Egyszerű és dekoratív falburkolat

Lambériázás gyorsan

A horizontálisan felerősített lapokból akár mennyezetig érő burkolat is kialakíthatóA lakótérben levő falfelületeket különféle okokból szokás lambériával lefedni. Elsődlegesen dekoratív felületet ad, és eltakarja a mögötte levő fal hibáit, s egyéb csúfságokat. Másodsorban a lambériázott felületeket szinte csak egyszer - vagy soha nem - kell a felületkezelni, és tisztítást is alig igényel. Ha pedig valaki a korszerű, fóliázott lambéria elemeket választja, akkor ezekből a valódi fához látszatra megtévesztően hasonló, kedvező áru és főként gyorsan kialakítható falburkolatot készíthet.

Mint mindent, ezt is alaposan át kell gondolni, meg kell tervezni, és a kellékek beszerzési lehetőségeiről is előre kell tájékozódni. E falburkoló elemek a barkácsáruházakban és szaküzletekben szerezhetők be. Egy csomagban 3,5 m2 felület lefedésére elég lap van. Hosszuk 2,8 m, szélességük pedig 14 cm. Természetesen csaphornyos az élkialakításuk, maganyaguk pedig idomra préselt faforgács. A felületük visszafogott erezetrajzú, kellemes színű, fautánzatú, gyárilag lakkozott papírfólia, amely az éleken is fedi a maganyagot. Kopásállóságuk ugyan csak közepes, ám semmiféle felületkezelést nem igényelnek. A lapok homlokfelülete nem teljesen sík, a csap felé hosszanti irányban 20 mm szélességben elvékonyítottak, így még nagyobb felületen is tagolttá teszi a burkolatot.

Segédanyagok

A burkolat kialakítása ugyan nem igényel különösebb szakértelmet. A szükséges anyagok jegyzékébe ajánlatos nemcsak a burkolólapok mennyiségét, hanem a hozzávaló szegélyléceket és az övléceket is besorolni. A legolcsóbb, ha övlécként 10-20x40, vagy 30x50 mm-es gyalulatlan fenyőléceket, illetve tetőléceket használunk. A lambéria mögött úgysem látszik, hogy durva tartóanyag kerül majd a falra. Felerősítésükhöz beüthető dübeles facsavarok a legmegfelelőbbek.
Az övlécek leggyorsabban dübeles csavarokkal erősíthetők felA burkolólapok felerősítéséhez sajtolt felfogó lemezek is szükségesek, amelyek gyorsabbá és könnyebbé teszik a munkát. Szükségünk lesz még alul lábazati- és felül zárólécre. Alulra a laminált padlókhoz való fóliázott és MDF maganyagú idomlécek is megfelelnek, felülre pedig olyan szélességű idomléc szükséges, hogy az teljesen lefedje a burkolat élét. Szükség lesz még oldalsó zárólécekre, és az esetleges sarkok lefedéséhez külső és belső saroklécekre. Ezek színtónusukat tekintve lehetőleg közel azonosak legyenek a falburkoló lapokkal. Az anyagok színválasztéka ezt lehetővé is teszi.
Azt is még a felrakás előtt kell eldönteni, hogy a viszonylag hosszú lapokat hogyan tudjuk a legkevesebb hulladékkal felhasználni. Ha padlótól mennyezetig a teljes falfelületet akarjuk leburkolni, akkor a lapok hossza némileg megköti a kezünket. Ezen úgy változtathatunk, hogy a lapokat vízszintesen erősítjük a falra, de így csak 2,8 m széles, egybefüggő burkolat alakítható ki, mert a toldások nehezen kivitelezhetők.
A függőlegesen felerősített burkolatnál szinte nem keletkezik veszteség, ha a lapokat félbe vágva rakjuk egymás mellé. Ilyen esetekben elég három, vízszintesen a falra erősített övléc is. Alul a padlótól 5 cm-re legyen a léc éle, felül pedig a burkolat felső élével kerüljön szintbe. Méretüket úgy válasszuk meg, hogy minden egyenetlenség, kiálló csőcsonk elférjen a leendő burkolat mögött. A két szélső léc közé kerüljön a középső övléc. Helyüket csapózsinórral jelöljük fel.

