Látványos falburkolatok

A belső terek tervezése során fontos, hogy a bútorok, belsőépítészeti elemek és az épületszerkezetek megjelenése összhangban legyen. Ehhez nyújtanak segítséget a műanyag struktúrlemezek, és a bútoriparban régóta használatos dekorlemezek.

A struktúrlemezek speciális, innovatív termékek, melyek magas minőségű dekoratív felületeikkel segítik a belsőépítészeti tervezést. Fő felhasználási területük a lakások bútorainak, építészeti elemeinek, üzletberendezések és kiállítási területek burkolása mechanikai szempontból nem igénybevett felületeken. Ezenkívül használható színházi és prezentációs kellékek díszítésére és dekorációs alapanyagként is.
A termék mintázatok és színek tekintetében igen nagy változatosságot mutat.
Az alaptermék decoline néven kerül forgalomba, több száz színben. Ez egy 1 mm vastag sík anyag, amelynek melegen való formázásával keletkeznek az ún. "structure line" lemezek. Ezeken térbeli alakzatok láthatók, pl.: rizsszem, hullámos felület, piramis vagy lencse alakú dombornyomás stb. Tovább gazdagítja a választékot a "punch line" program, amely a decoline lemezek perforálásával keletkezik. A keletkezett lyukak formája, elosztása szintén nagy változatosságot mutat. További választási lehetőség az ún. multistyle lemezek alkalmazása. Ezek a meghatározott méretben hossz-, és keresztirányban bevágott lemezek nagyon hajlékonyak.

A struktúrlemezek feldolgozásával és használatával kapcsolatos alábbi előírásokat mindenképpen be kell tartani, és már a tervezés során figyelembe kell venni:

  • A termék hőtágulása nagy, ezért min. 2mm hézagot kell hagyni a lemezek között. A réseket a már említett profilokkal lehet lezárni.
  • A struktúrlemezeket nem szabad közvetlen napsütésnek és sugárzó hőnek, valamint 65 C° feletti hőmérsékletnek kitenni.
  • A nedvszívó felületeknél célszerű SIBUKLE ragasztót használni. A nem nedvszívó felületekhez öntapadós lemezeket kell alkalmazni. Sík nedvszívó felületekhez is használhatunk öntapadós lemezeket. A ragasztáshoz tilos oldószeres ragasztót alkalmazni, mert károsítja a felületet. Az íves felületeknél gondoskodni kell mechanikai rögzítésről.

A szerelés során az alapfelületnek simának, por- és szennyeződés- valamint zsiradékmentesnek kell lenni. A nem nedvszívó felületeket alkohollal tisztítsuk le. Mindenféle megmunkálást, vágást a színoldal felől kell elvégezni. Az ideális megmunkálási hőmérséklet 15 és 30 C° között van, a lemezeket 24 órán keresztül sík állapotban klimatizálni kell a felhasználás helyszínén.
A lemezek felragasztásához közepes keménységű gumihengert kell használni, amellyel a levegőt ki kell szorítani a lemez alól. A védőfóliát csak a munkafolyamat befejeztével célszerű eltávolítani.
A laminát lemezeket (dekorlemezek) Magyarországon elsősorban az erősen igénybevett felületek (pl. konyhai munkalapok, ajtólapok) felületének borítására használják, de gazdag méret-, szín- és felületválasztékuk más belsőépítészeti elemek burkolásánál is jó lehetőséget biztosít a belsőépítészeti tervezéshez. Fő alkalmazási területük a konyhai munkalapok, irodai asztallapok, illetve ajtólapok és egyéb alkatrészek. Dekorációs anyagként belsőépítészeti elemek burkolására is használható.
A Forest Hungary Kft Által forgalmazott laminátok 0,9 mm vastagok, a táblaméretük 1300 x 3050 mm. Hő alkalmazása mellett kis sugárban az alapfa profiljának megfelelően hajlíthatók. Hidegen legalább 200 mm a hajlítási sugár.
A műgyantával átitatott, nagy fajsúlyú papírrétegekből álló laminátok a speciális gyártási technológiának köszönhetően igen kemény- és kopásálló felülettel bírnak. A lemezek feldolgozása (fűrészelés, marás, fúrás) lehetőleg magas vágósebességű keményfém-lapkás szerszámokkal történjen. Vágáskor a vágóélek először a színoldalt érjék. Különösen védőfólia nélküli feldolgozásánál fontos a pormentes környezet biztosítása. A lemezek színoldalát csiszolni tilos!
Sík felületű fa és fahelyettesítő anyagokra hőre keményedő műgyanta, illetve diszperziós ragasztókkal erősíthető fel a laminát lemez síkprésekben való préselésével. Síkgörbe felületekhez célszerű kontakt (oldószeres) ragasztót használni.
Fontos, hogy a lap és lemezféleségek burkolásánál a hátoldalra ún. kontralemezt kell ragasztani a lap görbülésének magakadályozására. A kontralemez és a laminát lemez vastagsága egyforma legyen. Számolni kell a lemezek kismértékű zsugorodásával illetve dagadásával a nedvességtartalom változásának hatására. Hogy az ebből eredő lapgörbüléseket elkerüljük, a lemezeket illetve az alapfát a ragasztás előtt legalább 48 óráig szobahőmérsékleten 45-55 % relatív páratartalom mellett tároljuk. Ragasztás előtt a lemeznek és az alapfának egyaránt por- és szennyeződésmentesnek kell lennie. A ragasztóanyagot egyenletes vastagságban hordjuk fel a felületre, és mindenütt azonos nyomást biztosítsunk a préslapok felületén.
A tisztításhoz a hagyományos kvarcmentes folyékony tisztítószerek használhatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: falburkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mi kerüljön a falra?

Speciális tapéták, parafa, díszítő faltetoválás, bőrdeszkás burkolat és falburkoló lemezek... Nagy választékban kaphatók olyan falra, esetenként ajtóra, bútorokra is felhelyezhető tapéták,...


Belsőépítészeti tábla anyagok

Lakásunk egyedi arculatának formálásához igen sokféle alapanyag áll rendelkezésünkre. Ezek között a különféle táblaanyagokra is érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Alkalmazásuktól azonban a...