthetünk, készíttethetünk olyan rendszereket, melyek alkalmanként...


Öntözésről, szivattyúkról

Kertünk öntözésének leggazdaságosabb módja a saját vízforrásból – másképpen víznyerő helyről – szivattyúzott víz. A víznyerő hely üzemi vízszintje határozza meg, hogy felszíni, vagyis száraz...