LED fények

2012-06-19 22:59:03 | Módosítva: 2012-06-22 21:19:57

Amint a kis méretű fényforrások ezt lehető tétették, a bútorok belső tereiben, és előttük elhelyezve lehetőség nyílt a különféle hangulatos bútorvilágítások kialakítá­sára. Ezeknél főként a halogén izzók kaptak nagy szerepet, mert kis helyigényük és változatos kialakí­tá­suk e célra kiválóan megfelelt. A halogén fényforrások mellett természetesen számos helyen az energiatakarékos izzók is jelentős térhódítást értek el, ám méretük miatt még ma sem versenyezhetnek minden területen a halogén izzók széles választékával.

Ám a LED-es technológia rohamos fejlődése nagyon kedvező alternatívát jelent a sokkal előnyösebb működésű, nagy fényerejű, és sokkal energiatakarékosabb LED fényforrásokra való cseréjükhöz.

A LED fényforrások rendkívül tartósak, élettartamuk közel 50000 óra, működési hőmérsékletük pedig csak 50 fok körüli. A különféle fényforrások csatlakozói, foglalatai ugyan közel sem egyformák, ám a LED izzók, és egyéb fényforrások csatlakozásai csereszabatosak a régi halogén izzókéval, különféle változataik még a hagyományos izzólámpák helyére is becsavarhatók. Működési feszültségük a halogénekkel csereszabatos, választhatók hálózati feszültséggel működtethető változatok is.

A LED-es fényforrások hangulatos dísz világítások kialakítását is lehetővé teszik. Ilyenek pl. a vitrinek üvegpolcainak élvilágításai, vagy a nehezen megvilágítható üreges tárolók bevilágítása. A bútorfrontok megvilágításához is csak a megfelelő kialakítású LED izzókat kell jól kiválasztani, ám ügyelni kell a színhőmérsékletükre és a sugárzási szögükre, mert ez befolyásolhatja az felületek egyenletes megvilágítását.

Ezen kívül lehetőség nyílik pl. a fiókok belsejének a megvilágítására, vagy a konyhapultok egyenletesebb fényviszonyainak a megteremtésére. E célokra előnyösen használhatók az öntapadó hátoldalú LED szalagok, amelyek általában 3 LED-enként méretre is szabhatók, vagy akár meg is toldhatók. Ezek a szalagok egyébként helyiségek mennyezet-, vagy oldalfalak kiemelt részeinek a megvilágításához is kiválóan alkalmasak, különösen, ha polisztirol díszlécek vagy egyéb párkányok, szegélylécek rejtik el a szalagokat. A világító LED szalagok 230 V-os feszültséggel is működnek, és beszerezhetők kültérben is használható változataik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: led, izzó, fény, világítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Gyom- és pormentesítés a kiskertekben

Elsőre furcsának tűnhet e két probléma összekapcsolása, ám eredetük viszonylag közös. Ott ahol a talajnak nincs fedése, ott vagy poros rész alakul ki vagy gyomos. Ezért a megoldás is hasonló...