Mivel világítsunk a kertben?

A késő esti órákban kellemes látványt, hangulatot biztosít kertünkben egy-egy fénypont, amely segít bennünket a tájékozódásban, kiemeli környezetéből a növényzet egy részét. A szakszerű megoldások nem zavarják a szomszédokat, nem világítanak csak úgy a semmibe, és nem fogyasztják fölöslegesen a villamos energiát.

Napjainkban a barkácsáruházak széles választékban kínálják a napelemmel működő, kertbe telepíthető lámpatesteket. Ezek felső részére szerelt napelemekben napközben a fény hatására villamos energia keletkezik, amelyet egy kis akkumulátor tárol, majd este sötétedés után, egy fényérzékelő bekapcsolja a lámpatest fényforrásait, amelyek lehetnek kisteljesítményű törpefeszültségű izzók, vagy világító diódák. A fényszolgáltatás az akkumulátor lemerüléséig tart, ez lehet akár reggel is.
Aki már vásárolt ilyen világítótestet, tapasztalhatta, hogy ezek fénye mindössze jelzésértékű, igazából csak útirány kijelölésére alkalmasak. Fényük túl kevés ahhoz, hogy akár különösebb látványban, vagy hangulatban részesítenék használóját. Mindössze csak a közvetlen közelében világít meg típustól függően 20-50 cm átmérőjű kört. Igaz nem fogyasztanak villamos energiát, ezáltal üzemeltetésük nem kerül pénzbe. A lámpatestbe szerelt fényforrás, még ha világító dióda is, annyira kis teljesítményű, hogy a létrehozott fénymennyiség elenyésző.
Ugyancsak a barkácsárúházak kínálatában kaphatók a világító diódával (LED) gyártott kültéri lámpatestek. Ezek típustól függően különböző nagyságú megvilágítási szintet hoznak létre környezetükbe. Kis teljesítmény - ezáltal alacsony energia fogyasztás - a jellemző ezekre a lámpatestekre is. Igaz a szolgáltatott fényáram is mindössze csak kiemelő világításra alkalmas. Tehát e kerti lámpák fényénél sem fog fényárba úszni a növényzet. Hangulatkeltésre alkalmasak. Vigyázni kell ezek vásárlásánál, mert a fehér LED színhőmérséklete nagyon magas, ezért szinte kéken világítja meg környezetét. A színvisszaadása sem tökéletes, ezért a virágok, és más növényzet színe eltér a nappali látványtól. Az alacsonyabb kivitelűek használata szerencsés a kertekben, mert a járófelület vagy a zöldgyep - és nem a fák koronája vagy a fejünk - világítása a cél.
Az izzóval vagy kompakt fénycsővel működő kerti lámpák általában három magasságban kaphatók: 40 cm, 90 cm és 2 méter. Melyiket hol célszerű használni? A magasság kiválasztásánál a megvilágítandó felület nagyságát kell figyelembe venni. Ösvények, keskeny járdák, kevésbé frekventált helyek megvilágításához elegendőek az alacsonyabb kivitelű lámpatestek. A teraszok, szélesebb járófelületek, kerti sütök, faházak környékét célszerű a 90 cm magasságú lámpatestekkel megvilágítani. A szélesebb útfelületeket, gépkocsi behajtókat, parkolókat magasabb kandeláberekkel világítsuk. Valamennyi esetben a kívánt megvilágítási szint függvényében válasszuk ki a fényforrás típusát.
A jó minőségű, igaz drágább árfekvésű kompakt fénycsövek kiválóan használhatók kültéri világításra is, ugyanis ezek télen is begyújtanak, és kellő nagyságú fényárammal világítanak. Mindenképpen számolni kell azzal, hogy az energiatakarékos kompaktfénycsövek lassabban érik el teljes fényáramukat, mint a normál izzók vagy halogénlámpák. Tehát ott, ahol a bekapcsolást követően azonnal szükség van a világításra, mindenképpen célszerű izzót használni. Amennyiben tartósabban működtetjük a házunk körüli világítást, akkor ezt energiatakarékos fényforrásokkal tegyük.
