Kád csere, igényekhez és adottsághoz választva

Fürdőszoba felújítás

Az átlagos fürdőszoba méretei nem mondhatók túl tágasnak. Sőt, olykor éppen hogy elfér benne egy mosdó és egy fürdőkád. A régi avítt, néha már repedt mosdók könnyen kicserélhetők, a kopott, sérült kád cseréje azonban már fogósabb feladat, különös tekintettel a helyszűkére. Így nem könnyű a megfelelő típus kiválasztása, különösen akkor, ha ideális cserét szeretnénk megvalósítani.

Mindenekelőtt alaposan végig kell gondolni a lehetőségeinket és a vele járó munkákat. Az új kád anyaga, formája sem lényegtelen, ezt a helyi adottságok és a költségek együtt limitálhatják. A kád alapanyaga ugyanis döntően meghatározza a formát és bizonyos fokig a méretet is. Szűk terű fürdőszobákban alig lehet elhelyezni pl. sarok-, kör-, vagy különálló kádat. Az új kád méret kiválasztásánál és elhelyezésénél azt is vegyük figyelembe, hogy előtte legalább 70 cm-nyi szabad helyre van szükség.
Az acéllemezből készült fürdőkádak formavilága viszonylag egyszerű. Az ilyen kádakat 2,3-3 mm vastag lemezből, húzással készítik, majd a tartós zománcfestéket magas hőfokon a felületükre égetik, hogy ellenállóvá tegyék. A zománcréteg és az acél alapanyag miatt ezek a kádak a mechanikai hatásokkal szemben ellenállóak, és a tisztításuk is könnyű. Ám a zománcréteg rideg, emiatt könnyen sérül, és az ilyen hibák igényes kijavítása nem lehetséges.
A zománc felületi csillogása hosszú ideig megmarad, de csak akkor, ha a tisztításhoz nem használnak koptató, vagy maró hatású szereket. A lemezkádak mérete általában 70x120-200 cm, magasságuk 45 cm, beépített magasságuk pedig általában 56-60 cm. Többféle vastagságban készülnek, a nagy tömegben gyártottak általában vékonyabb anyagúak és sérülékenyebbek, mint a 3,5-4 mm vastag kádak. Ez utóbbiaknak tartósságát több évtizedig garantálják a gyártók.
A lemezkádak beállításához külön felszerelhető és szintbe állítható lábakra van szükség, ami megvásárolandó tartozék, beépítésük pedig kőműves és burkolómunkát igényel. Az esetleges javítások elvégzéséhez beépített kádaknál feltétlenül szükséges egy méretesebb csempeajtó, amely a le- és túlfolyórendszert könnyen hozzáférhetővé teszi. Beépítésüknél a gyártói előírások a mérvadók, a munkát pedig ajánlatos szakemberre bízni.
Az akril kádakat hihetetlenül gazdag forma- és méretválaszték, továbbá számos előnyös tulajdonság jellemzi. Alapanyaguk speciális akril lemez, amely kiválóan alakítható, és sok kádforma csak ebből az anyagból alakítható ki. A kádakat általában egy lapból melegen húzzák, ez adja a felületi kopóréteget. Nagyon fontos tényező a lap minősége, pontosabban az akril keménysége, de a réteg vastagsága sem lényegtelen. Ha túl puha az akril, akkor a mechanikai sérülésekkel szemben sem lesz kellően ellenálló, és a formatartásával is lehetnek gondok. Az akril lemez vastagsága általában 3,2-4 mm. A formára húzott akril kád alsó részére üvegszál erősítésű merevítő réteg kerül, ami 2-4 mm vastagságú, a fenekén pedig az erősítésként beépített 19 mm vastag faforgácslaphoz lehet rögzíteni a szintező lábakat.
Ezen kívül létezik ún. ABS-akril kádtechnológia is, amelynél az akril réteg csak néhány tized mm vastagságú, a többi ABS műanyag. Ezeknek hátránya, hogy a vékony akril réteg miatt alig javítható, míg a teljes anyagában akrilból készült kádaknál a mélyebb sérülések is könnyűszerrel kipolírozhatók.
Az akril kádak viszonylag kis tömegűek, beépítésük is könnyebb. A legtöbbjükhöz külön kádoldalak is vásárolhatók, amelyek formailag illenek az adott típusokhoz, és a beburkolásukat is jelentősen megkönnyítik. Az akril kádak a praktikus formák miatt lényegesen nagyobb komfortot biztosítanak fürdés közben, melegebb hatású maga az anyag is, továbbá ezek a kádak a víz hőmérsékletét is tovább tartják. Méretválasztékuk igen változatos, még az ún. egyenes kádak tekintetében is. Általában 120, 140, 150, 160, 170 cm hosszúak, szélességük pedig többnyire 70 cm, de nem ritkák a 180/80 cm- es méretűek sem. Beépítési magasságuk 50-60 cm, de ez függ a kád mélységétől és a kádlefolyó típusától, esetleg a hozzávaló kádoldalak magasságától.
Számos változat hidro- és levegőmasszázs rendszerekkel is kombinálható. Az alapanyag kiváló alakíthatósága miatt akár több fürdőzési funkció ideális helyigényét teljesítő kádformák is beszerezhetők. Természetesen ezek "emeltszintű" termékek, viszont nagyon praktikusak, és még kis alapterületű fürdőszobákba is elhelyezhetők. Érdemes vállalni a magasabb költségeiket, mert többet nyújtanak mint egy zuhanykabin, és még a hagyományos fürdést is lehetővé teszik.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Baumit hidegburkolati ragasztási rendszerek

Az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott a hidegburkolatok szerepe a belső terek tervezésekor. Míg korábban amolyan „szükséges rossznak” tekintették a fehér csempével burkolt felületeket –...


Fugázás felsőfokon

A hidegburkolás két különálló, egymást követő munkafolyamatból tevődik össze: a burkolat leragasztásából és a leragasztott burkolat kifugázásából. A két munkafázis végül együtt adja meg a burkolat...