Jó kávé is kell hozzájuk

15 bar-os kávéfőzők

2010-01-28 18:51:13 | Módosítva: 2010-02-02 19:25:58

Ha valaki szereti a jó kávét, akkor a főzők igen széles kínálatából választhatja ki az igényeinek megfelelőt. Aki viszont a presszókávét favorizálja, már csak szinte három lehetőség közül választhat: a 3-5 bar nyomású hagyományos, az újabb, egyszerű 15 bar-os vízpumpás, és a költséges kávéautomaták mellet dönthet. A kávépárnás főzők ugyan adnak még egy választási esélyt, ám ezek még csak most vannak elterjedőben, és a "táplálásukhoz" szükséges speciális töltetek beszerzése még nem mondható általánosnak.

Nos, a sors úgy hozta, hogy a kétéves (!) olasz főzőnk kazánfűtése felmondta a szolgálatot, a javítatásáért pedig majdnem annyit kértek, mint egy új masináért. Beugró megoldásként előkerült az öreg gázos kotyogó, ám ő csak helyettesített, ráadásul csapnivalóan.
Új kávéfőzőért végignéztük a szaküzletek kínálatát, ám a filteres, kis nyomású-, vagy több funkciós főzők szóba sem jöhettek, ezen túl meg csak a drága kávéautomaták kellették magukat a polcokon. Az interneten azonban új lehetőségre bukkantunk: egyszerű, viszont a főzés szempontjából ideálisabbnak mondható 15 bar nyomású, kiemelhető víztartályos és nem is olyan drága presszókávéfőzőkre. E kategóriában három márka, a Hauser, a Roventa, és a Fagor gépeire figyeltünk fel, és csak a neten keresztül lehetett megszerezni bármelyiküket. Ez alól a Fagor volt a kivétel, amelyiket a mintaboltjukban is meg lehetett vásárolni.

Roventa 15 bar-os ES 170 főzője Némi tanakodás után egy CR 14-re esett a választásunk. A szolgáltatásai ugyan szerények, 950 W-os, de vízpumpás, és így a forró vizet 15 bar nyomással préseli át a 2 személyes kávétartály töltetén. Víztartálya 1 literes, tehát nem kell minden főzés előtt vízzel feltölteni, a tartály vízkészletét pedig ellenőrző ablakon lehet szemmel tartani. Csészemelegítésre a készülék tetőlapja szolgál, és gőzölő funkcióval is rendelkezik.
Azt vártuk az új masinától, hogy az eddigieknél jobb presszókávét fog nekünk főzni. Igaz, hogy egyszerre csak 1 vagy 2 csésze kávé főzésére képes, de az őrleményből jobban kioldja annak aromáját, és "karcos" ízt sem fogunk érezni a főzetben.
Az új kávéfőző debütálása azonban kissé halványra sikeredett. A kávé ugyan gyorsan kifolyt a két csészébe, íze is selymesebb volt, a krémes habnak azonban szinte nyoma sem volt. A használati útmutatóban az állt, hogy a készülék tetejére helyezett csészéket a víz felfűtési ideje alatt felmelegíti, de valójában éppen csak meglangyosította. A csészékbe folyó kávé mennyisége sem volt egyforma, ráadásul a vízpumpa működése finom vibrációval jár együtt, ami "sétálásra" késztette a csészéket. A kávé nem folyt melléjük, de összeérve szelíden csilingeltek. A vízpumpa, amely bekapcsolás után lágyan brummogva dolgozik, kétszer lépett működésbe. A kifolyt kávé pedig csak meleg volt, vélhetően a csészék hűtötték le. Az ideális, 85 fokos hőmérsékletűnél a kávé langyosabb volt. Ízre ugyan határozottan finomabb volt a régebbi főzőn készítettnél, de nem elég forró. A másik meglepetés, hogy a zacc szinte lucskos volt. Ez a készülék tehát nem csepegés-mentes, és természetesen vízszűrővel sem rendelkezik.

A kedvezményezett Fagor CR 14 Ezt követően az átlagosnál jobb minőségű és finomabbra őrölt kávéval próbálkoztunk. Most alaposan előmelegítettük a csészéket és a hatás nem is maradt el. A kávé tetején vastag habréteg terült el, forró volt és az íze testesen aromás, erős, olyan amilyenre számítottunk. A másik meglepetés pedig az volt, hogy a zacc nem volt lucskos a kiürítésekor. A kommersz kávéknak ez a viszonylag olcsó főző ugyan csak a nyersességét tünteti el, ám a jó minőségű és finomra őrölt kávéból jó főzetet produkál, természetesen a jellegzetes cremával a tetején.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Babos János


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kávé a zacskóból

Ha utazás közben sem szeretnénk nélkülözni a jó minőségű kávét, a Coffeebrewer előre csomagolt terméke lehet az egyik megoldás.


Háztartási gépeink gondozása

Otthonunkban számos készülék és gép teszi kényelmesebbé mindennapjainkat. Nap, mint nap használjuk ezeket, ám ezen túl csak kevés gondot fordítunk arra, hogy mindig kifogástalanul működjenek. A...