Lerakásuk körültekintő munkával nem nehéz

Kerámia padlók

Előző lapszámunkban bemutattuk a kerámia burkolólapokat, most pedig a burkolás technológiájával foglalkozunk. Az alap a legtöbb esetben aljzatbeton, amely azonban csak ritka esetben kifogástalan. A hibákat korrigálni kell, mert ezek az új burkolat minőségét és a tartósságát is károsan befolyásolhatják. Csak ezt követően lehet a kerámialapok leragasztásával összefüggő padlóburkolatot kialakítani. A lapok közötti hézagokat a fugázómasszával kitöltve lesz teljes a lerakott padlóburkolat.

Az aljzat előkészítése

Az aljzat minősége a lerakandó burkolat szempontjából meghatározó. Általánosan minden aljzattal szemben alapkövetelmény, hogy kellően száraz és szilárd legyen, mégpedig teljes keresztmetszetében. Felületi repedések nem megengedhetők, ezeket betonnál - a tapadó felület növelése érdekében - véséssel tágítsuk ki. Az alapozóréteg felkenése javítja a mélyedésekbe simított javító habarcs tapadását a kivésett felületekhez. A réseket töltsük fel javítóhabarccsal, majd tömörítve simítsuk az aljzattal azonos szintbe. A szélesebb repedéseknél faléccel húzzuk le a felesleges anyagot.
E javítások után következhet az alapozás. Ez azért fontos, mert nemcsak a laza felületi részecskéket köti meg, hanem eltömíti a felület pórusait, és emellett ideális tapadást biztosít az aljzat és a ragasztóanyag között. Az Az aljzatkiegyenlítők általában önterülők...alapozó kiválasztását az aljzat milyenségéhez igazodva - pl. gipsz, beton, mészcement stb. - kell megválasztani, és ecseteléssel vagy szórással célszerű az aljzatra teríteni. A bevonat száradása után kerülhet sor az aljzat kisebb felületi egyenetlenségeinek a kiegyenlítésére.
Erre gyakorlatilag szinte mindig szükség van, de az egyenetlenségek mértékének tudatában célszerű a megfelelő típust kiválasztani. Az aljzatkiegyenlítők általában 2-10 mm közötti réteg vastagságig önterülők. A kül- és beltérre használhatók nem "csereszabatosak", és a kötésidejük is eltérő. A kiegyenlítő anyagot mindig a gyártó előírásának megfelelő arányban vízzel kell alaposan összekeverni. (A kiegyenlítő réteg hibáit ugyanis többségében a víz túladagolása idézi elő.) Az anyagot gépbe fogott keverőszárral keverjük alaposan össze, majd 10 perc múlva újbóli átkeveréssel lesz kellő homogenitású a kiegyenlítő anyag.
A legtöbb aljzatkiegyenlítő önterülő, ám eloszlását fogas simítóval érdemes elősegíteni. Ha terülés közben az aljzatkiegyenlítő réteg felületén levegőbuborékok képződnek, akkor ez tüskés hengerrel végig görgetve megszüntethető. A burkolási műveleteket csak a kiegyenlítő réteg teljes megkötése, pontosabban a gyártó által megadott idő eltelte után lehet elkezdeni. Vigyázat, az aljzatkiegyenlítők már a teljes kötés előtt járhatók, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen megkötött a kiegyenlítő réteg! Külön szigetelő réteg felhordására csak akkor van szükség, ha a használat során keletkező víztől kell az aljzatot védeni, vagy az abban levő maradék nedvességnek kell gátat szabni. Ebben az esetben a felület jellege és az igénybevétel módja alapján kell kiválasztani a megfelelő szigetelőanyagot, amely kenhető vastag-, vagy vékonyfólia is lehet.
Következhet a kerámia burkolat lerakása. A lapok rögzítéséhez ragasztót és fugázó anyagot kell választani, és a lapok lerakásához szükséges kiosztást is el kell végezni. Ami a ragasztóanyagokat illeti, ezek általában ún. vékonyágyas anyagok, amelyek maximum 4 mm-es vastagságig alkalmazhatók. A megfelelő típust az igénybevételnek és a burkolólap milyenségéhez igazodva lehet kiválasztani. Kültérben csak fagyálló-, a Gres lapokhoz pedig csak kimondottan flexibilis ragasztót lehet használni.

Az egyenletes réteg kialakulását fogazott lappal áthúzva lehet elősegíteni A művelet közben kialakult buborékokat tüskés hengerrel átgörgetve lehet eltávolítani

Az aljzat hibáit még kiegyenlítése előtt ki kell javítani

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padló, kerámia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerámia burkolatok felújítása

A kerámia burkolatok köztudottan nagyon tartósak, kopásállók, ám felújítások alkalmával mégis sokszor felmerül a meglevő burkolat cseréjének a gondolata. Ezt ritkán a felületi kopások teszik...


Padlóradiátor

A mai építészetben igen divatosak a fal nagy részét kiváltó hatalmas üvegfelületek, alkalmanként eltolható teraszajtóként is. Látványos, és a mai - jól szigetelő - nyílászárok miatt gazdaságos...