Folttisztítás

2015-02-18 11:27:20 | Módosítva: 2015-02-18 11:48:03

A különböző eredetű foltok minden háztartásban előfordulnak, és eltávolításuk esetenként gondot okozhat. Különféle folttisztító szerek beszerezhetők ugyan, ám a régi, hagyományos módszereket is hatásosan lehet alkalmazni, ha ismerjük milyen eredetű foltokhoz milyen háztartási szerek használhatók eredményesen. A hagyományos folttisztító praktikák ismeretével és alkalmazásával pedig a környezetünket is kevésbé terheljük a különféle új kemikáliák használata helyett.

Gyorsan, házilag

Általános szabály, hogy a bepiszkolódott textíliát lehetőség szerint azonnal áztassuk hideg vízbe, mert a beszáradt foltok eltávolítása már sokkal nehezebb. A meleg vizes áztatást kerüljük, mert ezzel a kosz csak jobban megtapad az anyagon. Egyedül a makacs vajas és zsíros szennyeződésekhez célszerű meleg vizes áztatás. Ha pedig nem ismerjük a pecsét eredetét, vagy féltjük az anyagot, akkor előbb kevésbé feltűnő részén próbáljuk ki az alkalmazni kívánt tisztítószer hatását. A különféle anyagú foltok eltüntetéséhez természetesen szükséges némi kémiai alapismeret is, hiszen még a hagyományos tisztítószerek is hagyhatnak foltokat, esetleg fehéríthetik az anyagot.

Színes anyagokhoz ne használjunk olyan szert, ami nátrium-permanganátot, hidrogén-peroxidot vagy kálium-permanganátot tartalmaz, mert az fehérítő hatású. Az egyszínű és fehér anyagokat azonban moshatjuk ezekkel a szerekkel is.

A foltok, pecsétek feloldására a bórax-, glicerin-, citromsav-, benzin-, borkősav-, terpentinolaj-, szalmiákszesz-tartalmú mosószerek alkalmasak, de más könnyen beszerezhető vegyi- vagy háztartási anyagokat használva is eltüntethetők. Az alábbiakban néhány ilyen megoldást gyűjtöttünk csokorba a különböző foltok hagyományos anyagokkal való eltüntetésére.

A fehérborok foltjai pl. szódavízzel átdörzsölve még frissiben eltüntethetők. Az abrosz alá minden ilyen kezelés előtt vastagabb nedvszívó ruhát kell tenni, majd átdörzsölés után tiszta ruhával felitatható a bepiszkolódott textília nedves felülete. Utána többszöri átöblítéssel nyoma sem marad a foltnak, ám ezt követően az egész abroszt mielőbb ki kell mosni. Egyéb italfoltokat azonnal hideg vízben kell kiöblíteni, vagy később glicerines hideg vízzel öblíteni, majd ecetes vízben újból átmosni.A vörös bor foltja frissiben sós, ecetes vízzel dörzsölve eltüntethető, majd többszöri öblítés után teljes mosás ajánlott. Ezzel a megoldással a sör és egyéb zsíros foltok is könnyen eltávolíthatók.

A tea foltot azonnal mosószeres vízzel kell kidörzsölni, de a kifacsart citrom levével is eltüntethető, utána pedig mielőbb teljes mosása ajánlott.

A kávé foltokat gyorsan langyos, glicerines vízzel ajánlott átdörzsölni, majd langyos vizes kiöblítése után az egész abrosz kimosandó. A sós, meleg vizes kimosás, majd az ezt követő átöblítés is hatásos a kávéfolt eltüntetéséhez.A különféle gyümölcsfoltokat azonnal meleg vízzel célszerű kidörzsölni. Ha ez nem segítene, sóval beszórva felitatni, majd hideg vizes öblítés után mosószeres vízben kimosni.

Csokoládé és egyéb krémanyagú foltoknál előbb a terítő felületéről - amit lehet - késsel kell lehántani, majd a szálakba tapadt anyagot benzinbe áztatva lehet kidörzsölni. Ehhez sós víz, citromsav és a timsó is használható. Az abroszt, ezt követően, teljesen ki kell mosni. Az ilyen kellemetlen foltok természetesen a ruháinkra is kerülhetnek, amelyeket ugyancsak a fenti módszerek valamelyikével lehet még frissiben eltávolítani, ám a kényesebb anyagból készülteket célszerű mielőbb teljesen kitisztítatni, ha pl. az anyaguk szövet és mosógépes vagy kézi mosásuk nem lehetséges.

Az ilyen gyors folttisztító műveletekhez célszerű a szükséges törlő textíliákat és az esetlegesen szükséges különféle folttisztító szereket külön dobozba helyezve tárolni, hogy szükség esetén azonnal bevethetők legyenek. A citromsavas, benzines stb. üvegcséket pedig kötelező címkékkel ellátni, ami megkönnyíti az éppen szükséges anyag kiválasztását is. A folttisztításokhoz használt rongyokat pedig a használatuk után mindig alaposan kimosva tároljuk a szerek mellett, hogy a váratlan tisztításhoz mindig tiszták legyenek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Praktikus tárolók a lakásban

Nemrégiben összegyűjtöttük a garázsokban, pincékben létrehozható praktikus tárolási lehetőségeket. Most a lakások rejtett zugainak, speciális adottságainak kihasználásával megvalósítható tárolókról...


Háztartási tisztítószerek

A hipermarketek polcain hosszú sorokat töltenek meg a "forradalminak", "univerzálisnak" hirdetett tisztítószerek. Igazság szerint ezek hatóanyagai sokszor teljes mértékben megegyeznek az évtizedek...