Saját víz házilagos kezelése

Kútból történő szürkevíz és csapadékból történő locsolóvíz ellátó kettős házi rendszer sémájaA hazai közüzemi vízellátás a városokban, falvakban több mint 90%-os, azaz nagyon jól kiépített. Azonban egyre többen alakítanak ki külterületi lakóingatlanokat, tanyákat, üdülőket, mezőgazdasági kisüzemeket. Ezeken a helyeken csak az egyedi vízbeszerzéssel biztosíthatjuk az ivóvízellátást. Az egyedi ivóvízellátó rendszerek a vizüket, forrásokból, kutakból esetleg ciszternákból, legritkább esetben felszíni vizekből nyerik.

A legjobb esetben az ingatlanunkon található egy forrás erre a hegyvidékeken van esélyünk. A forrás szakszerű foglalásával azt alkalmassá tehetjük a vízellátás kielégítésére. Sajnos ilyen felhasználható forrást már nehezen találhatunk. A hegyvidékeken, ahol sok a csapadék azt az épületek tetőzetéről, esetleg a telek területéről összegyülekező csapadékvizeket földalatti tároló tartályokban gyűjthetjük össze. Ezeket a tartályokat a népnyelv ciszternáknak nevezi. Az itt összegyűlő vizeket szűrés és megfelelő kezelés után akár ivóvízként is felhasználhatjuk. Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy jelenleg már a csapadék is rengeteg szennyezőanyagot tartalmazhat!
A leggyakoribb esetben ásott, vagy fúrt kúttal tudjuk beszerezni a szükséges ivóvizünket. A kutak telepítésének előfeltétele, hogy hidrogeológiailag megfelelő helyre kerüljenek. A kutból termelhető víz mennyisége az első szempont a telepítésnél, második a belőlük termelhető víz várható minősége. Ivóvíztermelés esetén azonban igen lényeges a vízminőség kérdése, ugyanis az ÁNTSZ a kútból termelt víz minősége alapján engedélyezi, vagy tiltja meg annak felhasználását.
különböző vízlágyító készülékek műanyag tartályai és házaiA termelt víz kémia és bakteriológiai okból egyaránt alkalmatlan lehet. Különféle víztisztítási technológiai kezeléssel azonban többnyire felhasználhatóvá tehetjük. Kizáró okok, közé tartozik a magas nitrát tartalom, vagy a toxikus vagy fertőző anyagok jelenléte. Az egyéb komponensek házilagosan, egyszerűbb berendezésekkel is eltávolíthatók a vízből.
Milyen legyen a megfelelő minőségű ivóvíz? Ezt az EU konform szigorú egészségügyi, higiénés előírások szabályozzák. Elvileg tehát minden ivóvíznek ezekkel a paraméterekkel megszabott értékek közötti fizikai, kémiai jellemzőkkel kellene rendelkezni. Az ivóvízben található kémiai és biológiai anyagoknak a mennyisége, az összetétele okozza az ivóvíz jellemzőinek nagy változatosságát, vagyis a más és más ízű ivóvizet.

