Burkolatok - kicsit másként

1A bútorstílusok és formák változásait természetes módon követik a kiegészítő elemek is, hiszen megfelelő hátteret biztosítanak és erősítik a berendezés összhangját. Ennek híján nem lesz teljes egyetlen belső tér sem, viszont a leghétköznapibb bútorokat is teljesen másképp látjuk, ha jól kitalált környezetben állnak.

A fürdőkultúra fejlődéséről már olvashattak lapunk 2005/7-8. számában. Most arról szólunk, hogy miként alakult át a fürdőszobák burkolata az utóbbi években. Előbb persze maga a helyiség is változásokon ment át. Megnőtt az alapterület, hiszen a kád mellé zuhany épült, elhelyezésre kerül a bidé és gyakori a két mosdó is. A funkcióváltás abban figyelhető meg, hogy már nemcsak egy mosdó- és mosóhelyről van szó, hanem valóban a testápolást, gondozást, feltöltődést szolgáló, gyakran szobajellegű és legfőként valódi ablakkal ellátott helyiségről.

Fontos, hogy nemcsak a legmagasabb árkategóriákban kaphatók szép burkolóanyagok, bár kétségkívül a márkás termékek minősége garantált esztétikailag, mérettartásban, kopásállóságban is. Ha kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk, ötletesnek kell lennünk. Kevés különleges elem hozzáadásával is lehet nagyon mutatós fürdőszobánk.
Ilyen például a mozaik, mely bármilyen átlagos csempe mellé felrakható. és elég ha csak kis felületen jelentkezik. Például tükör körül, dekorációs csíkként vagy a zuhanyban. Nem költséges az sem, ha a teljesen egyszerű csempét nem függőleges helyzetben burkoljuk föl, hanem fektetve, és a szokásos dekorcsík sem körben fut a helyiségen, hanem függőlegesen, kihangsúlyozva a berendezést. Nem kell okvetlenül a mennyezetig csempézni, és minden felület sem kell beborítani. Ebben az esetben érdekesebb lesz a fürdőszoba, jelentős burkolatmennyiséget és pénzt takarítunk meg, amiből telhet a vágyott különlegesebb anyagokra is.

21. A legkülönlegesebb újdonság a fürdőszobákban is megjelent. Itt vannak a barokk mintás csempék. Szinte bársony hatása van ennek a burkolólapnak. A fények kiemelik a dombornyomást a felületén. Díszes környezetben nem érvényesül ilyen jól, mint teljesen egyszerű tárgyakkal körülvéve. A letisztult vonalvezetésű, fényes felületű asztalt és a rajta lévő pipereholmit is szinte csak a fény és árnyék teszi láthatóvá. Ha valaki a feketéhez nem elég bátor, bármely más színből is választhat, ráadásul a lapok mérete is nagyon sokféle. (Casa dolce casa)

2. Igen változatos a fémhatású burkolatok családja is. A máz kalapált fémre emlékeztető felülete nagyon jól illik az öregített színhez. A hálóban felrakott lapok a legelegánsabb fürdőszobában is megállják a helyüket, különösen barokk elemekkel mutatnak jól. Ajánlanám még modern lakásokhoz ellenpontként, de high-tech berendezéshez és minimalista bútorokhoz is. Sokféle alakban, méretben és fémszínben kaphatók. (Casa dolce casa)

3. A mészkőhatású klasszikus elemeket is felsorakoztató mázas kerámiaburkolat, csak nagy térben érvényesül jól. Igazi érdekessége a korintoszi féloszlop, az öntött és lábakon álló mosdópult, valamint a díszes párkányelemek. A burkolólapok méretükben azonosak a padlón és a falon, csak a fölrakás módja változik, ettől lesz különleges. Az erőteljes díszítőelemek miatt lényeges a visszafogott színvilág, ellenkező esetben nem lenne elegáns. (Travertino)

44. Nagyon jó példa ez a tágas fürdő arra, hogy teljesen egyszerű eszközökkel, kevés színes elemmel miként lehet modern és semmiképp sem hétköznapi a környezet. A virágminták bája és romantikája megmaradt anélkül, hogy közhelyes vagy tobzódó lenne. A formarendszer minimalista, de megjelenik a nőies finomság a sötét ciklámen színben és a cseresznyevirág motívumban. (Dado)

5. Erősen japános hatású ez minimalista tér. Elsősorban a bambuszmintás svédpadló formájú burkolat miatt, de ezt a hangulatot erősíti az alacsony asztal, a vázába helyezett bambuszrúd és az ablak formája is. A színbenntartás és a horizontális osztás is tipikusan minimalista jegy, ami a kevés berendezési tárgy miatt nagyon erősen érvényesül. Kevesen kedvelik az ilyen környezet távolságtartása miatt, bár nagyon elegáns és megnyugtató. (Valentino)

6. Három közismert formaelem jelenik meg ebben a fürdőszobában: high-tech, üvegkróm mosdótál és pult, afrikai etno motívumok a dekor elemeken és minimalista színvilág. Divattá vált a pultra helyezett tányérformájú mosdó, ami itt tökéletes összhangban van a környezettel. A függőleges irányú dekorcsík és a közé zárt sötétebb burkolólap optikailag növeli a belmagasságot és kihangsúlyozza a dupla mosdót. (Valentino)

7. Ez a kedves vidám gyerekfürdőszoba példázza azt, hogy a teljes gyermekkor idejét kiszolgálhatja egy jól megválasztott lap. Lendületes és élénk színeket alkalmaz, nonfiguratív díszítményekkel, így nem csak egy korosztálynak szól. A műanyag burkolatú mosdókagyló, tükörkeret és törülközőtartó teljesen eredeti megoldás. Remélhetően sok gyereknek része is lesz benne. (Valentino)

8. Az utóbbi évek legnagyobb divatja a mozaik. Készülhet kőből, kerámiából, üvegből. Nagyon látványos és sokszor klasszikus, ókori hangulatot is idéző. A képen látható, a kék különböző árnyalatait felhasználó kerámiamozaik izgalmas hátteret biztosít a hagyományosan szépformájú lábon álló mosdónak. A csipkeszélű törölköző, a kék üvegtárgyak és a klasszikus körasztalka méltó az elegáns háttérhez. (NovaBell)

5 6

7 8

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lamináltpadló

A lamináltpadló lassan a legáltalánosabb padlóburkolónknak tekinthető. Olcsósága, ennek ellenére eleganciája, gyors és könnyű kivitelezhetősége a burkolás során és tartóssága fontos érvek az...


Az én házam, az én váram

Többet dolgozunk, mint régen, így értékesebbé vált minden perc, amelyet családunk körében tölthetünk. Nem mindegy, mi vár ránk otthon, milyen környezetbe térünk haza feltöltődni egy fárasztó nap...