Betonozás házilag

Módosítva: 2016-03-16 23:25:22

Az Ezermester 2006/09. számában részletesen írtunk a korszerű feltételeknek megfelelő beton összetételéről, anyagairól. Írásunkban hangsúlyoztuk a gyárilag kevert (transzportbeton) előnyeit, állandó minőségét. Előfordul azonban, hogy csak kis mennyiségű betonra van szükségünk, amihez nem éri meg előre kevert betont rendelni.

Keverési arányok

A beton tipikus összetétele 60-75% homok és kőzúzalék, 15-20% víz és 10-15% cement, amelyet mészkő, agyag és más összetevők égetésével nyernek. A beton szilárdsága a víz-cement arány nagyságával fordított arányban van, tehát a betonkeverésnél arra kell törekedni, hogy lehetőleg a szükséges minimális vizet használjuk fel. A minimális víz határát a bedolgozhatóság határozza meg.

Tapasztalat az, hogy a kőművesek általában a gyorsabb bedolgozhatóság miatt szeretik a betont túlvizezni. Ez talán a legrosszabb, amit a betonnal lehet tenni. Az sem elfogadható, hogy a sok vízhez sok cementet tegyünk. Ez egy cementpépben úszó kavicshalmazt ad, ahol a cementpép minősége is gyengébb az elvárhatónál, nem beszélve arról, hogy feleslegesen sok cementet használnak így fel.

A gyakran hallott "1 lapát cement, 3 lapát sóder" módszer kb. kétszer több cementet használ a kelleténél, gyengébb minőséget produkálva. Ez a mai cementáraknál m3-enként 7-8000 Ft többletköltség feleslegesen. A lapátos módszernek a másik baja, hogy a pontossága nagyon bizonytalan, ezért érdemes inkább kimérni az összetevőket.

Ez egy 10 literes vödörrel és egy házi mérleggel könnyen megoldható. Az a helyes, ha az alkotórészek arányát tömegarányokban mérjük. A vödörbe jelöljük be az 1 literhez tartózó magasságot, aztán eddig töltsük fel cementtel, és mérjük meg (a vödör tömegét vonjuk le). Ez a mért érték lesz a keverési alap tömegegység. A továbbiakban a sóder és a víz mennyiségét a megadott keverési arány szerint ehhez viszonyítva mérjük ki, és a mennyiségeket jelöljük be a vödör oldalán. A vizet célszerű egy külön vödörben mérni. A továbbiakban a kimért arányok szerint kell a betonkeverőbe az anyagokat beönteni.

Az alábbi keverési arány javasolt kiindulásnak (ez kb. 300 kg cementfelhasználást jelent a beton m3-ére vetítve):


  • 1 tömegrész cement 
  • 6 tömegrész sóder 
  • 0,6 tömegrész víz

Ez egy közel képlékeny állapotot ad, ami a házi bedolgozáshoz jó. Mivel a sóder minősége pontosan nem tudható, nem tudni mennyi víz van benne, milyen a pontos szemszerkezet, ezért tanácsos az első mérés anyagaiból egy próbakeverést készíteni, ami a kötést is mutatni fogja.

Keverés

A keverés történhet kézzel vagy géppel. Betont kézzel csak kisebb munkáknál keverünk. A keverés helyén fából, acéllemezből vagy betonból hézagmentes aljzatot kell kialakítani azért, hogy a beton keverés közben ne szennyeződhessen idegen anyagokkal.

A beton gépi keverése szabadonejtős vagy kényszerkeverős (kanalas) gépekkel történhet. A keveréskor először a sódert és a cementet kell a gépbe adagolni, és ezeket egyenletesre összekeverni. Ehhez kell kis adagokban keverni a vizet. A kimért víz kb. 1/5-ét a végén külön adjuk hozzá, úgy egy perc keverés után. Hogyha nedves volt a sóder, ne kerüljön több víz a betonba. A víz mennyisége akkor már jó, ha a kívánt képlékeny konzisztencia előállt. Az anyagot egyenletesre kell keverni, és ha lehet folyamatosan kell bedolgozni. A keverőt ne hagyjuk magára hosszan, mert a túlkeverés miatt az alkotók szétosztályozódnak, romlik a szilárdság.

Bedolgozás

A legfontosabb a tömörítés. A gépkölcsönzőknél megtalálható a tűvibrátor, ennek használata alapvető. Ennél arra kell vigyázni, hogy nem kell "túlvibrálni" a betont, a vibráláskor a beton szétterül, ha a terülés beáll, nem kell tovább tömöríteni. Hiba az, ha addig van benn a tűfej, míg a víz megjelenik a beton tetején.

Aljzatbetonhoz lapvibrátor ajánlott, de ehhez általában nehéz hozzájutni. Ez esetben marad a kézi tömörítés; elég jól megoldható a kanállal való csömöszöléssel és a deszka éllel való apró ütögetéssel. A beton kiöntésekor ügyelni kell még arra, hogy ne ejtsük magasból, mert szétosztályozódik.

Utókezelés

A betonnak a szilárdulás után (2-3 óra) folyamatosan szüksége van utókezelésre, nedvesen tartásra. Ez szükséges a megfelelő végszilárdsághoz, és ezáltal csökken a repedezési hajlam is. Nem szabad hagyni a betont "megégni", ez a teljes tönkremenetelhez vezethet. Mindez akkor következhet be, ha a kötéskor fejlődő hő nem tud eltávozni. A locsolás permetezve történjen és célszerű takarófóliát használni. Az utókezelés minimum 1 hét, de ha lehet minél tovább, akár egy hónapig tartson.

Olvasd el a betonozási jótanácsokkal foglalkozó három részes cikksorozatunkat. A cikksorozat első részében a betonozás előkészületeit vesszük számba, a másodikban már magáról a betonozásról lesz szó, így a második 10 jótanács magáról a munkálatokról szól, a harmadik rész pedig a beton utókezeléséről, a betonozást követő feladatokról szól.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: betonozás, beton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonerkélyek felújítása

Az évekig halogatott felújítás, esetleg a hibás kivitelezés, valamint a környezeti hatások miatt szükségessé válhat a vasbeton erkélyek felújítása. Nem egyszerű, de nem is túl bonyolult ez feladat....


Betonfúrás rezgésmentesen

Betonfúrási munkákat az ipari gyémánttechnika fejlődésének köszönhetően ma már rezgés és roncsolásmentesen végezzük, így hőszigetelt házaknál is szabályos, kitörésmentes furatot készíthetünk...