Terasz favázon

A terasz kialakítása családi házaknál olykor megoldható kőműves munka nélkül is. Némi talajegyengetés után pallókból készített keretszerkezettel, és a közeibe helyezett beton kerti járólapokkal vagy farácselemekkel a házhoz utólag is hozzá toldhatjuk.

A terasz helyének kitűzése után ezt a területet meg kell tisztítani a növényzettől, és a talajt egyengetni, majd tömöríteni kell. A terület lejtése minimum 3 fokos legyen, erre terítsünk egyenletesen legalább 10 cm vastag zúzott kő-, vagy kavicsréteget. A terasz koszorúját képező palló 50x150 mm-es legyen. A később összeállítandó keret alá, egymástól 1-1,3 m-re átlósan a kőrétegre fektetett és erre merőlegesen egymásba eresztett fészkekkel összefogott párnafák szükségesek. E célra faolajjal alaposan beitatott 70x100 mm-es faanyagot használjunk.
Következhet a terasz majdani járófelületét tartó keret kialakítása. Ehhez 50x70-100 mm-es, lehetőleg gyalult faanyagot használjunk. A keret közeit úgy válasszuk meg, hogy mérete 10 mm-rel bővebb legyen, mint a közéjük helyezendő járólap, vagy farács mérete. A cél az, hogy a járófelületet alkotó burkolóelemek masszívak és nagy méretűek legyenek.
A keret darabjait egymásba eresztett illesztésekkel, a már lefektetett párnafákra erősítve kell összeállítani. Az illesztési nyílások kialakításához célszerű sablont használni. A keretet lépésenként állítsuk össze, előbb a ház falához csatlakozó szegélyelemhez csavarozzuk hozzá a tartóléceket, majd - felületkezelés után - a szerelvényt néhány állványcsavarral rögzítsük a ház falához is. Ezután illesszük a helyükre a keresztirányú keretelemeket, és besüllyesztett facsavarokkal fogassuk le a rá merőleges keretlécekhez. A keretet a szegélyelem felcsavarozásával zárjuk le. Ezek éle a kerettel azonos síkba kerüljön.
A következő lépésben a támléceket kell a keret oldalaira csavaroznunk. Ezek anyaga 20-30x50 mm-es léc, amelyeket két-két csavarral kell a keretek belső oldalára erősíteni, mégpedig olyan magasságban, hogy a burkolat lapjainak felülete ne kerüljön a keretnél magasabbra. Miután a támlécek a helyükre kerültek, következhet a faanyagok faolajos vagy UV álló, vízlepergető hatású falazúros felületkezelése. Miután ez megtörtént, helyezzük be a járólapokat. Ha farácsokat teszünk a keretek közé, az alsó hevederléceiknél fogva csavarozzuk őket a támlécekre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: terasz, faváz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőhídmentes erkélyek

Hőhidak olyan helyen fordulnak elő egy épületen, ahol magasabb hővezető képességű anyagok szakítják át az egyébként alacsony hővezető képességű külső épületelemet. Nevezhetjük ezeket az anyag által...


WPC kerítés

Teraszburkoló anyagként már egyre közkedveltebbek a fa-műanyag kompozitból (WPC) készült teraszburkolati elemek. Ám ez a gondozást nem igénylő, új anyag kerítések kialakítására is alkalmas,...