Óvja környezetét és pénztárcáját!

Az ivóvizet a legtöbbször csak nagy műszaki apparátussal, vegyi anyagok alkalmazásával és jelentős energiával lehet előállítani. Ezt az értékes - és drága - csapvizet ugyanakkor gyakran a kert locsolására pazarolják el, amit az esetek többségében ráadásul duplán kell megfizetni: egyszer az ivóvíz- és még egyszer a csatornadíjban. Mennyivel ésszerűbb minderre a csapadékvizet használni! Hiszen aligha találhatnánk kedvezőbb forrást a kerti növények locsolására, mint a természetes esővíz. Nemcsak ingyen kaphatjuk meg, hanem még jobban is táplálja a növényeket, mint a vegyszerekkel kezelt csapvíz.

A csapadékvizet legegyszerűbben és legnagyobb mennyiségben a tetőről lefolyó víz összegyűjtésével tudjuk hasznosítani. Ehhez jó állapotú esőcsatorna rendszerre és néhány kiegészítőre van szükségünk. Olvasóink figyelmébe ajánljuk például a Rheinzink ereszcsatorna rendszereit, amelyekkel egyszerűen megvalósíthatók fenti elvárásaink. Először is az ún. plug and play (a számítástechnikából átvett kifejezés eredetileg azt jelenti, hogy csak "rakd össze és használd") csatornarendszert, amelyet bárki saját kezűleg is könnyedén felszerelhet házának eresze alá.
A szarufákra vagy az ereszpallóra rögzített csatornatartók szerelése hosszadalmas és különleges szerszámokat igényel. A DH csatornatartó rendszer e munkát lényegesen megkönnyíti. Alapeleme egy szerelősínként szolgáló "C" profil, amit az eresz homlokdeszkájára vagy az eresz alatti homlokzati felületre rögzítenek. A "C" -profilba a csatornatartókat egyszerűen csak be kell helyezni, és függőleges állásba kell forgatni.
Akár az ily módon felújított, vagy az egyébként is jó állapotú ereszcsatornát kiegészíthetjük az esővizet összegyűjtő elemmel.
Az RZ locsolócső csatlakozó elem a RHEINZINK ereszcsatorna-rendszer legújabb újdonsága. Segítségével az esővíz mintegy 60%-a hasznosítható. A vízgyűjtő közelében vagy tetszőleges távolságban telepíthető a vízgyűjtő tartály. A csatlakozócsonkra a locsolócső a szokásos gyorscsatlakozókkal csatlakoztatható. Mérete a 100 és 80 mm átmérőjű lefolyócsövekhez pontosan illeszkedik. Egyszerűen tisztítható - az elem kiemelésével és kiöblítésével.
Az elem speciális kiképzése folytán egyszerűen, forrasztás nélkül beépíthető a hegesztett hosszanti varratú lefolyócsőbe. Úgy van kialakítva, hogy ehhez még az alulról csatlakozó csőszakasz felső végének felbővítésére sincsen szükség, mert az illeszkedés tökéletes. Utólagos beépítés sem jelenthet problémát: egy kb. 30 cm hosszúságú darab kivágásával a locsolócső-csatlakozó elem egyszerűen beépíthető a meglévő, megfelelő átmérőjű lefolyócsőbe is.
Hatékonyan hasznosítja a csapadékvizet. A csőben lefolyó víz legalább 60%-át a "víz-stop" zárral ellátott csatlakozó idomhoz vezeti. A maradék vízmennyiség - benne a nagyobb méretű szennyeződésekkel (pl. falevelekkel) - továbbra is a lefolyócsövön keresztül távozik. A csatlakozó csonkhoz valamennyi járatos 1 coll méretű locsolócső gyorscsatlakozóval lehet csatlakozni. Legfontosabb előnye, hogy a vizet felfogó tartálynak nem kell többé közvetlenül a lefolyócső mellett állnia: az akár nagyobb távolságra is elhelyezhető, ha az összekötő locsolócső hossza nem haladja meg az 5 m-t.
Az ábra mutatja, hogyan működik a vízgyűjtő rendszer a locsolócső csatlakozó elemmel. A vízgyűjtő tartályt úgy kell felállítani, hogy annak felső pereme legalább 70 mm-rel legyen a csatlakozó idom fölött. Így - a "közlekedőedények" szabályai szerint - mielőtt még elérné a vízszint a tartály felső peremét, a teljes vízmennyiség ismét a lefolyócsőben folyik le. Amennyiben hosszabb ideig nincs szükség a csapadékvíz gyűjtésére, a locsolócsövet egyszerűen le kell húzni a csatlakozó idomról, és az önzáró "víz-stop" betét máris megakadályozza a víz kifolyását.

Ábrafelirat:
A RHEINZINK(r)- ereszcsatorna rendszer elemei:
1. Véglemez
2. Félkörszelvényű ereszcsatorna
3. Ereszcsatorna- tartó
4. Csatornaszeglet
5. Betorkoló elem
6. Hattyúnyak -elem
7. Rejtett lefolyócső- tartó a csőívbe akasztva
8. Lefolyócső hosszanti varrattal: fagybiztos hegesztett technológiával készül
9. Esővízgyűjtő elem
10. Csőbilincs
11. Tisztítóidom (ha a lefolyócső állványcsőbe csatlakozik)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ivóvíz, csapadék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szezonális esővízgyűjtés

Előző évi lapszámainkban már foglalkoztunk a csapadékvíz-gyűjtés és felhasználás eszközeivel, megoldási módjaival. Ezek a rendszerek egész éves működésűek, azaz a téli fagyveszélyes időszakban is...


Teraszok eső elleni védelme

A teraszok előnyeit ugyan csak kellemes időjárási körülmények között élvezhetjük, viszont elkészítését a zordabb, csapadékosabb időszakok körülményeihez igazodva kell megoldani. Nagyon fontos, hogy...