Fakapuk, félkész alkatrészekből

A kapu hevedereire kerüljenek a hosszúszárú gyári pántokAkinek nem telik igényes kivitelű vaskapura, az a kevésbé költséges megoldásokat keresi. Ha nem riad vissza némi sajátkezű munkától, szinte csak a kapuszárnyat kell összeállítania, a fogósabb szakipari munkát igénylő alkatrészeket ugyanis bármelyik barkácsáruházban beszerezheti. Ha pedig a kapuszárny anyagául fát választ, akkor ragasztott és csavarozott kötésekkel szilárd és dekoratív kaput készíthet magának.

A kapuknál nagyon fontos, hogy könnyen nyithatók legyenek, ezt pedig elsődlegesen a csapokon elforduló pántok biztosítják. Lényeges azonban, hogy a kapuszárny mekkora és milyen nehéz lesz, mert ezt a súlyt a pántoknak és az oszlopnak kell megtartaniuk. Az oszlopnak ezért olyan szilárdnak kell lennie, hogy a kaput zárt és nyitott helyzetben is képes legyen megdőlés nélkül megtartani. Ezt a keresztmetszeti méretükön kívül a földbe erősítésük módjának jó megválasztásával biztosíthatjuk.
Az alapozás mélysége az oszlop magasságának kb. 1/3-a, szélessége pedig az átmérőjének a 2-3 szorosa. A gödör lehetőleg felfelé szűkülő legyen. Az oszlop alsó részét a beerősítése előtt bitumennel, vagy más konzerváló szerrel kell védetté tenni a korhadás és egyéb károsodások ellen. Az oszlopot a gödör alján lapos köre állítva előbb 15 cm magasan sóderrel, majd földdel, közép részen nagyobb köveket tartalmazó réteggel jól tömörítve és függőlegesbe állítva rögzíthetjük. Ha betonba állítjuk, akkor alulra 1/3-ad magasságban sóder kerüljön, majd következhet a talajfelszínig érő, tömörített beton. A legegyszerűbb, ha az oszlopot betonba ágyazott acél rögzítő talpba csavarozzuk, amelyek ugyancsak készen beszerezhetők.
A masszív gyári pántok a hevederekre, vagy a kapukeret vízszintes darabjaira kerüljenekA pántok inkább legyenek túlméretesek, különben rövid időn belül nehézkes lesz a lógó kapuszárny használata. Minél nagyobb a kapu szárnyszélessége, annál hosszabb legyen a pánt szára. A vastagsága 2-3 mm közötti, csapja pedig 8-10 mm átmérőjű legyen. Ez már egy 1200 mm széles és 1000 mm magas kapuszárnyat is megtart, ha 250-300 mm hosszú a kaput tartó szára, az oszlopra kerülő pedig min. 100 mm magas. A pánt vastagsága a méretéhez igazodva már gyárilag meghatározott. Nekünk tehát csak az a dolgunk, hogy kiválasszuk a céljainknak megfelelő méretűeket, valamint a hozzávaló zárat reteszt, majd ezt követően hozzáfoghatunk a kapu összeállításához. Ha azonban a kapuszárny szélessége meghaladná a 2 m-t, akkor célszerű kétszárnyú kaput készíteni.
A fakapuk általában hevederes, vagy keretes szerkezetek. A hevederes megoldás előnye, hogy ezen alkatrészekre közvetlenül fel lehet csavarozni a kaputestet adó deszkákat. A szárny súlyát a deszkák, vagy lécek vastagsági méretének csökkentésével, illetve a hézagolásával lehet csökkenteni. A formai kialakítást pedig a függőleges elemek felső élének íveltre vágásával a legegyszerűbb egyedibbé tenni. Az elemek felfogásakor ragasztott-csavarozott kötéseket célszerű alkalmazni. A ragasztó vízálló legyen és egy-egy elemet legalább két-két kadmiumozott facsavar rögzítsen a hevederekhez. A kapupántokat a hevederekre kell felerősíteni. A széles kapuszárnyat a vízszintes hevederekre átlósan felerősített merevítővel vagy harmadik heveder felcsavarozásával lehet szilárdabbá tenni.
A keretes szerkezetű kapuknál ez a teherviselő, ami közé rácsos, vagy fűzött lamellás betéteket lehet erősíteni. A keretet alkotó darabokat ezért egymásba eresztetten ragasztva és csavarozva lehet kellő szilárdságúvá tenni. A A kétszárnyú kapuk helyigénye és mozgatása kedvezősarokkötéseket esetenként kész sarokvasalatokkal is célszerű megerősíteni. A leszabott anyagokat természetesen még az összeszerelésük előtt konzerválni kell, majd az összeállított szerkezetet időjárásálló bevonattal, pl. lazúrozással tegyük védetté. A konzerválást és lazúrozást a két oszlopon is végezzük el, majd a kapuszárny(ak)ra szereljük fel a pántokat. Pontos beállítás után a pántokat - az oszlop és a kapuszárny között 2 mm-es hézagot hagyva - csavarozzuk az oszlopra, majd ellenőrizzük a kapuszárny akadálymentes mozgását.
Végül a kapu reteszét, vagy a kapuzárat is csavarozzuk a helyére, a zárlemezt pedig az oszlopra. E szerelvényeket is készen lehet megvásárolni, mégpedig akár kulccsal záródó kivitelben is. Ha a kapu kétszárnyú, akkor az egyik szárnyat túlnyitás ellen alul ugyancsak készen beszerezhető függőleges rúdretesszel és kívülről felerősített ütközőléccel biztosítsuk. Ha pedig a kapuszárnyak a magasságukhoz mérten túl hosszúak, a szárnyak stabilitását átlós irányban az oszlop felé felnyúló hevederrel növeljük meg. E tartóelemek lehetnek ívelt darabok is, amelyek esztétikailag is dekoratívabbá tehetik a zárt kapuszárnyakat. A kapuoszlopokat pedig pergola szerű áthidalóval összekötve tehetjük még szilárdabbá és egyben egyedibbé is.

A hevederes szerkezetű fakapuk is átlós hevederek beépítésével válnak szilárdabbá

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kapu, fakapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelemmel is működtethető kapunyitó rendszer a Hörmanntól

A háztól távol fekvő kapuk mozgatásához általában komoly költséggel kell kábeleket fektetni. Ezen változtat most a Hörmann újonnan kifejlesztet kapumozgató rendszere, amely akkumulátorról működik,...


Dupla frekvenciájú távirányító

A kertkapuk és garázskapuk mozgatását érdemes távvezérelt motorra bízni. Ennek számtalan kényelmi és biztonsági előnye van. Nem kell kiszállni a kocsiból, ha esős időben érkezünk haza, vagy...