Valamennyi esetben törekedni kell olyan lámpatest kiválasztására, amely csak a közvetlen környezetét világítja meg, nem szórja fényét az égboltra, a szomszédba, vagy akár a saját lakóterünkbe. Ilyen esetekben fölöslegesen pocsékoljuk az energiát, kellemetlen zavaró káprázást okozhatunk, és még környezetünket is károsítjuk a fényszennyezéssel. (Lásd ezzel foglalkozó cikkünket.)
Ha támfalba, oldalfalba építjük be a lámpatesteket, célszerű, hogy aszimmetrikus tükrösök legyenek azért, hogy fényüket lehetőleg csak a járófelületre sugározzák, és ne az ott elhaladók szemébe. Lépcsővilágítóból is aszimmetrikus tükörrel szereltet válasszunk. Amennyiben ilyen nincs, mindenképpen káprázás-gátló ráccsal ellátottat vásároljunk. Lehetőleg az oldalfalba, a lépcsők vonalában, minden második-harmadik lépcsőhöz szereljük ezeket. Amennyiben nincs oldalfal, úgy a lépcső oldalába is besüllyeszthetők. Ebben az esetben kifejezetten ajánlott a káprázás elleni védekezés. Valamennyi kültéri süllyesztett lámpatest védettsége legalább IP 67 legyen. Ellenkező esetben a beszivárgó víz, és pára gyorsan tönkreteszi a lámpatest szerelvényeit, rövidzárlatot okozhat, illetve életveszélyessé válik.
Amennyiben földbe süllyesztett lámpatestet is használunk kertünk világítására (habár ez zavaró káprázást és fényszennyezést okoz), úgy ezek beépítő dobozát kavics, illetve homokágyba kell beépíteni. Semmiképpen nem szabad bebetonozni a beépítő dobozt, mivel így a lámpatestben csapódik le a levegő páratartalma, nincs lehetőség az elpárolgásra. Fontos követni és betartani a beépítési utasítást azért, hogy a későbbiekben ne keletkezzenek károk a nedvesség miatt a lámpatest szerelvényeibe.
A ház falára szerelt lámpatestek szerepe általában a járófelületek megvilágítása, illetve biztonsági világítás. Amennyiben kellő nagyságú eresszel rendelkezik házunk, akkor a lámpatesteket besüllyeszthetjük a lambériába, így nem jelennek meg ház falán, és a szükséges megvilágítási szintet rejtetten biztosítjuk.
Valamennyi kültéri lámpatest védettsége legalább IP 65 legyen, csak ebben az esetbe nem telik meg rovarokkal a bura, és a víz sem hatol be a belsejébe. A szerelésnél oda kell figyelni a tömszelencék zárására, hogy a megfelelő védettség meglegyen.
Kertünk az a pihenőhely, ahol a mindennapi tevékenységünk után lazítani tudunk, kikapcsolódhatunk. Amennyiben szakszerű világítást is szerelünk, úgy az esti órákban is gyönyörködhetünk növényzetében. A világítás tervezését és szerelését célszerű világítástechnikai szakemberre bízni, vagy legalább a tanácsát kikérni. A kertésznek nem a kert megvilágítás a feladata - még ha azt is mondja, hogy ért hozzá -, hanem a kialakítása és a növényzet gondozása, mint ahogy a világítástechnikus sem fog kerti növényeket ajánlani megbízójának.

Nagy János
világítástechnikai szakmérnök
a Világítástechnikai Társaság elnöke

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: világítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Indukciós világítótestek

Egyenletes, kellemes megvilágítás, gyors begyújtás, hosszú élettartam jellemzik a DML világító­testeket. Nagy fényereje és alacsony energiafogyasztása miatt nagy terek világítására is alkalmas.


Takarékos világítás

Köztudott, hogy a hagyományos izzólámpák a felhasznált energiának csupán 5 %-át alakítják át fénnyé, a 95 %-a hő formájában elvész. A kompakt fénycsöveknek viszont 80 % az energia megtakarítása a...