Az ivóvíz ízét, szagát a vízben található, a normálisnál nagyobb mennyiségű szervetlen anyagok okozzák. A kloridok sós; a szulfát keserű; a nitrát édeskés, a vas-mangán fémes ízt ad az ivóvíznek. A különböző vízben oldott gázok, főleg a szulfidok teszik a vizet záptojás szagúvá, bűzössé.
Az ivóvízben élő szervezetek miatt is keletkeznek különböző szagok és ízek, melyek igen kellemetlenek lehetnek. Ezeket a kellemetlen tényezőket a házilagos ivóvíz-kezelési technológia során jórészt eltávolíthatjuk (levegőztetés, aktív szenes szűrés stb.) Emellett az egyéb kémiai összetevőket (vas, mangán, kloridok) különféle vízkezelési technológiákkal ugyancsak el kell távolítani a vízből.
Esővíztartályból történő locsolóvíz felhasználásA hazai mélységi (kutakból származó) vizekre oly jellemző magas vas-mangán tartalom már több gondot okoz. Az ilyen vizek zömmel magas savtartalmúak is, ezért még a vízvezeték hálózatból is kioldanak fémeket. A fémoxidok okozzák a víz, és ezzel a mosdók stb. elszíneződést.
A hazai vizek legnagyobb problémája azonban az, hogy meglehetősen kemények. A víz keménységét a benne oldott alkáli földfémek, kalcium (Ca), magnézium (Mg) sói és hidrokarbonátjai okozzák. A szikes nátrium-hidrokarbonátós vizek is jellemzőek.
A kemény vízben oldott karbonátok kirakódnak a vízmelegítő berendezések (cirko, bojler stb.) csövein, kicsapódnak az edények falán, nem oltják a szomjat, fürdés, mosdás után kellemetlenül viszket tőle a bőrünk. Ezzel szemben az ún. lágy vizekben (3-5 nk° kevés az oldott karbonát, így nincs minek lerakódnia, jól oltják a szomjunkat és kellemes bennük tisztálkodni. Azonban kissé agresszívak; a fém csövek, berendezések anyagát oldják, korrodálják. Ha azt szeretnénk elérni, hogy otthon a csapból ivóvíz follyon, akkor házilagos ívóvizkezelést kell végeznünk.
A kutakból, forrásokból, esővízgyűjtőkből homok, rozsda különféle törmelékek kerülnek a vízbe. Emellett az esővízgyűjtőkbe levelek, gallyak stb. is bekerülhetnek. Ezeket a szennyeződéseket, lebegőanyagnak nevezzük. Eltávolításukra különféle szűrők szolgálnak. Ezek a szűrők a rajtuk keresztül folyó vízből, a nagy aktív szűrőfelületük segítségével kiszűrik a különféle lebegőanyagokat.
A cserélhető betétes szűrők, a bejövő vezetékre szerelhetők, a szűrőház a vízellátás zárása után lecsavarható, ezután a benne található szűrőbetét - melynek anyaga polipropilén vagy rozsdamentes acél - lemosható, vagy ha szükséges, cserélhető. A korszerű szűrőbetétek 20~100 ľ porusméretüek, azaz a milliméter századrésze nagyságú anyagrészecskéket is visszatartják a felületükön!
Automatikus üzemelésű (visszaöblíthető) kettős aktív szén szűrőautomatikus ioncserélős vízlágyító készülékAz egyszerű szűrőkből alakultak ki az oldott vas és a szabad aktív klór kiszűrésére alkalmas szűrőbetétek. Az oldott vastartalom kiszűrésére háztartási alkalmazásban jól beváltak az Aqua-Mandix katalitikus oxidációs töltet. (Cserélhető szűrőbetét).
A szabad klórt, a rákkeltő haloform vegyületeket, az íz és szagrontó anyagokat az ezüsttel impregnált felületű aktív szén betétes szűrő köti meg és az ezüst(-nitrát, -jodid) impregnálás megöli a még élő baktériumokat is.
A szűrőházak felhasználhatók sziliko-foszfát betét alkalmazására is. Ezzel a mosógépeken, vízmelegítőkőn történő káros vízkőkiválás akadályozható meg. Kézenfekvő tehát ezeknek a többfeladatú szűrőknek a közös kialakítása. Ezt a célt szolgálják a többlépcsős szűrők.
A két részes(lépcsős) szűrőknél egyrészt a ~25 ľm szűrésű résméretű polietilén finomszűrő, másrészt az aktívszén szűrő kerül alkalmazásra. A Triaqua szűrő a nevéből adódóan három funkciót lát el az előbbieken felül egy Aqua-Mandix katalitikus töltet megköti a víz még meglévő vas-mangán tartalmát. Ezek a többlépcsős szűrők egyszeri töltettel mintegy 8 m3 víz tisztítására képesek. A vízmennyiség átbocsátásuk 4-5 liter/perc.
Alkalmazzák még a kombinált betétes szűrőket is. Az egy szűrőházba beszerelt finom szűrő és az ezüsttel impregnált aktív szén betét az érzékeny, kerámiabetétes csapokat védi, emellett jó minőségű ivóvizet is nyerünk. A szintén finomszűrő betétből és polifoszfát adagoló betétből álló kombinált szűrő hatására vékony filmréteg keletkezik a vízzel érintkező felületeken, és ez megakadályozza a vízkő lerakódását.

A kemény víz lágyítására szolgálnak a kabinetes vízlágyító berendezések.

