Belső könyöklők ablakokhoz

Régebben az ablaktokokat belül is könyöklők tették teljessé. Időközben az új tokszerkezeteknél ezeket már mellőzték, ám a korszerű, jól záródó ablakszerkezeteket még napjainkban is elegánsabbá teszik az utólag beépíthető ablakkönyök. A régieket pedig érdemes új, időtálló bevonatú darabbal kicserélni. Ezek az igények most könnyűszerrel megvalósíthatók a Falco új ablakkönyöklő idomainak alkalmazásával.

Az új könyöklő idomok maganyaga 19 mm vastagság faforgácslap, amelynek első élét két rétegben ragasztással egyesített, 2x8 mm vastagságú, és 38 mm széles MDF szegély zárja le. Az orrész hosszában futó külső élek lágyan, 8 mm-es sugárban lekerekítettek. Az idom 2600 mm hosszú, szélességük pedig 150-200-250- 300-390 mm méretű.
Az ablakkönyöklők felülete posztformingolt eljárással, nagy nyomású rétegelt laminátummal ellátott, de ez csak a látható felületeket fedi le. A nagy nyomással készült felület a munkalapokkal azonos keménységű, ellenáll a vegyi hatásoknak, az UV sugárzásnak, jól elviseli a magas hőmérsékletet, és a mechanikai sérülésekkel szemben is kiváló védelmet biztosít a laminált felületnek. A színválasztékot jelenleg fehér és szürkemetál, bükk és parkettamintás fautánzat, továbbá szürkés márvány-, onyx-, brazil- és travertin kőutánzatú dekorok alkotják.
A maganyagok leszabás után nyitott felületeit még a darab helyére erősítése előtt élzárással védeni kell az esetleges nedvesség behatolása ellen. A hátsó él lezárásához szükséges 2,6 m hosszú fehér élfólia, a látható élek lezárásához pedig a könyöklő színével azonos 40 mm széles és 1,3 m hosszú dekorcsík mellékelt tartozék.
Mivel az idomok 2600 mm hosszúak, esetenként az ablaknyílás méretéhez igazodó hosszúságúra kell vágni. Ha azonban az ablaknyílás hosszabb az idom gyártási hosszánál, akkor alumíniumból készült, fehér és eloxált ezüst színű soroló elemmel lehet a toldott darabokat hézagmentesen egymás mellé illeszteni. Ezen kívül ugyancsak alumíniumból készült sarok csatlakoztatásra alkalmas elemek és végzárók teszik kompletté az új ablakkönyöklők termékcsaládját.
A belső ablakkönyöklők beépítésekor a darabokat úgy kell méretre szabni, hogy a dilatációs mozgásokhoz szükséges 2 mm-es hézag mindig biztosítva legyen. A könyöklő kissé befelé lejtsen, és a hézagokat rugalmas tömítőanyaggal kell kitölteni. A könyöklő az oldalsó vagy a hosszanti kávába vésett, mart fészekbe is beilleszthető, de vakolathoz ragasztással, szöganyaggal, esetleg méterenként 1-1 rögzítő füllel megerősítve, de mindig ragasztva erősíthető fel. A széleken mindenképpen szükséges a dilatációs résszigetelés. Az új ablakkönyöklők a régi és az új ablakokat is szebbé és könnyen tisztíthatóvá teszik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: könyöklő, ablak

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Iván avatarja

Iván         Könyöklő, párkány saját kezűleg

Nézzen szét webáruházunkban, ahol megrendelheti a szükséges párkányokat.

www.parkanyaruhaz.hu
www.redonyalkatresz.hu

Ablak csere-bere

20 évvel ezelőtt Önnek fekete-fehér televíziója és tárcsás telefonja volt, és elfogadta, hogy télen kifelé, nyáron pedig befelé özönlik a meleg az ablakokon. Azóta valószínűleg televízióját és...


Civakodó elszívók

Konyhai szagelszívó, központi elszívó, levegőztető rendszer, mobil klíma… Egy korszerű lakásban egyre több berendezés működik, melyek levegőt szívnak el a beltérből. De vajon milyen hatással...