Burkolatok - kicsit másként

1A bútorstílusok és formák változásait természetes módon követik a kiegészítő elemek is, hiszen megfelelő hátteret biztosítanak és erősítik a berendezés összhangját. Ennek híján nem lesz teljes egyetlen belső tér sem, viszont a leghétköznapibb bútorokat is teljesen másképp látjuk, ha jól kitalált környezetben állnak.

A fürdőkultúra fejlődéséről már olvashattak lapunk 2005/7-8. számában. Most arról szólunk, hogy miként alakult át a fürdőszobák burkolata az utóbbi években. Előbb persze maga a helyiség is változásokon ment át. Megnőtt az alapterület, hiszen a kád mellé zuhany épült, elhelyezésre kerül a bidé és gyakori a két mosdó is. A funkcióváltás abban figyelhető meg, hogy már nemcsak egy mosdó- és mosóhelyről van szó, hanem valóban a testápolást, gondozást, feltöltődést szolgáló, gyakran szobajellegű és legfőként valódi ablakkal ellátott helyiségről.

Fontos, hogy nemcsak a legmagasabb árkategóriákban kaphatók szép burkolóanyagok, bár kétségkívül a márkás termékek minősége garantált esztétikailag, mérettartásban, kopásállóságban is. Ha kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk, ötletesnek kell lennünk. Kevés különleges elem hozzáadásával is lehet nagyon mutatós fürdőszobánk.
Ilyen például a mozaik, mely bármilyen átlagos csempe mellé felrakható. és elég ha csak kis felületen jelentkezik. Például tükör körül, dekorációs csíkként vagy a zuhanyban. Nem költséges az sem, ha a teljesen egyszerű csempét nem függőleges helyzetben burkoljuk föl, hanem fektetve, és a szokásos dekorcsík sem körben fut a helyiségen, hanem függőlegesen, kihangsúlyozva a berendezést. Nem kell okvetlenül a mennyezetig csempézni, és minden felület sem kell beborítani. Ebben az esetben érdekesebb lesz a fürdőszoba, jelentős burkolatmennyiséget és pénzt takarítunk meg, amiből telhet a vágyott különlegesebb anyagokra is.

21. A legkülönlegesebb újdonság a fürdőszobákban is megjelent. Itt vannak a barokk mintás csempék. Szinte bársony hatása van ennek a burkolólapnak. A fények kiemelik a dombornyomást a felületén. Díszes környezetben nem érvényesül ilyen jól, mint teljesen egyszerű tárgyakkal körülvéve. A letisztult vonalvezetésű, fényes felületű asztalt és a rajta lévő pipereholmit is szinte csak a fény és árnyék teszi láthatóvá. Ha valaki a feketéhez nem elég bátor, bármely más színből is választhat, ráadásul a lapok mérete is nagyon sokféle. (Casa dolce casa)

2. Igen változatos a fémhatású burkolatok családja is. A máz kalapált fémre emlékeztető felülete nagyon jól illik az öregített színhez. A hálóban felrakott lapok a legelegánsabb fürdőszobában is megállják a helyüket, különösen barokk elemekkel mutatnak jól. Ajánlanám még modern lakásokhoz ellenpontként, de high-tech berendezéshez és minimalista bútorokhoz is. Sokféle alakban, méretben és fémszínben kaphatók. (Casa dolce casa)

3. A mészkőhatású klasszikus elemeket is felsorakoztató mázas kerámiaburkolat, csak nagy térben érvényesül jól. Igazi érdekessége a korintoszi féloszlop, az öntött és lábakon álló mosdópult, valamint a díszes párkányelemek. A burkolólapok méretükben azonosak a padlón és a falon, csak a fölrakás módja változik, ettől lesz különleges. Az erőteljes díszítőelemek miatt lényeges a visszafogott színvilág, ellenkező esetben nem lenne elegáns. (Travertino)

44. Nagyon jó példa ez a tágas fürdő arra, hogy teljesen egyszerű eszközökkel, kevés színes elemmel miként lehet modern és semmiképp sem hétköznapi a környezet. A virágminták bája és romantikája megmaradt anélkül, hogy közhelyes vagy tobzódó lenne. A formarendszer minimalista, de megjelenik a nőies finomság a sötét ciklámen színben és a cseresznyevirág motívumban. (Dado)

5. Erősen japános hatású ez minimalista tér. Elsősorban a bambuszmintás svédpadló formájú burkolat miatt, de ezt a hangulatot erősíti az alacsony asztal, a vázába helyezett bambuszrúd és az ablak formája is. A színbenntartás és a horizontális osztás is tipikusan minimalista jegy, ami a kevés berendezési tárgy miatt nagyon erősen érvényesül. Kevesen kedvelik az ilyen környezet távolságtartása miatt, bár nagyon elegáns és megnyugtató. (Valentino)

6. Három közismert formaelem jelenik meg ebben a fürdőszobában: high-tech, üvegkróm mosdótál és pult, afrikai etno motívumok a dekor elemeken és minimalista színvilág. Divattá vált a pultra helyezett tányérformájú mosdó, ami itt tökéletes összhangban van a környezettel. A függőleges irányú dekorcsík és a közé zárt sötétebb burkolólap optikailag növeli a belmagasságot és kihangsúlyozza a dupla mosdót. (Valentino)

7. Ez a kedves vidám gyerekfürdőszoba példázza azt, hogy a teljes gyermekkor idejét kiszolgálhatja egy jól megválasztott lap. Lendületes és élénk színeket alkalmaz, nonfiguratív díszítményekkel, így nem csak egy korosztálynak szól. A műanyag burkolatú mosdókagyló, tükörkeret és törülközőtartó teljesen eredeti megoldás. Remélhetően sok gyereknek része is lesz benne. (Valentino)

8. Az utóbbi évek legnagyobb divatja a mozaik. Készülhet kőből, kerámiából, üvegből. Nagyon látványos és sokszor klasszikus, ókori hangulatot is idéző. A képen látható, a kék különböző árnyalatait felhasználó kerámiamozaik izgalmas hátteret biztosít a hagyományosan szépformájú lábon álló mosdónak. A csipkeszélű törölköző, a kék üvegtárgyak és a klasszikus körasztalka méltó az elegáns háttérhez. (NovaBell)

5 6

7 8

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis fürdőszoba felújítása

Amikor piciny fürdőszobánk felújításának gondolatával kezdünk foglalkozni, elsőre úgy tűnik, hogy a méretkorlátok miatt itt gyakorlatilag semmin nem lehet változtatni. De nem egészen így van. A...


Térkőburkolatok lerakása

A kerten belüli járdák és kocsibeállók megszokott és olcsó betonburkolatával szemben ma már inkább a sokkal tetszetősebb térkővel burkolt felületek a kedveltebbek. Számos érv szól mellettük;...