A legjobb esetben az ingatlanunkon található egy forrás erre a hegyvidékeken
van esélyünk. A forrás szakszerű foglalásával azt alkalmassá tehetjük a vízellátás
kielégítésére. Sajnos ilyen felhasználható forrást már nehezen találhatunk.
A hegyvidékeken, ahol sok a csapadék azt az épületek tetőzetéről, esetleg a
telek területéről összegyülekező csapadékvizeket földalatti tároló tartályokban
gyűjthetjük össze. Ezeket a tartályokat a népnyelv ciszternáknak nevezi. Az
itt összegyűlő vizeket szűrés és megfelelő kezelés után akár ivóvízként is
felhasználhatjuk. Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy jelenleg már a
csapadék is rengeteg szennyezőanyagot tartalmazhat!
A leggyakoribb esetben ásott, vagy fúrt kúttal tudjuk beszerezni a szükséges
ivóvizünket. A kutak telepítésének előfeltétele, hogy hidrogeológiailag megfelelő
helyre kerüljenek. A kutból termelhető víz mennyisége az első szempont a telepítésnél,
második a belőlük termelhető víz várható minősége. Ivóvíztermelés esetén azonban
igen lényeges a vízminőség kérdése, ugyanis az ÁNTSZ a kútból termelt víz minősége
alapján engedélyezi, vagy tiltja meg annak felhasználását.
A termelt víz kémia és bakteriológiai okból egyaránt alkalmatlan lehet. Különféle
víztisztítási technológiai kezeléssel azonban többnyire felhasználhatóvá tehetjük.
Kizáró okok, közé tartozik a magas nitrát tartalom, vagy a toxikus vagy fertőző
anyagok jelenléte. Az egyéb komponensek házilagosan, egyszerűbb berendezésekkel
is eltávolíthatók a vízből.
Milyen legyen a megfelelő minőségű ivóvíz? Ezt az EU konform szigorú egészségügyi,
higiénés előírások szabályozzák. Elvileg tehát minden ivóvíznek ezekkel a paraméterekkel
megszabott értékek közötti fizikai, kémiai jellemzőkkel kellene rendelkezni.
Az ivóvízben található kémiai és biológiai anyagoknak a mennyisége, az összetétele
okozza az ivóvíz jellemzőinek nagy változatosságát, vagyis a más és más ízű
ivóvizet.
Az ivóvíz ízét, szagát a vízben található, a normálisnál nagyobb mennyiségű
szervetlen anyagok okozzák. A kloridok sós; a szulfát keserű; a nitrát édeskés,
a vas-mangán fémes ízt ad az ivóvíznek. A különböző vízben oldott gázok, főleg
a szulfidok teszik a vizet záptojás szagúvá, bűzössé.
Az ivóvízben élő szervezetek miatt is keletkeznek különböző szagok és ízek,
melyek igen kellemetlenek lehetnek. Ezeket a kellemetlen tényezőket a házilagos
ivóvíz-kezelési technológia során jórészt eltávolíthatjuk (levegőztetés, aktív
szenes szűrés stb.) Emellett az egyéb kémiai összetevőket (vas, mangán, kloridok)
különféle vízkezelési technológiákkal ugyancsak el kell távolítani a vízből.
A hazai mélységi (kutakból származó) vizekre oly jellemző magas vas-mangán
tartalom már több gondot okoz. Az ilyen vizek zömmel magas savtartalmúak is,
ezért még a vízvezeték hálózatból is kioldanak fémeket. A fémoxidok okozzák
a víz, és ezzel a mosdók stb. elszíneződést.
A hazai vizek legnagyobb problémája azonban az, hogy meglehetősen kemények.
A víz keménységét a benne oldott alkáli földfémek, kalcium (Ca), magnézium
(Mg) sói és hidrokarbonátjai okozzák. A szikes nátrium-hidrokarbonátós vizek
is jellemzőek.
