Amire nem is gondolna a laikus megrendelő:

Zöld tetők nedvességhatása belülről

Amennyiben a födémszerkezet nem légtömör (fa elemekből, acélszerkezetből, előregyártott vasbetonból készül), akkor külön páravédelmi réteg betervezése, beépítése szükséges, mivel minden elemekből készített tető számos fúgát, hézagot tartalmaz. A légzárás kulcsfontosságú kérdés mind a hőveszteségek, mind a hőszigetelések elnedvesedésének szempontjából (ami tovább növeli a páralecsapódás esélyét, öngerjesztő folyamat).

Az építőanyagokba behatoló nedvesség azok tulajdonságait, működését befolyásolhatja, előnytelenül megváltoztathatja, a vele érintkező rétegeket károsíthatja. A nedves építőanyag, hőszigetelő képessége jelentősen romlik, fagykárra érzékenyebbé válik, és súlynövekedést eredményez. Páravédelmi rétegnek a mindenkori belső és külső klímának megfelelő anyagot kell választani.
A páraelvezetést általában két síkon is meg kell oldani. Az egyik helyen, a hőszigetelés belső síkján, a belső téri pára, a másik helyen, a csapadékvíz szigetelés alatt, a gőznyomás jelentkezik (építési nedvesség gőz formájában fejt ki nyomást).
A födémszerkezet alsó síkján meg kell akadályozni a nedvesség-lecsapódás kialakulását. Ezt a hideg (külső) oldalra helyezett, kellően vastag hőszigetelő réteg beépítésével tudjuk biztosítani. Magas belső téri relatív nedvességtartalom esetén a hőszigetelő réteg vastagságát is növelni szükséges.
Meg kell akadályozni a rétegekben lecsapódó nedvesség megjelenését, amit, amit kellően légtömör szerkezettel (pl. monolit vasbeton födémszerkezet), vagy külön e célra beépített páravédelmi réteggel tehetünk meg (az MSZ 04-140/02 magyar szabvány, valamint DIN 4108, illetve a WSVO ajánlása szerint is).

MÉHES RENOSZIG Kft.
1012 Bp. Vérmező u. 10-12.
Telefon/Fax: (36-1) 212-2410, (36-1) 212-2411

www.mehesrenoszig.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zöldtető, nedvesség

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dryzone falszigetelő krém

A Dryzone szigetelőkrémmel 2003. évi bevezetése óta kb. 6 km falat szigeteltek – csak Magyarországon – a felszálló nedvesség ellen. Ez idő alatt soha semmilyen panasz nem érkezett a termékre. A...


Extenzív zöldtető a magánházakon

Az elmúlt két évtizedben egyre több zöldtető épült világszerte, sőt egyes helyeken kötelezővé tették az összes újonnan épülő lapostető növényesítését. Talán nem véletlenül! Hóbort? Semmiképpen!...