A régi palára korszerű fedőanyag kerülhet

Palatetők felújítása

2010-06-22 03:43:08 |

Országszerte régóta sokaknak gondot okoz házuk elöregedett, gyakran beázó, elszennyeződött és sokszor elmohásodott palateteje. Aki teheti, igyekszik rendbe hozatni, felújítani. Ám a palafedések nem egyformák, sok közöttük még a régi, azbesztet is tartalmazó fedőanyag, ami veszélyes, rákkeltő anyagnak számít és ezek cseréje igen költséges. Az ilyen fedőanyagok azonban csak akkor válnak veszélyessé, ha az azbesztrostok kiporzás után a levegőbe kerülnek. Bontásuk után ez az anyag veszélyes hulladéknak minősül, ártalmatlanítása pedig a tulajdonos dolga. Az újabb gyártású sík és hullámpalák anyaga már nem veszélyes, ezt az állagának romlása után egyszerűbb felújítani is.

A sík palatetők gyors felújítását teszik lehetővé a különféle mintázatú- és színű bitumenes lemezfedések. Előzőleg természetesen a régi fedés felületén adódó kisebb hibákat ki kell javítani, majd a tetőt egy alapos felületi tisztításnak kell alávetni. Ez lehet nagynyomású mosás vagy mechanikai tisztítás. Ezt követően az új lemezfedés tapadását elősegítő kellősítő anyaggal vonják be a pala felületét. Végül erre kerül fel a modifikált bitumenes lemezfedés, amelyet lángolvasztással rögzítenek a régi fedésre.
A bitumenes lemez magas lágyulási hőmérséklete kiváló tapadást biztosít minden kellően előkészített felületen, ezért akár függőleges helyeken is biztonsággal alkalmazható. Kis fajlagos súlya miatt nem terheli meg a régi tetőt, továbbá a fal és egyéb szegélyezések a fedőlemez függőleges felvezetésével bádogozás nélkül oldhatók meg. A fedőlemezek a minták illesztésének figyelembevételével hosszirányban toldhatók, a tető kiszellőzése pedig páraszellőzők beépítésével oldható meg. Ezzel az anyaggal akár néhány nap alatt felújítható egy palatetős családi ház teljes tetőfelülete.

Az azbesztcement palatetőkre kívülről takarólemez, föléje lécezés és acélcserepes fedés kerül Hullám- és sík palával fedett tetők felújítását öntapadó, palazsindelyes fedéssel is meg lehet oldani. Ez az eljárás abban különbözik az előzőben ismertetettől, hogy a fedéshez öntapadó réteggel ellátott és méretre vágott bitumenes zsindelyanyagot használnak. A régi tetőfelület hibáinak a kijavítása, letisztítása és a felületek kellősítése ennél az eljárásnál is szükséges, ám a lángolvasztásos eljárás helyett a méretre szabott zsindelylapokat a hátoldali védőfólia eltávolítása után erős nyomással ragasztják rá a régi palafedésre. Az új fedőréteg külön szellőzők beépítése nélkül is biztosítja a tető átszellőzését, megmarad a síkpaláknál megszokott fedési struktúra és annak térbeli hatása. Ezt a 36,5x35,5 cm-es méretű öntapadó zsindelylemezek biztosítják.
A palazsindelyes fedőanyag alkalmas hullámpalák átfedésére is, ám ez esetben hosszabb, 110x35,5 cm-es lemezeket kell az előkészített régi hullámpalával fedett tetőkre ragasztani. A felújítás után is megmarad az eredeti hullámstruktúra, amely az új fedéssel mediterrán jelleget ad a tetőnek. A palazsindelyes fedések gyorsan kivitelezhetők, tökéletesen vízzáró felületet biztosítanak, és a minőségi fedőanyag élettartama várhatóan 30 év is lehet.