A kemény vízben oldott karbonátok kirakódnak a vízmelegítő berendezések (cirko,
bojler stb.) csövein, kicsapódnak az edények falán, nem oltják a szomjat, fürdés,
mosdás után kellemetlenül viszket tőle a bőrünk. Ezzel szemben az ún. lágy
vizekben (3-5 nk° kevés az oldott karbonát, így nincs minek lerakódnia, jól
oltják a szomjunkat és kellemes bennük tisztálkodni. Azonban kissé agresszívak;
a fém csövek, berendezések anyagát oldják, korrodálják. Ha azt szeretnénk elérni,
hogy otthon a csapból ivóvíz follyon, akkor házilagos ívóvizkezelést kell végeznünk.
A kutakból, forrásokból, esővízgyűjtőkből homok, rozsda különféle törmelékek
kerülnek a vízbe. Emellett az esővízgyűjtőkbe levelek, gallyak stb. is bekerülhetnek.
Ezeket a szennyeződéseket, lebegőanyagnak nevezzük. Eltávolításukra különféle
szűrők szolgálnak. Ezek a szűrők a rajtuk keresztül folyó vízből, a nagy aktív
szűrőfelületük segítségével kiszűrik a különféle lebegőanyagokat.
A cserélhető betétes szűrők, a bejövő vezetékre szerelhetők, a szűrőház a vízellátás
zárása után lecsavarható, ezután a benne található szűrőbetét - melynek anyaga
polipropilén vagy rozsdamentes acél - lemosható, vagy ha szükséges, cserélhető.
A korszerű szűrőbetétek 20~100 ľ porusméretüek, azaz a milliméter századrésze
nagyságú anyagrészecskéket is visszatartják a felületükön!
Az egyszerű szűrőkből alakultak ki az oldott vas és a szabad aktív klór kiszűrésére
alkalmas szűrőbetétek. Az oldott vastartalom kiszűrésére háztartási alkalmazásban
jól beváltak az Aqua-Mandix katalitikus oxidációs töltet. (Cserélhető szűrőbetét).
A szabad klórt, a rákkeltő haloform vegyületeket, az íz és szagrontó anyagokat
az ezüsttel impregnált felületű aktív szén betétes szűrő köti meg és az ezüst(-nitrát,
-jodid) impregnálás megöli a még élő baktériumokat is.
A szűrőházak felhasználhatók sziliko-foszfát betét alkalmazására is. Ezzel
a mosógépeken, vízmelegítőkőn történő káros vízkőkiválás akadályozható meg.
Kézenfekvő tehát ezeknek a többfeladatú szűrőknek a közös kialakítása. Ezt
a célt szolgálják a többlépcsős szűrők.
A két részes(lépcsős) szűrőknél egyrészt a ~25 ľm szűrésű résméretű polietilén
finomszűrő, másrészt az aktívszén szűrő kerül alkalmazásra. A Triaqua szűrő
a nevéből adódóan három funkciót lát el az előbbieken felül egy Aqua-Mandix
katalitikus töltet megköti a víz még meglévő vas-mangán tartalmát. Ezek a többlépcsős
szűrők egyszeri töltettel mintegy 8 m3 víz tisztítására képesek. A vízmennyiség
átbocsátásuk 4-5 liter/perc.
Alkalmazzák még a kombinált betétes szűrőket is. Az egy szűrőházba beszerelt
finom szűrő és az ezüsttel impregnált aktív szén betét az érzékeny, kerámiabetétes
csapokat védi, emellett jó minőségű ivóvizet is nyerünk. A szintén finomszűrő
betétből és polifoszfát adagoló betétből álló kombinált szűrő hatására vékony
filmréteg keletkezik a vízzel érintkező felületeken, és ez megakadályozza a
vízkő lerakódását.
A kemény víz lágyítására szolgálnak a kabinetes vízlágyító berendezések.
