Eredés elősegítése

Az ősszel telepített gyümölcstermő fák, díszfák, cserjék, és különféle rózsatövek fokozott figyelmet kívánnak tavasszal. Ezek ugyanis addig, amíg az ültetés helyén be nem gyökeresednek a saját tartalékaikat használják fel.

A tőtakarás a gondos ültetés befejező művelete. Amikor már öntözni kell a tövet takaró földkupacot, az öntözés idejére érdemes lehúzni. Viszont öntözés után a földet még jobb visszahúzni és véglegesen csak nyár elején kerüljön elbontásra.
Az öntözés legalább a gyökerek körüli talaj kiszáradását előzze meg. Ennek érdekében inkább ritkábban, de nagyobb vízadaggal öntözzünk, mintsem gyakran kevés vízzel. Alkalmanként a facsemeték mindegyike kapjon 1-2 vödörnyi vizet, de ha nagy a szárazság többet is kaphatnak. Ugyanis kellő nedvesség nélkül nehezen erősödhetnek meg, illetve gyökeresedhetnek az új helyükre. Éppen ezért a felszínes öntözésnek nincs értelme, kivéve a rózsa, a kiwi, a kínai egres és a fügebokor esetében. Ez azért lényeges, mert ezeknek a melegkedvelő növényeknek a begyökeresedését kockáztatnánk az idő előtti öntözéssel.
A facsemeték töve körül kb. 1 m átmérőjű földtányért szokás kialakítani, úgy, hogy a közepe felé enyhén lejtős legyen. A kialakított tányér talaját, mindig gyommentesen kell tartani, és természetesen bőven öntözött legyen, különben kiszáradhat, és az végzetes lehet a csemetére.
A talajtakarás, vagyis a tőrész körüli talajfelület beárnyékolása szintén előnyös lehet. Ezáltal mérséklődik a talaj kedvezőtlen és gyors felmelegedése és kiszáradása. Talajtakarásra alkalmas a szalma trágya, a pelyva vagy szalma fűkaszalék, de akár a komposzt is. Ezen felül jó szolgálatot tehet egy műanyag fólia is. A tő köré terített fóliára vékony földréteget kell tenni, így az teljesen el is fedhető, hogy észre se vegyük. A túlságosan erős, szárító hatású napsütés ellen a facsemeték törzsét és ágait több rétegben újságpapírral vagy zsákvászonnal is be lehet borítani.
Ha a gondos ültetés és ápolás ellenére elmarad az eredés, akkor a földből óvatosan ki kell ásni a csemetét, és 2-3 napra vízbe, kell állítani. Ettől annyira megszívhatja magát, hogy jelentősen javulhat megeredési késsége. Gyökérvégeiből ismét le kell metszeni, hogy friss gyökérzettel kerüljön ismét elültetésre. Ezután pedig igen fontos a heti 2-3 alkalommal való bőséges öntözés.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: eredés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.