Mire való a kaszálógép

Azt szokták mondani, hogy ahol a szegélynyírók tudománya véget ér, ott kezdődik a motoros kaszák munkaterülete. Ahol igény az, hogy a levágott fű egyben maradjon (pl. állatok etetése), vagy ahol olyan egyenetlen a talaj (árokpartok, meredek lejtők), hogy a hagyományos fűnyírókkal már nem boldogulunk, ott jöhet a motoros kasza.

A motoros kaszákból nagyjából háromféle teljesítményszintet különböztetünk meg. A legalsó szintet akár motoros szegélynyírónak is nevezhetnénk, mert ezek tulajdonképpen nagyra nőtt szegélynyírók. Felhasználási területükben is keveredik a klasszikus szegélynyíró funkció - hiszen ezek a kisgépek szegélynyírásra is kitűnően megfelelnek - és a kaszáló funkció. Teljesítményük ugyanis bőven elegendő arra, hogy kisebb területeken, illetve a fentebb említett nehéz terepviszonyok közt füvet kaszáljunk velük.
Alapvetően különböznek azonban a szegélynyíróktól abban, hogy a meghajtó motor sohasem a fejegységen, hanem a szárrész végén található, és a hajtást egy forgó bowden továbbítja a vágófejhez. A szárrész általában ívelt - mert a bowdenes hajtás nem igényel egyenes rudat - viszont ez egyben az átvihető nyomatékot is behatárolja. A kis kategóriás szegélynyírók kivétel nélkül damilorsóval működnek (a szegélynyírókhoz hasonlóan), ezekre speciális vágófejeket általában nem is lehet feltenni. A nagyobb teljesítményhez természetesen a szegélynyírókhoz képest nagyobb damilszál átmérők tartoznak. Az ilyen gépeket hosszú kerítések mentén, illetve bokrok, fák alatti fű vágásakor is jól kihasználhatjuk.
A következő teljesítményfokozatba tartozó motoros kaszák még mindig a "kert és hobi" kategóriába sorolhatók, de ezek már nagyobb teljesítményű gépek. Ezeknél a szárrész mindig egyenes, és az abban forgó merev tengely nagyobb nyomaték átvitelére is alkalmas. A merev tengely hajtja meg a fejrésznél lévő sarokhajtóművet (kúpkerekes hajtómű), amelynek kimenetére már különböző fém vágófejek is szerelhetők. Ilyenek lehetnek a háromélű-, négyélű kések, az 50 illetve 80 fogú fűrésztárcsák, és ilyen az ún. macséta tárcsa. Ez utóbbit úgy kell elképzelnünk, mint egy fűrésztárcsát, amelynek élére a láncfűrészek szemeire hasonlító vágószemek vannak rögzítve. A macséta tárcsa segítségével 3-4 cm átmérőjű fatörzseket fűrészelhetünk el, bozótot irthatunk, cserjéket vághatunk stb.
A harmadik kategóriába az ipari jellegű, nagy teljesítményű kaszálógépek tartoznak. Ezek árát általában már hat számjeggyel kell leírnunk, de a folyamatos, iparszerű munkákhoz ezek a gépek valók.
A motoros kaszákat általában kétütemű benzinmotorok hajtják, de újabban megjelentek a négyüteműek is, mert a környezetvédelmi normákat ez utóbbival könnyebb betartani. A kétüteműek előnye viszont az egyszerűség, az egyszerűen megoldott keverékolajozás és a kisebb karbantartási igény. A membrános porlasztó segítségével minden helyzetben képes működni. A gépekhez előírt keverék arányát (1:25-ös vagy 1:40-es) pontosan tartsuk be, és mindig jó minőségű kétütemű motorolajat használjunk.
A fenti kategóriák szerint az AL-KO FRS 251 és 351 típusú gépei az első csoportba tartoznak. A kettő között az a különbség, hogy a 351-es (Vario) szárrésze két félre szétbontható, ami nagyon megkönnyíti a szállítást. Szétszedve bármelyik csomagtartóba könnyen belefér. Ez bizony nagyon hasznos dolog. Az FRS 410 és az FRS 4125 típusjelű gépek a középső "osztályba" tartoznak. A nagyobb gép ökörszarv markolata hosszabb munkavégzésnél nagyon kényelmes. Sokkal kevésbé rázza és fárasztja a csuklókat.
Ugyanebben a kategóriába tartozik még egy "kakukktojás" a TE1000TA, amely az előbbiektől eltérően villanymotoros hajtást kapott. Az elektromos kábel ugyan korlátozza mozgásunkat, és behatárolja a munkaterületet, cserébe viszont 1 kW-os teljesítményt és minimális karbantartási igényt kapunk. Nincs üzemanyag-vásárlási procedúra, nem kell gyertyát és légszűrőt cserélni, és mindig biztosan indul.
A motoros kasza nem gyerekjáték. Csak megfelelő védőfelszerelésben (fülvédő, szemvédő, kesztyű, hosszú nadrág, magas szárú cipő) szabad dolgozni, és gondoskodni kell arról is, hogy a munkaterület 10-15 m-es körzetében más ne tartózkodjon. A tárcsavédőnek mindig a gépen kell lennie.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kaszálógép, kasza

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Erő, csend és környezetvédelem

Az ipari fejlődés irányvonalát és ütemét jelzi, hogy alig pár hónapja jelent meg lapunkban a Hitachi akkumulátoros fűkaszájának bemutatása, és íme itt a legújabb, hosszú működési idejű...


Hitachi multifunkcionális fűkasza

A professzionális elektromos kéziszerszámaival a magyar piacon 1999 óta jelenlévő Hitachi Power Tools Hungary Kft, a tavalyi évben ismét egy nagyot dobott. A japán anyacég és a kétütemű...