A gyepgondozás

A tavaszi gyep állapota szinte kizárólag attól függ, hogy az azt megelőző tél mennyire volt kemény, és hogy a fű túlélte-e a hideg időt. Tavasszal, ahogy a nappalok hosszabbodnak, és a hőmérséklet fokozatosan emelkedik, a fű lassan növekedni kezd, és a fűnyírás rendszeres feladattá válik. Ahhoz, hogy ez a növekedés fenntartható legyen, a gyepnek tápanyagra lesz szüksége, a gyomokat pedig ki kell irtani. A Szezon kezdetekor általában szükség van néhány javító munka elvégzésére, mivel üregek jelenhetnek meg, ahogy a változó hőmérséklet miatt a talaj megemelkedik, majd lesüpped, illetve a szétmállott vagy letaposott szegélyeket is helyre kell hozni. Ez az időpont alkalmas továbbá arra is, hogy újabb növényekkel gazdagítva változatosabbá tegyük a gyepet.

Fűnyírás kora tavasszal

Amint a fű növekedni kezd, lombgereblyével gyűjtsük össze a tél folyamán felgyülemlett, elhalt füvet és törmeléket, illetve egyengessük el a lyukakat.
Előfordulhat, hogy a fű meglehetősen hosszú már tavasszal, ezért ha túl alacsonyra próbáljuk nyírni, a fűnyíróban és a gyepben egyaránt kárt tehetünk. Ez utóbbi pedig elősegítheti a mohák és a gyomok terjedését. Ezt elkerülendő, állítsuk a fűnyírót a legmagasabb vágásra, így elősegítjük, hogy a fű a tövénél erősödjön, és a gyökérzete is fejlődjön.
Válasszunk száraz napot a fűnyíráshoz, mivel a nedves fű kiszáradása után rendezetlen összhatást kelt. Ellenőrizzük, hogy nem maradtak-e kövek vagy ágak a gyepen, majd kezdjük el nyírni a füvet úgy, hogy egyenletesen haladunk előre. Gyűjtsük össze a levágott füvet, majd takarítsuk ki a fűnyírót, és állítsuk alacsonyabb állásra a következő nyíráshoz, amire kb. egy hét múlva kell sort keríteni. A gyep széleit ezután szegélyvágóval vágjuk vissza az eredeti szélig. Később a szegélyvágóval tartsuk rendben a szegélyeket.

Általános gondozás

Számos fontos teendő van, amivel megőrizhetjük a gyep kitűnő minőségét. A felszínnek szüksége lehet levegőztetésre, hogy emelkedjen a gyökerek körül az oxigénszint, ami segíti a gyeptrágyával egyébként tovább fokozható növekedést. Az emelkedő hőmérséklet és a páratartalom gyomok terjedését hozza magával, amiket azonnal ki kell irtani.
Miközben egyre gyakoribbá válik a fűnyírás, a növényzet folyamatos eltávolítása azzal jár, hogy a levágott fű összegyűjtésével fontos tápanyagok vesznek el. Ezeket műtrágyával pótolni szükséges.
Ahogy a fejlődés első jelei megmutatkoznak, alkalmazzunk tavaszi tápanyagkeveréket. Amennyiben a talaj száraz vagy túlságosan tömör, alaposan öntözzük meg a gyepet trágyázás előtt, mivel ez biztosítja, hogy a műtrágya mélyen beivódjon, és gyorsan elérje a gyökérzetet.
Ha kézzel szórjuk szét a műtrágyát, válasszunk száraz napot a munkához. Osszuk fel a területet parcellákra, és mérjük ki a megfelelő mennyiségű műtrágyát minden ilyen egységhez. Ha trágyázó gépet használunk, ellenőrizzük, hogy jól van-e beállítva, majd töltsük a műtrágyát a tartályba. Járjuk végig a kertet egyenletes tempóban, és így szórjuk ki a műtrágyát olyan mennyiségben, ahogyan azt a gyártó ajánlja. Használat után alaposan mossuk ki a trágyázó gépet. Ha a trágyázást követő két nap nem esik az eső, öntözésre lesz szükség, mivel a fű gyökere könnyen megsérülhet, ha hosszú időn át nagy koncentrátumban van jelen a száraz műtrágya a gyökérzet körül.
A tavaszi műtrágyák nagy mennyiségű nitrogént tartalmaznak, hogy a növények megfelelő ütemben fejlődjenek. Az agyagos talajnak kevesebb tápanyagra van szüksége, mint a homokosnak, amelyből kilúgozódik a tápanyag. A kereskedelemben kapható keverékek gyorsan és lassan ható műtrágyákat tartalmaznak, amelyek a szerves és szervetlen tápanyagok folyamatos utánpótlását biztosítják.

Öntözés és levegőztetés

A gyomok gyorsan terjednek tömör talajú és nem megfelelően öntözött területeken. Ha kellő figyelmet fordítunk ezeknek a problémáknak a kezelésére, visszaszoríthatjuk a gyomok terjedését. A szezon elején frissen kinőtt fű még puha, gyenge, és hamar jelentkeznek a kiszáradás nyomai, ha nem megfelelően öntözzük a területet. Bizonyos fokú szárazságtűrő képességgel felvértezhetjük gyepünket, ha lassan, illetve "keményre" növesztjük a füvet.
A gyep megerősítéséhet csökkentsük a fűnyírás gyakoriságát. Állítsuk a vágás magasságát feljebb, hogy a fű be tudja árnyékolni saját gyökérzetét, és hűvösebb maradjon a talaj, ami lelassítja a párolgást.
A tömörség enyhítésére szurkáljuk meg a talaj felszínét vasvillával kb. 5 cm mélyen; ezzel feltörjük a kemény felszínt, és átlyuggatjuk az elhalt fű alkotta talajtakarót. A gyepszellőztető gép használata persze sokkal hatékonyabb.
Öntözéskor kilyuggatott locsolócsövön nagyon kis nyomáson engedjük át a vizet. Hagyjuk a vizet több órán keresztül így folyni. Ez a leghatékonyabb módja a gyep öntözésének, mivel a víz lassan ivódik be, és nagyobb mélységben hatol a talajba. A gyakori, de rövidebb öntözések a lapos, felszíni gyökérzet kialakulását segítheti elő, ami hajlamossá teszi a füvet a kiszáradásra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyírás, gyep

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűnyírás biztonságosan

Az elmúlt években, már szinte mindent megírtunk a fűnyírásról, alegalapvetőbb tudnivalókat valószínűleg mindenki fel is tudja sorolni, azonban kevesen tartják is be. Amikor új fűnyírót...


A gyepszellőztetésről

A gyepszellőztetés, és a gyep talajlazításának módszerei hazánkban az utóbbi évtizedben kezdtek csak széles körben elterjedni. Régebben általános nézetnek számított, hogy a füvet csak nyírni, kell...