Fakapuk, félkész alkatrészekből

A kapu hevedereire kerüljenek a hosszúszárú gyári pántokAkinek nem telik igényes kivitelű vaskapura, az a kevésbé költséges megoldásokat keresi. Ha nem riad vissza némi sajátkezű munkától, szinte csak a kapuszárnyat kell összeállítania, a fogósabb szakipari munkát igénylő alkatrészeket ugyanis bármelyik barkácsáruházban beszerezheti. Ha pedig a kapuszárny anyagául fát választ, akkor ragasztott és csavarozott kötésekkel szilárd és dekoratív kaput készíthet magának.

A kapuknál nagyon fontos, hogy könnyen nyithatók legyenek, ezt pedig elsődlegesen a csapokon elforduló pántok biztosítják. Lényeges azonban, hogy a kapuszárny mekkora és milyen nehéz lesz, mert ezt a súlyt a pántoknak és az oszlopnak kell megtartaniuk. Az oszlopnak ezért olyan szilárdnak kell lennie, hogy a kaput zárt és nyitott helyzetben is képes legyen megdőlés nélkül megtartani. Ezt a keresztmetszeti méretükön kívül a földbe erősítésük módjának jó megválasztásával biztosíthatjuk.
Az alapozás mélysége az oszlop magasságának kb. 1/3-a, szélessége pedig az átmérőjének a 2-3 szorosa. A gödör lehetőleg felfelé szűkülő legyen. Az oszlop alsó részét a beerősítése előtt bitumennel, vagy más konzerváló szerrel kell védetté tenni a korhadás és egyéb károsodások ellen. Az oszlopot a gödör alján lapos köre állítva előbb 15 cm magasan sóderrel, majd földdel, közép részen nagyobb köveket tartalmazó réteggel jól tömörítve és függőlegesbe állítva rögzíthetjük. Ha betonba állítjuk, akkor alulra 1/3-ad magasságban sóder kerüljön, majd következhet a talajfelszínig érő, tömörített beton. A legegyszerűbb, ha az oszlopot betonba ágyazott acél rögzítő talpba csavarozzuk, amelyek ugyancsak készen beszerezhetők.
A masszív gyári pántok a hevederekre, vagy a kapukeret vízszintes darabjaira kerüljenekA pántok inkább legyenek túlméretesek, különben rövid időn belül nehézkes lesz a lógó kapuszárny használata. Minél nagyobb a kapu szárnyszélessége, annál hosszabb legyen a pánt szára. A vastagsága 2-3 mm közötti, csapja pedig 8-10 mm átmérőjű legyen. Ez már egy 1200 mm széles és 1000 mm magas kapuszárnyat is megtart, ha 250-300 mm hosszú a kaput tartó szára, az oszlopra kerülő pedig min. 100 mm magas. A pánt vastagsága a méretéhez igazodva már gyárilag meghatározott. Nekünk tehát csak az a dolgunk, hogy kiválasszuk a céljainknak megfelelő méretűeket, valamint a hozzávaló zárat reteszt, majd ezt követően hozzáfoghatunk a kapu összeállításához. Ha azonban a kapuszárny szélessége meghaladná a 2 m-t, akkor célszerű kétszárnyú kaput készíteni.
A fakapuk általában hevederes, vagy keretes szerkezetek. A hevederes megoldás előnye, hogy ezen alkatrészekre közvetlenül fel lehet csavarozni a kaputestet adó deszkákat. A szárny súlyát a deszkák, vagy lécek vastagsági méretének csökkentésével, illetve a hézagolásával lehet csökkenteni. A formai kialakítást pedig a függőleges elemek felső élének íveltre vágásával a legegyszerűbb egyedibbé tenni. Az elemek felfogásakor ragasztott-csavarozott kötéseket célszerű alkalmazni. A ragasztó vízálló legyen és egy-egy elemet legalább két-két kadmiumozott facsavar rögzítsen a hevederekhez. A kapupántokat a hevederekre kell felerősíteni. A széles kapuszárnyat a vízszintes hevederekre átlósan felerősített merevítővel vagy harmadik heveder felcsavarozásával lehet szilárdabbá tenni.
A keretes szerkezetű kapuknál ez a teherviselő, ami közé rácsos, vagy fűzött lamellás betéteket lehet erősíteni. A keretet alkotó darabokat ezért egymásba eresztetten ragasztva és csavarozva lehet kellő szilárdságúvá tenni. A A kétszárnyú kapuk helyigénye és mozgatása kedvezősarokkötéseket esetenként kész sarokvasalatokkal is célszerű megerősíteni. A leszabott anyagokat természetesen még az összeszerelésük előtt konzerválni kell, majd az összeállított szerkezetet időjárásálló bevonattal, pl. lazúrozással tegyük védetté. A konzerválást és lazúrozást a két oszlopon is végezzük el, majd a kapuszárny(ak)ra szereljük fel a pántokat. Pontos beállítás után a pántokat - az oszlop és a kapuszárny között 2 mm-es hézagot hagyva - csavarozzuk az oszlopra, majd ellenőrizzük a kapuszárny akadálymentes mozgását.
Végül a kapu reteszét, vagy a kapuzárat is csavarozzuk a helyére, a zárlemezt pedig az oszlopra. E szerelvényeket is készen lehet megvásárolni, mégpedig akár kulccsal záródó kivitelben is. Ha a kapu kétszárnyú, akkor az egyik szárnyat túlnyitás ellen alul ugyancsak készen beszerezhető függőleges rúdretesszel és kívülről felerősített ütközőléccel biztosítsuk. Ha pedig a kapuszárnyak a magasságukhoz mérten túl hosszúak, a szárnyak stabilitását átlós irányban az oszlop felé felnyúló hevederrel növeljük meg. E tartóelemek lehetnek ívelt darabok is, amelyek esztétikailag is dekoratívabbá tehetik a zárt kapuszárnyakat. A kapuoszlopokat pedig pergola szerű áthidalóval összekötve tehetjük még szilárdabbá és egyben egyedibbé is.

A hevederes szerkezetű fakapuk is átlós hevederek beépítésével válnak szilárdabbá

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kapu, fakapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Garázsok biztonsága

A garázsban tartott autókat tulajdonosaik nagyobb biztonságban tudhatják. Ám ez esetenként csalfa illúzió, mert némelyik garázskaput bizony illetéktelenek is könnyen nyithatják. Különösen igaz ez a...


Kapuautomatizálás

Az ősz beköszöntével egyre hidegebb, csapadékosabb lesz az időjárás. Ilyenkor többször fordul meg a fejünkben, hogy milyen jó lenne, ha nem kellene kiszállni a fűtött kocsiból, kinyitni a...