Az ONDULINE International termékei és az azbeszt

A kutatások előrehaladtával egyre többet tudunk meg szűkebb környezetünkről is, így többek között azokról az építőanyagokról - azok környezetükre, elsősorban az emberre gyakorolt hatásáról - amelyek a mindennapok során körülvesznek minket. Így vagyunk az azbeszttel is, melyről már sok igényes szakcikket olvashattunk különböző folyóiratokban, tanulmányokban. Nem is olyan régen - bizonyára sokan emlékeznek még a 60-as, 70-es évek építkezéseire - jelentős mennyiségű, azbesztet tartalmazó építőanyagok kerültek családi házak, panelházak és más épületek szerkezetébe. De tulajdonképpen mi is az azbeszt és miként találkozhatunk vele mindennapjaink során? Az azbeszt - mint gyűjtőfogalom - a természetben előforduló ásványi anyagok egy speciális csoportja: Megkülönböztetünk fehér (krizotil), kék (krokidolit) és barna (amozit) azbesztet. Maga az anyag szilikát ásvány, szálas szerkezetű, mikroszkopikus méretű, elemi szálakból áll. Az 5 mm-nél rövidebb szálak a legveszélyesebbek, a kutatási eredmények alapján különösen azok, amelyeknél a hosszúság/szélesség arány 3, vagy annál több.

A levegőbe jutó azbesztszálak belélegezve a légutakba kerülnek, az apróbbak egészen mélyre juthatnak a tüdőben, ahol fennakadhatnak. A tüdőbe került azbeszt - mivel nem képes lebomlani - betokozódik, és több éves lappangási idővel kóros elváltozásokat idézhet elő. A legismertebb azbeszt okozta megbetegedés az azbesztózis, továbbá a has- és a mellhártyában kialakuló - mesothelioma nevű - daganatos megbetegedés kialakulása és a tüdőrák kockázata.
Legveszélyesebb válfaját, a fentiekben említett kék azbesztet, Magyarországon 1992-ben betiltották, a kevésbé káros, de legnagyobb mennyiségben használt fehér azbesztet 2005. január 1-ig lehetett használni. Ez utóbbit a 41/2000 (XII.20.) EüM - KöM közös rendelet szabályozta. Fontos azt is tudni, hogy fenti rendeleten túlmenően - mely lényegében a krizotilt tartalmazó termékekre nézve néhány évre kivételt tett - 2005. január 01-től az azt tartalmazó termékek tilalma is teljes körűvé vált.

Fentiekben vázolt, az ember egészségére bizonyítottan komoly veszélyt jelentő anyagok tehát szép számban, nagy mennyiségben vannak jelen környezetünkben, így az idő előrehaladtával előbb-utóbb mindenki rákényszerül arra, hogy ezzel a problémával szembenézzen, és szakszerű megoldással környezetét biztosítsa az egészségre ártalmas anyagok ellen.
Az ONDULINE termékcsalád - elsősorban a hullámlemez - éppen a fenti problémában jelent az építtetők számára biztonságos megoldást.
Az ONDULINE Építőanyag Kereskedelmi Kft. az általa forgalmazott termékekkel, azok széleskörű felhasználási lehetőségeivel az egyre sürgető probléma biztonságos megoldására nemcsak jó és esztétikus, hanem gazdaságos megoldási lehetőségeket kínál: az általa forgalmazott termékek - elsősorban az ONDULINE bitumenes hullámlemez - kiválóan alkalmazható sík-, vagy hullámpalával fedett háztetők újrafedésénél, miközben pontosan az AC azbeszt két, fentiekben már ismertetett tulajdonságát "használja ki":
Mivel nem szükséges ezen régi tetőhéjazati anyagok levétele, ezért az ONDULINE olyan fedési rendszert dolgozott ki bitumenes hullámlemez termékére, ami a hazai viszonyok között gazdaságosan, gyorsan kivitelezhető, egyben - a színválasztékának köszönhetően - a környezetbe esztétikusan illeszkedő megoldást kínál.
A képen jól látható a meglévő régi hullámpalafedés, melyre megfelelő lécezés kialakítását követően felszerelhető az ONDULINE bitumenes hullámlemez.
Lényegében ennek az "alapkivitelnek" egy továbbfejlesztett változata a lécezés közötti, hőszigetelő lemezzel ellátott újrafedési rendszer, ami az egyre növekvő energiaárakat tekintve ugyancsak jó megoldást kínál.
A metszeti ábrán jól látható az ONDULINE Újrafedési rendszer által kínált egyik fontos előny: a régi héjalás és az ONDULINE táblák közé helyezett párazáró lemeznek és hőszigetelésnek köszönhetően a tető hő- és páratechnikai tulajdonságait jelentősen javíthatjuk.
Fontos tudni, hogy ugyanezzel az ONDULINE Újrafedési rendszerrel régi, síkpalával borított tetők is felújíthatók anélkül, hogy a régi héjazati elemeket el kellene bontani.
A fentiekben ismertetett rendszer az ipari, mezőgazdasági épületek, raktárak és tárolók, valamint melléképületek egyszerű nyereg vagy félnyeregtetős szerkezeteinek fedésén túlmenően széleskörűen alkalmazható más tetőhéjalási problémák megoldására is:
- íves tetőhéjazatok kialakításához (r= 5-9 m sugarú ív mentén) kiválóan alkalmazható
- az ONDULINE Újrafedési rendszerhez
- az ONDULINE Alátétfedési rendszerhez és
- függőleges falburkolatok készítéséhez - a teljesség igénye nélkül.

