Külső kemencék

A külső kemencék nem sorolhatók a kályhák közé, de ma már a legtöbb kályhás készíti őket. Hagyományosan ezek a kemencék a nyári kenyérsütés eszközei voltak, és az udvar valamelyik szegletében álltak. Amikor a lakóházban lévő kemencéket kezdték elbontani, az udvari kemencék szerepe megnőtt, télen-nyáron itt sütötték a kenyeret. Előnyeik közé tartozott, hogy nem foglalták a helyet a házban, és nyáron nem fűtötték fel a lakást. A hátrányuk az volt, hogy hidegben és rossz időben kellemetlen volt a használatuk. Ezeket a kemencéket napjainkban már csak a szabadidő kellemes eltöltéséhez építik, a vendéglátásban azonban ennél fontosabb szerepet is kaphatnak.

Az egyszerűbb külső kemencék kémény nélkül épültek, alakjuk kerek vagy kerekded volt, boltozatukat az Alföldön magasabbra, az ország többi részén alacsonyabbra építették. Az igényesebben kivitelezett külső kemencék szája előtt kisebb kémény magasodott, hogy ne az asszonyok arcába csapódjon a füst. A kemencét a kémény nyílásán át fűtötték, a kitóduló füst pedig a kéményen keresztül távozott.
Tábori kemencének vagy bakterkemencének hívták azokat a téglából falazott, boltozott szabadtéri építményeket, amelyek a XIX-XX. században alakultak ki. Nevük onnan ered, hogy a falusiak a típustervek alapján megépített bakterházak udvarán láttak először hasonlókat. Az ilyen külső kemencének lapos, körte alakú belső boltozata volt, a tetején szabályozó nyílással, külsejét azonban szögletesre falazták. A kemence szája fölött kisebb kémény emelkedett. A kemencét és a kéményt cserépfedés védte az időjárás káros hatásaitól. Elsősorban ezek a kemencék felelnek meg a mai igényeknek.
A kémény aljában grillező helyet lehet kialakítani. Ha azt szeretnénk, hogy a külső kemence a társasági élet központja legyen, védőtetőt, sőt nagyobb kerti építményt is emelhetünk föléje. A nyitott kerti építménybe (más néven szaletli) a kemence kéményét középre kell helyezni. A kiszélesített kémény a tetőn kívülre vezet, kandallóként, valamint grillező- és húsfüstölő helynek is használható. A kerti együttesek bővíthetők takaréktűzhellyel és szükség esetén katlannal is.

Könyvajánló:
Sabján Tibor
Nagy kályhakönyv

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kemence, kályha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gábor74 avatarja

Gábor74         Bontott téglából építenék kemencét a kertbe.

Olyat szeretnék,amibe lehet pizzát sütni,grillezni és húst,halat füstölni!Ha valaki tudja hogyan kell csinálni írjon!Köszi.

joco0907 avatarja

joco0907         Külső kemence építés

Szeretnék én is egy közepes kemencét építeni.
Hogy fogjak hozzá?

Helytelen szilárdtüzelés

Megszokottá vált a szilárdtüzelés a vidéki településeken, amelyet a legkülönbözőbb tüzelőberendezésekkel valósítanak meg. Sokan azonban nem tudják, hogy nem mindegy mit és hogyan tüzelünk el...


Saját zárt tűzterű kandalló építése

Mindenek előtt a cím kiegészítésre szorul. A kandalló megépítése, gyakorlatilag csak a burkolat megépítését jelentette, hiszen a tűztér kompletten került megvásárlásra.