Szálcement síkpala

2014-08-26 11:00:32 | Módosítva: 2014-08-26 11:02:10

A régi, azbesztcementet tartalmazó síkpala javítgatása már az eredeti anyag hiánya miatt sem lehetséges, viszont teljes cseréjük esetén a szinte teljesen hasonló, de sokkal előnyösebb, környezetkímélő tetőfedő anyag, a szálcement síkpala jelenti az egyik biztonságos és hosszú távra szóló alternatívát.


Az azbeszt palát helyettesíti

A szálcementes síkpala kiválóan alkalmazható minden épület típuson, mégpedig a tető dőlésszögétől függetlenül. A különféle fedésképek kialakítását lehetővé tevő műpala jól illeszkedik a manapság kedvelt stílusú családi házak formavilágához, vagy azok régi palafedésének a felújításához, sőt a nagyobb lakóépületek felújításánál is előnyösen használható. Az új tetőfedő anyag a változatos fedéskép kialakításon túl azonban számos egyéb előnyös tulajdonsággal is rendelkezik.

Az új síkpalák gyártása során az alapanyaghoz titán-dioxin adalékot kevernek, amely katalizátorként működik a légszennyező anyagok lebontásában. A fény hatására a pala felületén fotokatalitikus reakció indul el, amelynek során az egészségre káros nitrogénoxidot ártalmatlan nitráttá alakítja át. Ez az anyag a szálcement pala felületén levő kalcium hidroxiddal reakcióba lép, és az esővíz hatására lemosódik a tető felületéről. E vegyi reakciók folyamatosan ismétlődnek, mert sem a katalizátor, sem a titándioxid nem használódik el.

A csak természetes anyagokból előállított szálcement építőanyag ennek megfelelően környezetbarát is. További előnye, hogy a speciális gyártástechnológiának köszönhetően igen ellenálló a savas, lúgos környezeti hatásokkal szemben, és az UV sugárzásnak is ellenáll. Hosszú élettartamú fedőanyag, amely karbantartást nem igényel, fagy- és tűzálló, emellett még törhetetlennek is mondható. Igen sokféle méretben és színben gyártják. A jellegzetes tulajdonságok pedig az épületek esztétikailag ideális átformálását is lehetővé teszik.

A tetőfedő anyag további előnye, hogy csekély, mindössze 14 kg/m2-nyi az önsúlya. Kis súlya miatt jól használható olyan tetőfelújításoknál is, ahol a tető szerkezetének megtartása, vagy esetleg csak kis mértékű változtatása alapvetően fontos. A viszonylag kis önsúly a szállításnál is előnyös, továbbá a tárolást és a felrakást is megkönnyíti.

A lapok formai kialakítása nagyon változatos fedési fajták (francia-, német-, svájci-, magyar) kialakítására is lehetőséget biztosít, amely az ilyen anyaggal burkolt tetőfelületeket esztétikailag és formailag is a szokványostól eltérővé teszi. A szálcement síkpala teljes elemrendszere biztosítja az ilyen tetőfedések változatos és szakszerű kialakítását.


Az épületek homogén megjelenítése nem csak építészetileg előnyös, hanem egyben a magasabb műszaki igények kielégítését is szolgálja. Az ilyen az épületszerkezetek energetikai homogenitása, időtálló megjelenése mellett a szépsége és csekély karbantartási igénye sem mellékes. Ennek biztosítéka a szakszerű kivitelezés, és a megfelelő rétegrend kialakítása, amely a homlokzatokon és a tetőkön közel azonos. Így lehetőség van arra is, hogy a tetők és a homlokzatok azonos burkolatot kapjanak. A tető és a homlokzat homogén egysége a mai építészeti irányzatoknál egyre gyakrabban használt megoldás. Előnyük, hogy a homlokzatot érő csapóeső nem tud a hőszigetelésbe, vagy a falba jutni, a légrésekben áramló levegő pedig elvezeti a nedvességet, ami a vízzáró fedéseken mégis átjutna. A légrésekben áramló levegő ezen felül – a felmelegedő külső szálcement réteget hűtve – nyáron hőszigetelő hatású is. A szálcementes síkpalák ezért előnyösen alkalmazhatók a régi palafedések kiváltására felújításkor, és az új tetőfedések környezet kímélő kialakításánál is.


A hagyományos palatetők fedése ideálisan helyettesíthető az új szálcement síkpalák valamelyikével


A tetők fedésképét és színét ideálisan lehet megválasztani a célnak leginkább megfelelő típusú síkpalával


Az új tetőfedés átszellőztetését a speciálisan kialakított rendszerelemek, így a gerincelem oldják megA különféle színekben gyártott síkpalák közül könnyű kiválasztani az épület esztétikai megjelenéséhez leginkább illő színű és méretű változatot
A homogén jellegű épületeknél jól érvényesíthetők a tető és a homlokzatok egységes palaborítása, ami esetenként a felületek színvariációira is lehetőséget ad

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Acél cserepeslemez, tetőfelújításhoz is

A tetőburkolat, mint épületünk elsődleges védvonala az időjárási behatásokkal szemben, folyamatos igénybevételnek van kitéve. Többek között emiatt is fázunk az esedékessé váló felújítástól....


Az ereszcsatorna is lehet trendi

Építkezés és felújítás során az ereszcsatorna kiválasztása olyan, mint amikor az új padló burkolathoz szegélyt nézünk: kötelező és unalmas. Legalábbis eddig az lehetett. Ha a PREFA Hungária Kft....