A burkolat kiosztása

Kerámiapadló fektetése

Az egyszerűbb mintázatokhoz először két egymásra merőleges vonalat kell az aljzatra jelölni. Ez háromszögeléssel könnyen elvégezhető és ellenőrizhető is. Ha egy 1,2 m-es egyenes szakasz végpontjaiból 0,9 és 1,5 m hosszú távolságú körívekkel metszzük egymást, pontos derékszöget kapunk. Az alapvonalat a legegyenesebb fal mellé célszerű csapózsinórral bejelölni, közepére pedig a felezővonalat.

Mivel a széleken valószínűleg egy egész lapnál kisebb felület marad, a tengelykereszt helyét addig változtassuk, amíg a szélső elemek egy fél elemnél nagyobbak és egyforma szélesek lesznek. Ez megkönnyíti a szélső sorokat alkotó darabok méretre vágását, ami különösen akkor fontos, ha a padlót bordűr kerettel kívánjuk dekoratívabbá tenni. A szélső elemek ilyen esetekben is az egymással szemben levő oldalakon legyenek azonos méretűek.
Bordűr kialakításakor ennek helye határozza meg a vágott elemek helyét és méretét a falak mentén. Ezért a bordűr körvonalait kell előbb kijelölni, majd a tengelykeresztet a bordűr felezővonalainak összekötésével jelöljük fel az aljzatra. A vonalak bejelölésekor a hézagoló keresztek helyigényét is vegyük számításba. A tengelykeresztet és az esetleges bordűr helyét jelölő vonalakat csapózsinórral jelöljük át az aljzatra.
A lapokat előbb szárazon rakjuk ki, mert így láthatjuk milyen lesz majd maga a burkolat, és arra is módot ad, hogy elképzelésünket módosítsuk. A kereten belüli mezőben a lapokat átlós irányban is lefektethetjük, ám ilyen esetekben a tengelykeresztet az átlókhoz igazodva kell bejelölni. Dekoratív megoldás, de sok szabással jár és közben sok hulladék keletkezik.
Hasonlóan jelöljük be a keret nélkül, csak ferdén lerakott burkolathoz szükséges tengelykeresztet is. Ezt inkább egyszínű, homogén felületű padlóknál érdemes alkalmazni, amelyeknél a ferde fugaminták szokatlan mintázatot adnak. E módszer is sok leeső hulladékkal valósítható meg. Közben arra is ügyelni kell, hogy a vágott lapok mérete a szemközti oldalak mentén azonos legyen.
A vékonyabb kerámialapok leszabáshoz megfelel az acélkerekes csempevágó is. A keményebb anyagú greslapokat azonban csak kővágó korongos sarokcsiszolóval, vagy a pontosabb mérettartást biztosító, gyémántszemcsés tárcsával szerelt vágógéppel lehet a kívánt méretre vágni. A csőáttörések nyílásait keményfém szemcsézetű koronafúróval és sarokcsiszolóval lehet kivágni.
A burkolólapokat még a lerakás előtt érdemes átválogatni, hogy csak sértetlen élű darabok kerüljenek leragasztásra. A ragasztóanyagból mindig csak annyit keverjünk be, amennyit 1 órán belül fel tudunk használni. Adott mennyiségű vízzel alaposan összekeverve, pihentetés után újból átkeverve már használatra kész az anyag.
A lapok leragasztását a fal melletti vágott sorral kezdjük el, mégpedig az ajtótól legtávolabbi részen. A ragasztót 6 mm vastagon, kis felületen, fogazott simítóval terítsük el egyenletesen. A lapokat kissé elforgatva nyomjuk a ragasztóba, és közéjük helyezett fugakeresztekkel biztosítsuk az egyenletes hézagokat. Ezeket úgy helyezzük a lapok közé, hogy másnap ki tudjuk emelni a hézagokból. A leragasztott lapok egysíkúságát egyenes élű léccel és vízszintezővel gyakran ellenőrizzük. A kiálló lapokat gumikalapáccsal ütögetve hozzuk szintbe. Nagyobb felületeket átlósan is ellenőrizzünk. Ha azonban bordűrt képezünk, akkor előbb ezt ragasszuk le, majd a tengelykereszt negyedeinek felületét középről kiindulva burkoljuk le. A munka a falak mentén folytatható, ahol hagyjunk min. 3 mm széles rést. A lerakott burkolatot hagyjuk egyéjszakán át száradni, majd másnap szedjük ki a lapok közé helyezett hézagolókat.

Fugázás

A befejező fázisban a fugaközöket kell kitölteni. Ehhez különböző színű és anyagú fugázó anyagot kell használni. Ez lehet cement-, akrilát-, vagy gyanta bázisú, a burkolólapok anyagához és a padló funkciójához igazodóan. A fugázó anyagoknál is tartsuk be a gyártó utasításait, mert a túlhígítás most sem kívánatos.
Egyszerre csak kis mennyiséget keverjünk be, majd a legtávolabbi sarokból kiindulva, kb. 60 fokos szögben tartott fugasimítóval, folyamatosan nyolcasokat "leírva" teljesen töltsük fel a lapok közötti összes hézagot. Közben a burkolat felületéről nedves szivaccsal folyamatosan töröljük fel a felesleges anyagot. A szivacsot gyakran mossuk ki, és csak kicsavarva használjuk.
A fugák feltöltése után a felületüket kb. 10 mm átmérőjű simító rúddal húzzuk át. Ezzel tömörítjük és simává tesszük a felszínüket. A vizes helyiségekben a fal mellett, valamint a szaniterek körül rugalmas vízzáró fugázó anyagot kell használni. A fugákat hagyjuk megkötni, majd 3-4 óra elteltével a padlóról vizesen töröljük fel a szennyfátylat, és szárazra törlése után a munkát befejezettnek tekinthetjük.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kerámia, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fa padlóburkolatok ápolása

A padló minden lakás szembetűnő és erősen igénybe vett felülete. A legkülönfélébb felületi szennyeződések mellett állandó kopásnak is ki van téve. Ezért a különféle helyiségek padlóját azok...


Elektromos fűtés

Bár még a szakemberek körében is gyakran vitákat generál, az elektromos fűtés létjogosultsága a modern lakásépítészetben megkérdőjelezhetetlen. A hőszivattyútól az elektromos radiátorig...