Amire nem is gondolna a laikus megrendelő:

Zöld tetők nedvességhatása belülről

Amennyiben a födémszerkezet nem légtömör (fa elemekből, acélszerkezetből, előregyártott vasbetonból készül), akkor külön páravédelmi réteg betervezése, beépítése szükséges, mivel minden elemekből készített tető számos fúgát, hézagot tartalmaz. A légzárás kulcsfontosságú kérdés mind a hőveszteségek, mind a hőszigetelések elnedvesedésének szempontjából (ami tovább növeli a páralecsapódás esélyét, öngerjesztő folyamat).

Az építőanyagokba behatoló nedvesség azok tulajdonságait, működését befolyásolhatja, előnytelenül megváltoztathatja, a vele érintkező rétegeket károsíthatja. A nedves építőanyag, hőszigetelő képessége jelentősen romlik, fagykárra érzékenyebbé válik, és súlynövekedést eredményez. Páravédelmi rétegnek a mindenkori belső és külső klímának megfelelő anyagot kell választani.
A páraelvezetést általában két síkon is meg kell oldani. Az egyik helyen, a hőszigetelés belső síkján, a belső téri pára, a másik helyen, a csapadékvíz szigetelés alatt, a gőznyomás jelentkezik (építési nedvesség gőz formájában fejt ki nyomást).
A födémszerkezet alsó síkján meg kell akadályozni a nedvesség-lecsapódás kialakulását. Ezt a hideg (külső) oldalra helyezett, kellően vastag hőszigetelő réteg beépítésével tudjuk biztosítani. Magas belső téri relatív nedvességtartalom esetén a hőszigetelő réteg vastagságát is növelni szükséges.
Meg kell akadályozni a rétegekben lecsapódó nedvesség megjelenését, amit, amit kellően légtömör szerkezettel (pl. monolit vasbeton födémszerkezet), vagy külön e célra beépített páravédelmi réteggel tehetünk meg (az MSZ 04-140/02 magyar szabvány, valamint DIN 4108, illetve a WSVO ajánlása szerint is).

MÉHES RENOSZIG Kft.
1012 Bp. Vérmező u. 10-12.
Telefon/Fax: (36-1) 212-2410, (36-1) 212-2411

www.mehesrenoszig.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zöldtető, nedvesség

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zöldtetők

Az extenzív zöldtető vékony (6–15 cm) ültetőközegében szárazságtűrő, kertészeti gondozást, öntözést nem igénylő növényzet él. Az extenzív zöldtetők használatuk módja szerint nem járható tetők....


Extenzív zöldtető a magánházakon

Az elmúlt két évtizedben egyre több zöldtető épült világszerte, sőt egyes helyeken kötelezővé tették az összes újonnan épülő lapostető növényesítését. Talán nem véletlenül! Hóbort? Semmiképpen!...