Jó anyag, szerszám, technológia:

Tartós melegburkolat

Módosítva: 2009-05-20 22:14:26

A tartós, megfelelő minőségű melegburkolatok kialakításának elengedhetetlen feltétele a jó minőségű burkolóanyag, illetve a megfelelően kiválasztott építési segédanyagok szakszerű használata, valamint a kifogástalan, megfelelő szerszámokkal végzett munka.

Felület előkészítés

Bármilyen melegburkolatról is legyen szó, első lépésként meg kell vizsgálni a meglévő aljzat minőségét. Az aljzatnak simának, száraznak, tisztának, por-, és zsírmentesnek kell lennie, valamint a megfelelő húzó-, és nyomószilárdsággal kell rendelkeznie. Optimális esetben az alapfelület és a helyiség levegőjének hőmérséklete - 55-65 százalék relatív páratartalom mellett - 20-24 C. Cementbázisú aljzat esetén a maradék nedvességtartalom ne haladja meg a 2-2,5 CM százalékot a kiválasztott burkolat típusától függően. A burkolás megkezdése előtt meg kell mérni a helyiség levegőjének hőmérsékletét, illetve páratartalmát is. Amennyiben a mért értékek jelentősen eltérnek az ajánlott értékektől, azok nagymértékben módosíthatják a felhasznált anyagok tulajdonságait.
Az aljzatbeton vizsgálata után következhet az aljzat repedéseinek megszüntetése, valamint a málló, nem szilárd részek eltávolítása csiszolással. A felület alapos portalanítását célszerű porszívóval végezni.

Alapozás

Az alapozókat hengerrel vagy ecsettel kell felhordani az alzatra. Az alapozó megfelelő száradása után kezdhető meg az alzatkiegyenlítés.
Alapozóként szívóképes felületre használjunk Murexin D1 alapozót, amely kiváló minőségű, nagyon jó behatoló képességű, pormegkötő hatású diszperziós műgyanta bevonat. Megakadályozza az aljzatkiegyenlítőből a víz gyors leszívódását az aljzatba, és összeköti a meglévő szerkezetet az aljzatkiegyenlítővel. Nem szívóképes, ragasztómaradványos aljzatok kezelésére a Murexin D2 jelű alapozó használata ajánlott. Ha meglévő lapburkolatra szeretnénk tekercses burkolatot fektetni, már ez is megoldható bontás nélkül. A zsírtalanított hidegburkolatra a Murexin D 4 tapadó hidat kell alapos felkeverés után hengerrel felhordani felületre, és a száradási időeltelte után következhet az aljzat egyenetlenségeinek kiegyenlítése.

Aljzatkiegyenlítés

A cementkötésű önterülő kiegyenlítő anyagok a betonnál kisebb szemcse méreteiknek köszönhetően kitűnően simulnak a beton egyenetlen felületébe, síkká és simává téve az alapfelületet. A cementkötésű kitöltő és kiegyenlítő anyagokat a megadott keverési arányban hideg, tiszta vízzel kell összekeverni. Mindig a vízhez kell adni a poranyagot. A keverés legegyszerűbben fúrógépre erősített keverőszárral végezhető el. Az anyagot addig kell keverni, amíg egyenletes, csomómentes masszát nem kapunk, ezután lehet a kiegyenlítőt kiönteni, és a simító segítségével eligazítani, teríteni. Az anyag "kilevegőztetése" tüskés hengerrel oldható meg.
Az alapozó száradása után 0-tól 10 mm-ig a Murexin Objekt Plus önterülő aljzatkiegyenlítőt ajánljuk bármilyen burkolat alá. A kiegyenlítő 3 óra után járható és 24 óra után burkolható normál klíma esetén. 2-3 mm kiegyenlítés esetén alkalmazni lehet a Murexin Standard aljzatkiegyenlítőt is. Hidegburkolat és szőnyeg ragasztása, valamint laminált és szalagparketta fektetése előtti felület kiegyenlítésre egyaránt alkalmas, 5 mm réteg vastagságig.
3 óra után járható, 24 óra után burkolható, burkolattól és vastagságtól függően. Padlófűtésre is megfelel. Az anyagszükséglet mindkét kiegyenlítőnél 1,5 kg/m2/mm. Száradás után a felületet csiszolni, portalanítani kell.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: melegburkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyeg

Hőszigetelő, zajcsökkentő és dekoratív hatású, faltól falig érő padlóburkolat a padlószőnyeg. Kedveltségét talán ezek a tulajdonságai magyarázzák. Igen változatos lehet a mintázatuk, különféle...


Parafa padló lerakása

A parafa padlókat a burkolóanyagtól függően kétféle módon lehet azalapfelületre erősíteni. Az aljzatokkal szemben támasztott igények azonban a fektetés módjától függetlenül egységesek. Teljesen...