LED kutatóké a fizikai Nobel-díj

2014-10-13 13:14:52 | Módosítva: 2015-01-16 09:56:33

Három japán kutató, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Sudzsi kapta a 2014-es Svéd Királyi Tudományos Akadémia díját fizikából. A szakértők a nagy fényerejű, energiatakarékos és környezetbarát kék LED kifejlesztésében végzett tevékenységükért részesültek a kitüntetésben.


Az általuk kifejlesztett kék LED-ek nélkül nem létezhetnének napjaink leggyakrabban használt fényforrásai, a fehér színű fénykibocsátó diódák sem. 

Míg a vörös és a zöld világító diódákat már közel fél évszázada kifejlesztették, a kék LED-ek létrehozása sokáig komoly technikai nehézségekbe ütközött, márpedig csak a három monokromatikus fényforrás együttes használatával vált lehetségessé, hogy a LED-es technológiával fehér fényt állítsanak elő a szakértők. A kilencvenes évek folyamán a fejlesztők új ötvözetek használatával egyre hatékonyabbá tették új LED-jüket, illetve közös munkával létrehozták az első kék lézert is, amely később a korábbi optikai adathordozóknál jóval magasabb adatsűrűséget lehetővé tevő Blu-ray lemezek kifejlesztéséhez vezetett. A kék LED-ek felhasználásával időközben kifejlesztett fehér világítótestek pedig fokozatosan forradalmasítják a világítás egészét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Plaszlo avatarja

Plaszlo        

Én is számolgattam, de nekem még nem éri meg. Ahol lehetett, már kompakt fénycsövet használok, csak ott van majdnem hagyományos (halogén kapszulás) izzó, ahol keveset használom, vagy gyakran kell rövid időre felkapcsolni.
Ennek ellenére már vannak LED-es lámpáim, és ha az áruk normális (mindenki által megfizethető) értékűre csökken, a teljesítmányük növekszik a mai fogyasztási értékük mellett, lecserélem a kompakt fénycsöveket is.
De még ne éri meg. A MOL-nál is árult LED-es lámpák közül például az E27-es foglalatú 60-as izzót 10 W-os LED lámpa tudja helyettesíteni. A kompakt fénycső csak 1 W-al fogyaszt többet a LED-esnél...
A másik probléma, élettartamnál általában a LED élettartamát adják meg, de az elektronika ennél sokkal kevesebbet bír. Sajnos tapasztalat, munkahelyemen szinte csak LED-es világítás van és pusztulnak folyamatosan az elektronika miatt. :((

András Erdei avatarja

András Erdei        

És meg is érdemelték, elképesztő fejlődésen ment keresztül azóta a technológia. Most számolgattam ezzel a kalkulátorral mennyi lenne a megtakarításom: http://bit.ly/Ledlamp
A MOL-nál a tankolások mellé adják kedvezményesen.

Eljött a LED T8 fénycsövek korszaka

A LED fénycsövek felhasználásának területén ugrásszerű növekedésre lehet számítani az elkövetkező időszakban. A LED technológia elérte azt a szintet, hogy megfelelő alternatívát kínáljon a...