Ennek a kémiai úton történő vízlágyítási eljárásnak a lényege az, hogy a vizeink keménységét okozó kalcium és magnéziumsókat, illetve azoknak a vízben oldott ionjait, nátriumsó (konyhasó) ionokra cseréli ki. Ezzel a módszerrel a vizet 0,1 nk° érték alá lágyíthatjuk!
Az innen elfolyó víz már nem okoz vízkövesedést. Az ioncserélő gyanta felületéről a kalcium, magnéziumsókat a berendezés automatikusan leöblíti, és egyúttal a szükséges nátrium (konyhasó) ionokat regenerálja. Ez a regenerálás és öblítés célszerűen a legkisebb vízfogyasztáskor, azaz az éjszakai órákban automatikusan lezajlik. Így a gyantatöltet évekig használható.
A berendezés vízlágyító kapacitása a 0,2~1,5 m3/óra között változik a típustól függően. Ez havi 5~50 m3 fogyasztást jelent. A vízlágyító ivóvízminőségű vizet képes kezelni, a kezelendő víz vas; mangántartalma 0,1 mg/liter alatti lehet!

Házi esővízgyűjtő rendszer tartályai, szűrőiA háztartási ivóvíztisztító berendezések csúcsát a fordított ozmózisos elven működő berendezések jelentik. Ezek első eleme egy 25 ľm-es szűrőképességű mechanikai szűrő, ezt követi egy ezüsttel impregnált felületű aktív szenes előszűrő, innen a víz az 5 ľm szűrőképességű membránszűrőn halad át. Ezen a szűrőn fennmaradó szennyező anyagok a csatornahálózatba kerülnek. Míg a beérkező vízmennyiség 30%-ányi kezelt víz a biztonsági aktívszenes szűrőn át kerül az ivóvízfogyasztóhoz.
A berendezés hatékonyan csökkenti a nehézfém, az arzén, a nitrit, nitrát és ammónium, tartalmat. A kórokozókat, toxinjaikat, a vegyszermaradványokat, toxikus rákkeltő anyagokat és a radioktiv szennyeződéseket szintén hatásosan kiszűri az ivóvízből. A berendezés gyakorlatilag sómentes 20-70 ľS(mikrosiemens)/cm vezetőképességű vizet állit elő, ezért közvetlen fogyasztáshoz a készülékhez ásványadagoló patron is tartozik, így tetszőleges összetételű ivóvizet állíthatunk vele elő.

Amennyiben esővízgyűjtéssel lehet csak a vízellátást biztosítani, akkor azért nehezebb feladat ivóvizet előállítani. A legjobb megoldás, ha a locsolásra, a WC-öblítésére, a mosásra szolgáló vizet elválasztjuk az ivásra, főzésre szolgáló vízfelhasználástól. Azaz a fenti szűrőkkel, vastalanítókkal, esetleg vízlágyító berendezésekkel kezelt vizet használjuk fel a nem ivóvízminőségű fogyasztásra, ez a felhasznált mennyiség 90-95%-a. A fennmaradó vízmennyiséget pedig kombinált szűrővel, fordított ozmózisos berendezéssel tovább kezeljük. A felsorolt berendezések legnagyobb problémája a relatív kis átfolyó kapacitást (1-2 liter/perc) így kiküszöbölhetjük, mert szigorúan ivóvízfogyasztásra csak 5-10 liter/fő/nap mennyiséggel kell számolnunk.
Végül a saját vizünket végül célszerű még utólagosan csirátalanítani, vagyis a hálózatból, a berendezésekből származó mikroorganizmusoktól mentessé tenni. Ezt legkorszerűbben az ún. ultraibolya (UV) csirátalanító berendezésekkel végezhetjük. A 254 nm (nanométer) hullámhosszú UV sugárzás hatására a szervezetek több mint 99 %-a elpusztul, és nem fertőzik az ivóvizünket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László

Címkék: ivóvíz, vízellátás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözés automatikusan

A nyári szabadságok idején még a leggondosabb kert és szobanövény barátoknak is gondot okoz az öntözés. Szabadtéri növényeinknél még bízhatunk esetleg az esőben, de a szobanövények...


Vízlábnyom

A növekvő vízfelhasználás, népességnövekedés és a klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya, elsősorban a fejlődő országokban, de máshol is.