Ön is beépítheti! Sok pénzt takaríthat meg

Házi biológiai szennyvíztisztítás, lappiramis kiegészítéssel

Módosítva: 2009-05-20 22:12:55

A hazai csatornázás és területi szennyvíztisztítás kiépülése még Budapest tekintetében is nagy hiányosságokat mutat. A kis települések nagy részében ma is csak, ún. szikkasztó aknákban (hivatalosan zárt szennyvíztároló) kezelődik(gyűlik) egy-egy lakóház szennyvize. Ezeknek a berendezéseknek az állapota, tisztítási hatásfoka többnyire nem megfelelő, az összegyűlt szennyvíz csak drága szippantással szállítható el.

A házi szennyvíz kezelésének javítását szolgálja ezeknek a meglevő aknáknak a felhasználásával működő Térmágnesező Házi Szennyvíz Tisztító Egység (THSZT), a Piramis Energia Kft hivatalosan "LLP-301 típusú házi szennyvíztisztító kiegészítő egység 1-6 LE-ig" elnevezésű berendezése, amely 1.500 liter/nap összegyülekező háziszennyvíz kezelésére alkalmas.

1 LE (lakosegyenérték)=250 liter/fő/nap keletkező háziszennyvíz.
A berendezés telepítésének feltétele egy meglévő szennyvíztároló tartály, (szikkasztó akna), célszerűen családi házanként 4-6 m3 térfogattal. A tárolótartály tetején minimálisan o 320 mm-es nyílás megléte, kialakítása szükséges.

A lakóépületben összegyülekező szennyvizet a berendezéshez kell vezetni, a meglévő lefolyócsőrendszeren keresztül. A darálós WC, "konyhamalac" megléte előnyös a szennyvíz homogenizálása miatt, de nem feltétlenül szükséges.

Ha a meglévő szennyvízgyűjtő akna használatban van, akkor azt először ki kell szippantani és tisztavízzel fel kell tölteni. Az újépítésű aknákat értelemszerűen szintén fel kell tölteni vízzel.
Maga a berendezés a Piramis Energia Kft által előre gyártott műanyag felépítményből áll, amelybe egy időkapcsolós automatikával szabályozott keringtető szivattyú és annak csőrendszere kerül előzetesen beépítésre. Lényeges eleme a berendezésnek a 2-6 Gauss értékű mágneses teret létrehozó lappiramis betét, amelynek az aktív felületén a keringtetett szennyvíz, végigáramlik.

A keringtető szivattyú a szennyvízgyűjtő tartály vízterébe süllyesztve kerül beépítésre. Emiatt ügyelni kell arra, hogy csak olyan aknába szereljük be, amiből nem szivárog el a szennyvíz, vagy időszakos üzemű szennyvízaknáknál, pl. nyaralóknál, az aknában lévő vízszintet a beindítás előtt feltöltéssel kell biztosítani.

A berendezés által létrehozott mágneses erőtér hatására, akár 20-50 m átmérőjű területen belül a szennyvízzel elszennyeződött (elszappanosodott) talaj megtisztul. A környezetben lévő növényekben, a talajban lévő víz is energetizálódik, így alkalmassá válik a tisztított szennyvíz szikkasztására, vagy a gyökérzónás hasznosításra.
A berendezés működési elve a következő. A lakóházban összegyűjtött kommunális szennyvizet (vegyszer-, ipari szennyvíz-, fertőtlenítőszer mentes) a szennyvízgyűjtő tartályhoz vezetjük. Az LLP 301-es berendezés keringtető szivattyúja a tartály felső felének a vizét ciklikusan, az időkapcsoló automatika vezérlésével intenzíven, nagy levegőbekeveréssel keringteti a felépítménybe beszerelt csőhálózatán keresztül, egyúttal a keringtetett szennyvíz keresztül folyik a beépített lappiramis aktív felületén is.