Szerelés

A burkolat felrakását valamelyik sarokból kiindulva kezdjük el. Az első darabnak a csaprészét fűrészeljük le, majd szorosan a falhoz illesztve, a szélekhez közel egy-egy szeggel rögzítsük az övlécekre. Alul hagyjunk 1 cm hézagot a padló szintje felett, amit egy lap lefektetésével az összes lapnál egyszerre biztosíthatunk. A lap hornyába nyomjuk bele a felfogó-lemezeket, majd ezeket újabb szegekkel rögzítsük az övlécekhez. A következő elem csapját illesszük az előző hornyába, majd gumikalapáccsal óvatosan üssük a helyére.
A munkával így gyorsan haladunk, és csak az utolsó elem sarokba illesztése okozhat gondot. Ezt fűrészeljük olyan szélesre, hogy a csapját a horonyba illeszthessük, majd ezt követően a falhoz támasztott vésővel fokozatosan megnyomva préseljük óvatosan a helyére. Ha az oldalfalakra is burkolat kerül, akkor a szélső eleme(ke)t a sarok felöl kezdve, a csaprészt lefűrészelve illesszük a mellette levő elem lapjához. A hornyolt rész mindig ellenkező irányba kerüljön, hogy a felerősítésük ne ütközzön akadályba. A záróléc az övléc szélességéhez igazodjon, és ahhoz is kell hozzáerősíteni, az utolsó elemet pedig - esetleges méretre szabását követően - a léchez is rögzíteni kell.
A következő lépésben a szegélyléceket erősítsük a helyükre. Először az alsót a padló szintjére nyomva, ragasztva és néhány facsavarral megerősítve rögzítsük a burkolathoz. Ezt követően a szélekre és sarkokra kerüljenek fel a méretre vágott függőleges szegélylécek, amelyeknek felső vége a burkolattal azonos szintbe kerüljön. Végül a felső szegélylécet rögzítsük a helyére. A sarkokban természetesen gérbe vágva illesszük egymáshoz a burkoló lapokat, és szorosan a falhoz nyomva csavarozzuk a legfelső övléchez. A fedetlen bütüket végül felvasalt élfóliával fedjük le.
A dekorburkolat különösebb tisztítást nem, csak nedves, mosószeres ruhával történő kíméletes áttörlést igényel, viszont a súrolószerek durva koptató hatását nem viseli el nyomtalanul!

A burkolólapokat szegezett lemezsarukkal kell rögzíteniMinden elem függőlegességét célszerű ellenőrizni

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Edu0506 avatarja

Edu0506         Lambériázás kályhával fűtött helyiségben..? ?

Érdeklődnék, hogy a kinti házunkat szeretnénk lambériázni, de kis vegyestüzelésű kályhával fűtünk, ami a faltól kb. 20 cm-re helyezkedik el. Azt gondolom, ez a távolság elegendő, hogy a lambéria ne gyulladjon ki/fel, de biztonsági szempontból ajánlható-e a lambériázás ezen a felületen? Üdv. N. Edit

Mi kerüljön a falra?

Speciális tapéták, parafa, díszítő faltetoválás, bőrdeszkás burkolat és falburkoló lemezek... Nagy választékban kaphatók olyan falra, esetenként ajtóra, bútorokra is felhelyezhető tapéták,...


Lambériázott falak

A lambériázott falburkolatok már régóta kedveltek. A valódi fából e célra készített fazonos anyagok mellett léteznek olcsóbb és korszerűbb falburkoló anyagok is. Ezek esetenként csak anyagukban,...