Az ONDULINE bitumenes hullámlemez - hazánkban az ÉMI által bevizsgált és engedélyezett építőanyag - az ONDULINE International-nak, mint a világ legnagyobb bitumenes hullámlemez gyártójának terméke. Üzemei - így maga a gyártástechnológia is - az ISO 9002 előírásai szerint minősítettek. Maga a termék több mint fél évszázada van szabadalmaztatva, és azóta is folyamatosan fejlesztik. Napjainkban több mint 110 országban - köztük számos EU tagállamban - eltérő éghajlati viszonyok között alkalmazzák igen sikeresen a gazdasági jellegű építésben.
Az ONDULINE táblák hordozóanyagát képező - PPHR típusoknál előzetesen festett és az ultraibolya sugárzás ellen védő műgyantákkal kezelt - egyrétegű cellulózrost vázat nagy nyomáson és hőmérsékleten magas lágyuláspontú bitumennel impregnálják. Az Isoduro típusok külsőleg festett felülettel készülnek.
Fenti technológiának köszönhetően könnyű, rugalmas és sokoldalúan alkalmazható termék jön létre, mely hatékonyan ellenáll az időjárás okozta igénybevételeknek, vízzáróságára a gyártó 15 év - termékfelelősségi biztosítással megerősített - garanciát vállal, könnyen hajlítható, alakítható, nem tartalmaz azbesztanyagot vagy más, az egészségre káros hatással levő összetevőt. Növényi és állati kártevők nem károsítják, sőt a legtöbb vegyi anyag hatásának ellenáll.
Az ONDULINE bitumenes hullámlemez megbízhatóságát a nem könnyű piaci viszonyok között a mintegy 11 millió m2 referenciaértékű tetőfelület bizonyítja.
A hullámlemezt Magyarországon az ONDULINE Építőanyag Kereskedelmi Kft forgalmazza kereskedői hálózatán keresztül kb. másfél évtizede a felhasználók megelégedésére.

Alkalmazási lehetőségeiről, a kivitelezés lehetséges módjairól a cég tapasztalt szakemberei készséggel adnak részletes felvilágosítást.

Francia Építőanyag Kereskedelmi Kft.
1037 Budapest, Bokor utca 9-11.
Telefon és fax: (06-1) 388-1225, (06-1) 388-1226, (06-1) 388-1227
e-mail: onduline@t-online.hu
www.onduline.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: azbeszt

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Azbesztes pala helyére alumínium fedés

A családi házak mintegy 40%-a sajnos ma is a környezetszennyező és erősen egészségkárosító, jellegzetes szürke, bordós és kopott piros azbesztes palával fedett. Van tehát feladata a...


Lakossági pályázat: azbesztmentesítés

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. országos azbesztmentesítési pályázatot hirdet lakossági ügyfelei részére 2022. június 20. és augusztus 22. között.