Szálcement síkpala

2014-08-26 11:00:32 | Módosítva: 2014-08-26 11:02:10

A régi, azbesztcementet tartalmazó síkpala javítgatása már az eredeti anyag hiánya miatt sem lehetséges, viszont teljes cseréjük esetén a szinte teljesen hasonló, de sokkal előnyösebb, környezetkímélő tetőfedő anyag, a szálcement síkpala jelenti az egyik biztonságos és hosszú távra szóló alternatívát.


Az azbeszt palát helyettesíti

A szálcementes síkpala kiválóan alkalmazható minden épület típuson, mégpedig a tető dőlésszögétől függetlenül. A különféle fedésképek kialakítását lehetővé tevő műpala jól illeszkedik a manapság kedvelt stílusú családi házak formavilágához, vagy azok régi palafedésének a felújításához, sőt a nagyobb lakóépületek felújításánál is előnyösen használható. Az új tetőfedő anyag a változatos fedéskép kialakításon túl azonban számos egyéb előnyös tulajdonsággal is rendelkezik.

Az új síkpalák gyártása során az alapanyaghoz titán-dioxin adalékot kevernek, amely katalizátorként működik a légszennyező anyagok lebontásában. A fény hatására a pala felületén fotokatalitikus reakció indul el, amelynek során az egészségre káros nitrogénoxidot ártalmatlan nitráttá alakítja át. Ez az anyag a szálcement pala felületén levő kalcium hidroxiddal reakcióba lép, és az esővíz hatására lemosódik a tető felületéről. E vegyi reakciók folyamatosan ismétlődnek, mert sem a katalizátor, sem a titándioxid nem használódik el.

A csak természetes anyagokból előállított szálcement építőanyag ennek megfelelően környezetbarát is. További előnye, hogy a speciális gyártástechnológiának köszönhetően igen ellenálló a savas, lúgos környezeti hatásokkal szemben, és az UV sugárzásnak is ellenáll. Hosszú élettartamú fedőanyag, amely karbantartást nem igényel, fagy- és tűzálló, emellett még törhetetlennek is mondható. Igen sokféle méretben és színben gyártják. A jellegzetes tulajdonságok pedig az épületek esztétikailag ideális átformálását is lehetővé teszik.

A tetőfedő anyag további előnye, hogy csekély, mindössze 14 kg/m2-nyi az önsúlya. Kis súlya miatt jól használható olyan tetőfelújításoknál is, ahol a tető szerkezetének megtartása, vagy esetleg csak kis mértékű változtatása alapvetően fontos. A viszonylag kis önsúly a szállításnál is előnyös, továbbá a tárolást és a felrakást is megkönnyíti.

A lapok formai kialakítása nagyon változatos fedési fajták (francia-, német-, svájci-, magyar) kialakítására is lehetőséget biztosít, amely az ilyen anyaggal burkolt tetőfelületeket esztétikailag és formailag is a szokványostól eltérővé teszi. A szálcement síkpala teljes elemrendszere biztosítja az ilyen tetőfedések változatos és szakszerű kialakítását.


Az épületek homogén megjelenítése nem csak építészetileg előnyös, hanem egyben a magasabb műszaki igények kielégítését is szolgálja. Az ilyen az épületszerkezetek energetikai homogenitása, időtálló megjelenése mellett a szépsége és csekély karbantartási igénye sem mellékes. Ennek biztosítéka a szakszerű kivitelezés, és a megfelelő rétegrend kialakítása, amely a homlokzatokon és a tetőkön közel azonos. Így lehetőség van arra is, hogy a tetők és a homlokzatok azonos burkolatot kapjanak. A tető és a homlokzat homogén egysége a mai építészeti irányzatoknál egyre gyakrabban használt megoldás. Előnyük, hogy a homlokzatot érő csapóeső nem tud a hőszigetelésbe, vagy a falba jutni, a légrésekben áramló levegő pedig elvezeti a nedvességet, ami a vízzáró fedéseken mégis átjutna. A légrésekben áramló levegő ezen felül – a felmelegedő külső szálcement réteget hűtve – nyáron hőszigetelő hatású is. A szálcementes síkpalák ezért előnyösen alkalmazhatók a régi palafedések kiváltására felújításkor, és az új tetőfedések környezet kímélő kialakításánál is.


A hagyományos palatetők fedése ideálisan helyettesíthető az új szálcement síkpalák valamelyikével


A tetők fedésképét és színét ideálisan lehet megválasztani a célnak leginkább megfelelő típusú síkpalával


Az új tetőfedés átszellőztetését a speciálisan kialakított rendszerelemek, így a gerincelem oldják megA különféle színekben gyártott síkpalák közül könnyű kiválasztani az épület esztétikai megjelenéséhez leginkább illő színű és méretű változatot
A homogén jellegű épületeknél jól érvényesíthetők a tető és a homlokzatok egységes palaborítása, ami esetenként a felületek színvariációira is lehetőséget ad

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tudjuk, mi történik a fejünk felett?

A háza tetőzetét gazdaságosan, tartós és minőségi módon felújíthatja


Az ereszcsatorna is szép!

Építkezés és felújítás során az ereszcsatorna kiválasztása olyan, mint amikor az új padló burkolathoz szegélyt nézünk: kötelező és unalmas. Legalábbis eddig az lehetett! Ha a PREFA Hungária Kft....