A szivattyú által a tartály felső részében - az üzemidőszakban - a sok bevitt levegő hatására aerob, azaz erősen oxikus, hol pedig - a szivattyú üzemszünete alatt - anoxikus, oxigénszegény anaerob rothasztási periódusok váltakoznak, így a szennyvíz kezelése, tisztítása intenzíven történik. A szennyvíztisztítási folyamatot lényegesen javítja a beépített lappiramis betét által indukált erős mágneses tér, amely a folyadékok fizikai állapotára, valamint a szennyvíztisztító baktériumokra is kedvező hatást fejt ki.

A tartály alsó részén kialakuló, erősen oxigénszegény, állandóan anaerob viszonyok miatt a megtisztított szennyvíz ún. kirothasztott sűrűbb része gyülekezik össze. Ezt kell időnként - a kezelt szennyvíz mennyiségétől illetve minőségétől függően 1-2 évente - kiszippantatni és elszállítatni.

A kommunális szennyvíz kezelésére a berendezés tökéletesen alkalmas, azonban ha sok fertőtlenítőszer (hipo stb.), vegyszer kerül a szennyvízbe akkor ez zavarokat, okozhat a berendezés működésében. Ilyenkor biológiai adalékokkal, (szennyvíztisztító baktériumokkal) segítjük elő a normális üzemállapot beállítását.

A berendezés által megtisztított szennyvizet a tartályból folyamatosan vezethetjük el. A kezelt szennyvíz lényegében ún. szürke szennyvíz, tehát akár WC öblítésére, valamint a növények gyökérteres öntözésére tökéletesen alkalmas. A mérési eredmények alapján felszíni befogadóba is vezethető (ez hatósági engedélyhez kötött!)

A berendezés kezelése minimális odafigyelést igényel, lényegében automatikus üzemű. Az elektromos berendezések működését szemrevételezéssel ellenőrizhetjük, vagy teljesen automatizálhatjuk, ilyenkor a rendszer hibajelet is ad. Amennyiben öntözésre vizet veszünk ki a tartályból, ügyeljünk arra, hogy a szivattyúegység a vízszint alatt maradjon, ellenkező esetben pótoljuk a vízmennyiséget. A vízpótlásra esővíz is felhasználható, azaz az emésztő nemcsak a szennyvizet hanem a csapadékvizet is tárolhatja.

Ha a tartályban lévő szennyvíz besűrűsödik, akkor van szükség az időszakos szippantásos szennyvíziszap eltávolításra. Ez jól látható a levegőztető egységnél.

A berendezés előnyei

Az udvar felásása nélkül, a LLP 301-es THSZT berendezés utólagosan is felszerelhető a meglévő szennyvíztározó berendezésekre, így azok is hatásosan tudják utána a lakóház szennyvízét kezelni. A berendezés megtisztítja, szagtalanítja a szennyvizet, és alkalmassá teszi annak gyökérzónás öntözéssel, esetleg szürkevízként való felhasználással történő hasznosítását is.

Terjedelme kicsi, alig 20 kg-ot nyom, ezért akár egy postai csomagban is elküldhető, vagy egy személygépkocsiban is elszállítható. Összeszerelése nem igényel különösebb szakértelmet, házilagosan is elvégezhető.

Végül, de nem utolsó sorban fontos tudatosítanunk, hogy a globális felmelegedés és klímaváltozás kapcsán, egyre lényegesebb, hogy a meglévő vízkészletet helyben hasznosítsuk saját és környezetünk érdekében. Megvalósul ez a csatornázás esetében?

Érdeklődni lehet: Piramis Energia Kft., Diósd (06-23) 545-050, vagy olvasson többet a http://www.lappiramis.hu/ oldalon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Röviden a háztartási szürkevízről

"Fekália nélküli szennyvíz" - röviden így jellemezhetjük a háztartásban képződő szürkevizet, ami egyrészt az összegyűjtött esővízből, másrészt a fürdő-, kézmosó- és mosóvízből tevődik össze....


A szennyvízrendszerhez csatlakozás nehézségei

A budai alsórakparton és a Csepel szigeten nagyerővel dolgoznak a Délpesti szennyvíztisztító és a főgyűjtőcsatorna építésén. Ezzel 2010-re elérjük, hogy a budai oldal szennyvizei ne tisztítatlanul...