Terasz favázon

A terasz kialakítása családi házaknál olykor megoldható kőműves munka nélkül is. Némi talajegyengetés után pallókból készített keretszerkezettel, és a közeibe helyezett beton kerti járólapokkal vagy farácselemekkel a házhoz utólag is hozzá toldhatjuk.

A terasz helyének kitűzése után ezt a területet meg kell tisztítani a növényzettől, és a talajt egyengetni, majd tömöríteni kell. A terület lejtése minimum 3 fokos legyen, erre terítsünk egyenletesen legalább 10 cm vastag zúzott kő-, vagy kavicsréteget. A terasz koszorúját képező palló 50x150 mm-es legyen. A később összeállítandó keret alá, egymástól 1-1,3 m-re átlósan a kőrétegre fektetett és erre merőlegesen egymásba eresztett fészkekkel összefogott párnafák szükségesek. E célra faolajjal alaposan beitatott 70x100 mm-es faanyagot használjunk.
Következhet a terasz majdani járófelületét tartó keret kialakítása. Ehhez 50x70-100 mm-es, lehetőleg gyalult faanyagot használjunk. A keret közeit úgy válasszuk meg, hogy mérete 10 mm-rel bővebb legyen, mint a közéjük helyezendő járólap, vagy farács mérete. A cél az, hogy a járófelületet alkotó burkolóelemek masszívak és nagy méretűek legyenek.
A keret darabjait egymásba eresztett illesztésekkel, a már lefektetett párnafákra erősítve kell összeállítani. Az illesztési nyílások kialakításához célszerű sablont használni. A keretet lépésenként állítsuk össze, előbb a ház falához csatlakozó szegélyelemhez csavarozzuk hozzá a tartóléceket, majd - felületkezelés után - a szerelvényt néhány állványcsavarral rögzítsük a ház falához is. Ezután illesszük a helyükre a keresztirányú keretelemeket, és besüllyesztett facsavarokkal fogassuk le a rá merőleges keretlécekhez. A keretet a szegélyelem felcsavarozásával zárjuk le. Ezek éle a kerettel azonos síkba kerüljön.
A következő lépésben a támléceket kell a keret oldalaira csavaroznunk. Ezek anyaga 20-30x50 mm-es léc, amelyeket két-két csavarral kell a keretek belső oldalára erősíteni, mégpedig olyan magasságban, hogy a burkolat lapjainak felülete ne kerüljön a keretnél magasabbra. Miután a támlécek a helyükre kerültek, következhet a faanyagok faolajos vagy UV álló, vízlepergető hatású falazúros felületkezelése. Miután ez megtörtént, helyezzük be a járólapokat. Ha farácsokat teszünk a keretek közé, az alsó hevederléceiknél fogva csavarozzuk őket a támlécekre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: terasz, faváz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sugárzó szabadtéri fűtések

Ne fűtsük az eget! Régi mondás, és a lakásfűtés kapcsán érdemes komolyan venni. A következőkben azonban mégis olyan fűtési lehetőségekről írunk, melyek vagy a szabad térben működnek –...


Teraszok eső elleni védelme

A teraszok előnyeit ugyan csak kellemes időjárási körülmények között élvezhetjük, viszont elkészítését a zordabb, csapadékosabb időszakok körülményeihez igazodva kell megoldani. Nagyon fontos, hogy...