Ennek a kémiai úton történő vízlágyítási eljárásnak a lényege az, hogy a vizeink
keménységét okozó kalcium és magnéziumsókat, illetve azoknak a vízben oldott
ionjait, nátriumsó (konyhasó) ionokra cseréli ki. Ezzel a módszerrel a vizet
0,1 nk° érték alá lágyíthatjuk!
Az innen elfolyó víz már nem okoz vízkövesedést. Az ioncserélő gyanta felületéről
a kalcium, magnéziumsókat a berendezés automatikusan leöblíti, és egyúttal
a szükséges nátrium (konyhasó) ionokat regenerálja. Ez a regenerálás és öblítés
célszerűen a legkisebb vízfogyasztáskor, azaz az éjszakai órákban automatikusan
lezajlik. Így a gyantatöltet évekig használható.
A berendezés vízlágyító kapacitása a 0,2~1,5 m3/óra között változik a típustól
függően. Ez havi 5~50 m3 fogyasztást jelent. A vízlágyító ivóvízminőségű vizet
képes kezelni, a kezelendő víz vas; mangántartalma 0,1 mg/liter alatti lehet!
A háztartási ivóvíztisztító berendezések csúcsát a fordított ozmózisos elven
működő berendezések jelentik. Ezek első eleme egy 25 ľm-es szűrőképességű mechanikai
szűrő, ezt követi egy ezüsttel impregnált felületű aktív szenes előszűrő, innen
a víz az 5 ľm szűrőképességű membránszűrőn halad át. Ezen a szűrőn fennmaradó
szennyező anyagok a csatornahálózatba kerülnek. Míg a beérkező vízmennyiség
30%-ányi kezelt víz a biztonsági aktívszenes szűrőn át kerül az ivóvízfogyasztóhoz.
A berendezés hatékonyan csökkenti a nehézfém, az arzén, a nitrit, nitrát és
ammónium, tartalmat. A kórokozókat, toxinjaikat, a vegyszermaradványokat, toxikus
rákkeltő anyagokat és a radioktiv szennyeződéseket szintén hatásosan kiszűri
az ivóvízből. A berendezés gyakorlatilag sómentes 20-70 ľS(mikrosiemens)/cm
vezetőképességű vizet állit elő, ezért közvetlen fogyasztáshoz a készülékhez
ásványadagoló patron is tartozik, így tetszőleges összetételű ivóvizet állíthatunk
vele elő.
Amennyiben esővízgyűjtéssel lehet csak a vízellátást biztosítani, akkor azért
nehezebb feladat ivóvizet előállítani. A legjobb megoldás, ha a locsolásra,
a WC-öblítésére, a mosásra szolgáló vizet elválasztjuk az ivásra, főzésre szolgáló
vízfelhasználástól. Azaz a fenti szűrőkkel, vastalanítókkal, esetleg vízlágyító
berendezésekkel kezelt vizet használjuk fel a nem ivóvízminőségű fogyasztásra,
ez a felhasznált mennyiség 90-95%-a. A fennmaradó vízmennyiséget pedig kombinált
szűrővel, fordított ozmózisos berendezéssel tovább kezeljük. A felsorolt berendezések
legnagyobb problémája a relatív kis átfolyó kapacitást (1-2 liter/perc) így
kiküszöbölhetjük, mert szigorúan ivóvízfogyasztásra csak 5-10 liter/fő/nap
mennyiséggel kell számolnunk.
Végül a saját vizünket végül célszerű még utólagosan csirátalanítani, vagyis
a hálózatból, a berendezésekből származó mikroorganizmusoktól mentessé tenni.
Ezt legkorszerűbben az ún. ultraibolya (UV) csirátalanító berendezésekkel végezhetjük.
A 254 nm (nanométer) hullámhosszú UV sugárzás hatására a szervezetek több mint
99 %-a elpusztul, és nem fertőzik az ivóvizünket.