A gyepgondozás

A tavaszi gyep állapota szinte kizárólag attól függ, hogy az azt megelőző tél mennyire volt kemény, és hogy a fű túlélte-e a hideg időt. Tavasszal, ahogy a nappalok hosszabbodnak, és a hőmérséklet fokozatosan emelkedik, a fű lassan növekedni kezd, és a fűnyírás rendszeres feladattá válik. Ahhoz, hogy ez a növekedés fenntartható legyen, a gyepnek tápanyagra lesz szüksége, a gyomokat pedig ki kell irtani. A Szezon kezdetekor általában szükség van néhány javító munka elvégzésére, mivel üregek jelenhetnek meg, ahogy a változó hőmérséklet miatt a talaj megemelkedik, majd lesüpped, illetve a szétmállott vagy letaposott szegélyeket is helyre kell hozni. Ez az időpont alkalmas továbbá arra is, hogy újabb növényekkel gazdagítva változatosabbá tegyük a gyepet.

Fűnyírás kora tavasszal

Amint a fű növekedni kezd, lombgereblyével gyűjtsük össze a tél folyamán felgyülemlett, elhalt füvet és törmeléket, illetve egyengessük el a lyukakat.
Előfordulhat, hogy a fű meglehetősen hosszú már tavasszal, ezért ha túl alacsonyra próbáljuk nyírni, a fűnyíróban és a gyepben egyaránt kárt tehetünk. Ez utóbbi pedig elősegítheti a mohák és a gyomok terjedését. Ezt elkerülendő, állítsuk a fűnyírót a legmagasabb vágásra, így elősegítjük, hogy a fű a tövénél erősödjön, és a gyökérzete is fejlődjön.
Válasszunk száraz napot a fűnyíráshoz, mivel a nedves fű kiszáradása után rendezetlen összhatást kelt. Ellenőrizzük, hogy nem maradtak-e kövek vagy ágak a gyepen, majd kezdjük el nyírni a füvet úgy, hogy egyenletesen haladunk előre. Gyűjtsük össze a levágott füvet, majd takarítsuk ki a fűnyírót, és állítsuk alacsonyabb állásra a következő nyíráshoz, amire kb. egy hét múlva kell sort keríteni. A gyep széleit ezután szegélyvágóval vágjuk vissza az eredeti szélig. Később a szegélyvágóval tartsuk rendben a szegélyeket.

Általános gondozás

Számos fontos teendő van, amivel megőrizhetjük a gyep kitűnő minőségét. A felszínnek szüksége lehet levegőztetésre, hogy emelkedjen a gyökerek körül az oxigénszint, ami segíti a gyeptrágyával egyébként tovább fokozható növekedést. Az emelkedő hőmérséklet és a páratartalom gyomok terjedését hozza magával, amiket azonnal ki kell irtani.
Miközben egyre gyakoribbá válik a fűnyírás, a növényzet folyamatos eltávolítása azzal jár, hogy a levágott fű összegyűjtésével fontos tápanyagok vesznek el. Ezeket műtrágyával pótolni szükséges.
Ahogy a fejlődés első jelei megmutatkoznak, alkalmazzunk tavaszi tápanyagkeveréket. Amennyiben a talaj száraz vagy túlságosan tömör, alaposan öntözzük meg a gyepet trágyázás előtt, mivel ez biztosítja, hogy a műtrágya mélyen beivódjon, és gyorsan elérje a gyökérzetet.
Ha kézzel szórjuk szét a műtrágyát, válasszunk száraz napot a munkához. Osszuk fel a területet parcellákra, és mérjük ki a megfelelő mennyiségű műtrágyát minden ilyen egységhez. Ha trágyázó gépet használunk, ellenőrizzük, hogy jól van-e beállítva, majd töltsük a műtrágyát a tartályba. Járjuk végig a kertet egyenletes tempóban, és így szórjuk ki a műtrágyát olyan mennyiségben, ahogyan azt a gyártó ajánlja. Használat után alaposan mossuk ki a trágyázó gépet. Ha a trágyázást követő két nap nem esik az eső, öntözésre lesz szükség, mivel a fű gyökere könnyen megsérülhet, ha hosszú időn át nagy koncentrátumban van jelen a száraz műtrágya a gyökérzet körül.
A tavaszi műtrágyák nagy mennyiségű nitrogént tartalmaznak, hogy a növények megfelelő ütemben fejlődjenek. Az agyagos talajnak kevesebb tápanyagra van szüksége, mint a homokosnak, amelyből kilúgozódik a tápanyag. A kereskedelemben kapható keverékek gyorsan és lassan ható műtrágyákat tartalmaznak, amelyek a szerves és szervetlen tápanyagok folyamatos utánpótlását biztosítják.

Öntözés és levegőztetés

A gyomok gyorsan terjednek tömör talajú és nem megfelelően öntözött területeken. Ha kellő figyelmet fordítunk ezeknek a problémáknak a kezelésére, visszaszoríthatjuk a gyomok terjedését. A szezon elején frissen kinőtt fű még puha, gyenge, és hamar jelentkeznek a kiszáradás nyomai, ha nem megfelelően öntözzük a területet. Bizonyos fokú szárazságtűrő képességgel felvértezhetjük gyepünket, ha lassan, illetve "keményre" növesztjük a füvet.
A gyep megerősítéséhet csökkentsük a fűnyírás gyakoriságát. Állítsuk a vágás magasságát feljebb, hogy a fű be tudja árnyékolni saját gyökérzetét, és hűvösebb maradjon a talaj, ami lelassítja a párolgást.
A tömörség enyhítésére szurkáljuk meg a talaj felszínét vasvillával kb. 5 cm mélyen; ezzel feltörjük a kemény felszínt, és átlyuggatjuk az elhalt fű alkotta talajtakarót. A gyepszellőztető gép használata persze sokkal hatékonyabb.
Öntözéskor kilyuggatott locsolócsövön nagyon kis nyomáson engedjük át a vizet. Hagyjuk a vizet több órán keresztül így folyni. Ez a leghatékonyabb módja a gyep öntözésének, mivel a víz lassan ivódik be, és nagyobb mélységben hatol a talajba. A gyakori, de rövidebb öntözések a lapos, felszíni gyökérzet kialakulását segítheti elő, ami hajlamossá teszi a füvet a kiszáradásra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyírás, gyep

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertápolás akkus gépekkel

Az immáron több mint 25 éve Magyarországon működő Andreas STIHL Kft. megalakulása óta aprofi fogyasztók igényeit kívánja kiszolgálni. Ikonikus termékén, vagyisa STIHL láncfűrészen...


Gyepszellőztetés, talajlazítás

Idén újra kicsit hosszúra nyúlt a tél, és az az időszak is, amikor pázsitunkat hótakaró borította. A hóréteg elolvadása után bizony a gyepet gyakran siralmas állapotban találjuk; üde zöld színe...