A zsindelylemezek külleme változatos, akár fazsindely utánzatú tetőfedés is készíthető belőlük Kissé összetettebb technológiát igényel a sík palatetők acél cserepes lemezzel történő felújítása. Ez a megoldás sem terheli meg jelentősen a tetőszerkezetet, és viszonylag gyorsan kivitelezhető. A letisztított palatetőre előbb párnafákat, majd ezekre tetőléceket erősítenek, amelyekre ezt követően gyorsan szerelhető cserepes- vagy trapézlemez fedés kerül felerősítésre. E korszerű tetőfedőanyagok egyedi méretre gyártása, bő színválasztéka a legkülönfélébb esztétikai igényeket is kielégíti, és szinte hulladékmentesen használhatók fel.
Megfelelő alálécezéssel bármilyen palafedésű tető viszonylag könnyen és természetesen bontás nélkül felújítható könnyű, acéllemez alapanyagú cseréplemezekkel is. E speciális bevonatokkal ellátott tetőfedőanyag kőzúzalékos fedőrétegű, ezen kívül egyéb, pl. fazsindelyes mintázatban is gyártják. A viszonylag kis méretű és egyedi formákra préselt fedőanyag a különféle cserépfedőanyagok illúzióját adja, és szakszerű felrakás után több évtizedes garanciát biztosít a palafedésű épületek ezzel a korszerű fedőanyaggal felújított tetőinek.

A viszonylag kis felületű zsindelylemezek gyorsan a lécezésre erősíthetők Az Azbestop eljárást különösen azbesztpala fedésű tetőkre dolgozták ki. Első fázisban e veszélyes anyag további kiporlását meggátló konzerváló bevonattal látják el a tető külső és belső felületét. A kúpelemek lebontása után speciális poliészter alapanyagú, eltéphetetlen és alacsony páraelleneállású alátétlemezzel kívülről hézagmentesen fedik be a tetőt. Az alátétlemezen a pára átdiffundál, de az azbeszt szálak nem jutnak át rajta, viszont a kicsapódó párát elvezeti.
Az alátétlemezelt felületre ezt követően - a szarufák vonalában - párnafák kerülnek, amelyeket csavarozással rögzítenek a régi szarufákhoz. A párnafákra szokásos méretű és léctávolságú tetőlécezés kerül, amelyre csavarozva rögzítik fel az acéllemezes, kőőrleménnyel borított új fedést. E rendszer mintegy megerősíti a régi fedélszéket, ami továbbra is teljes értékű tetőként funkcionál, és hármas szintű védelmet biztosít az azbesztszennyezés ellen, akár 40-50 évig is. Az új tetőhéjalás pedig értéknövekedést is jelent.

Az acéllemezes zsindelylemezes fedéshez is szükséges az alálécezés A régi palatetők felújításához tetőcserepet is lehet használni. A régi fedés természetesen, most is a helyén marad, csupán a felületét tisztítják le. A régi héjalásra ellenléceket, azokra meg tetőfóliát erősítenek, amely véd a páralecsapódás ellen. A fólia alatti légrés a tető átszellőzését biztosítja. Az ellenlécekre erősítik fel a tetőléceket, majd megerősített faszerkezetre ráhelyezik a korszerű tetőcserepeket. Ehhez a felújításhoz azonban statikus mérnők szakvizsgálata szükséges a meglevő tetőszerkezet állapotáról és teherbírásáról, mert a cserépfedés megnövekedett terhelést jelent a meglevő fedélszéknek. Az így felújított tető élettartama szakszerű kivitelezés esetén viszont akár egy emberöltő is lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: pala, tető, cserép, azbeszt

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyári hűtés, szellőztetés

MESTER+Kint a forróság, bent meg őrizni szeretnénk a hűvösebb levegőt. Azért a friss levegőre is vágyunk, denem a kinti forróra. Ott van persze a klíma, de sokan a folyamatos klimatizálást is...


PVC vízszigetelő lemezek

A PVC (polivinilklorid) vízszigetelő lemezek tiszta, környezetbarát, gyors kivitelezést tesznek lehetővé, beszéljünk akár új épületekről vagy rekonstrukcióról. Súlya kb. 1.5-2 kg/m2, ezért...