Minden csavarhoz más fajta kell

Csavarhúzók

2010-04-21 14:28:21 |

A csavarok be és kihajtását lehetővé tevő hornyok, nyílások elég változatosak. A csavarhúzók használatakor nemcsak a szárvégük, hanem a méretük, sőt a nyelük kialakítása is lényeges. Mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai, ezért még az egyszerűbb háztarásokban is többféle méretű és kialakítású csavarhúzóra lehet szükség. A választékot a cserélhető betétes szárak és az univerzális csavarbehajtó gépek is bővítik.

A csavarfejek hornya meghatározó

Egy adott csavart csak a hornyába pontosan illeszkedő szerszámmal lehet kihajtani. A különböző horony kialakítások célja a csavarhajtó hegyének gyors beilleszthetősége, és az egész csavarfejre eloszló hatékonyabb nyomaték kifejtése. A hagyományos egy hornyú csavarok sérülékenyek, viszont sokkal alaktartóbbak és jól behajthatók a kereszt hornyos Philips és a Pozidriv hornyú csavarok. Ezeken túl azonban még számos egyéb speciális horonyfazonú csavart alkalmaznak a gyártó cégek. Ilyenek, pl. a négyszögű-, a hatszögű imbusz-, a Torx, vagy Robertson hornyolású csavarfejek, amik ugyancsak általánosan használatosak. Ezen túlmenően azonban léteznek olyan speciális hornyolású csavarfejek is, amelyek szinte megakadályozzák, hogy avatatlanok is kihajtsák ezeket a csavarokat.

Különböző szárhosszúságú szerelő csavarhúzók Ilyenek a háromszög-, az eltolt szárú négyágú-, a kétfuratos ún. feszítőfejes-, a hármas négyszög, ami végeredményben 12 szögű nyílást jelent, továbbá a polydryve-, az egyirányú és a 12 pontos kialakítású horonyüreg, amely hasonló a 2x négyágúhoz, ám a homorú része ettől kissé eltérő geometriájú. Ha sarkosan akarunk fogalmazni, akkor ezek nekünk megbonthatatlanok, a "tilos hozzányúlni" kategóriába tartoznak. Speciális csavarhúzókkal persze azért bonthatók. És aki kicsit is kreatív, az megtalálja erre is a megoldást, bár ilyenkor általában megsérül a csavar hornyolása, és más kialakítású csavar kerül vissza a helyére. Mindezek alapján egyértelmű, hogy a megfelelő csavarhúzó a siker "kulcsa", amelyekből a fentiek alapján többféle pengekialakításúra és méretűre van szükség.

A csavarhúzók "családja" is népes

A minőségi szerszámok anyaga általában szívós, Cr-Mo-Vanádium, vagy egyéb nagy kopásállóságú, és szívós fémötvözet. Szárhosszuk 100-250 mm között, átmérőjük pedig 4-8 mm között - mérettől függően - változik. A szár, azaz a penge anyagának minősége nagyon fontos, mert a gyengébb, csak edzett acélból készült csavarhúzók nagyobb erőkifejtés hatására elgörbülhetnek, kicsorbulhatnak, a túl keményre edzettek éle pedig letörhet. Használatuknál az sem mellékes, hogy a végük pontosan illeszkedjen a horonyba, különben a szerelés közben maga a csavarfej hornya sérül meg, amit jobb elkerülni. Az ilyen A szerelőcsvarhúzók szárhossza és élmérete változópontatlan illeszkedéseket gyakran a helyszűke is okozhatja, ezért ajánlatos mindig a megfelelő szárhosszúságú szerszámot használni.
A szűk helyeken való munkához a rövid, 25-50 mm szárhosszúságú marokcsavarhúzók a megfelelők, míg a tágasabb helyeken az általános szerelő csavarhúzók használhatók előnyösen. Ezek szára 100-250 mm hosszúság között változik és akár süllyesztékek mélyén levő csavarok kihajtásához is megfelelőek.
A szárak átmérője az egyenes pengevégűeknél többnyire azonos a penge szélességével, ám a fejrészük felfelé esetenként kiszélesedik. Ezt süllyesztékek esetében ajánlatos figyelembe venni. Ilyen helyeken történő munkákhoz a szárátmérővel azonos pengevégű változatok a megfelelő szerszámok. Ha pedig elektromos szerkezeteken kell dolgozni, nagyon ajánlatos szigetelt szárú csavarhúzókat használni. Így elkerülhetők a zárlatok vagy egyéb szerkezeti sérülések, és főként az áramütés.

Extrém szűk helyeken még a marokcavarhúzók sem használhatók. E célra a nyélre merőlegesen behajtott ám ellentétes irányba hajlított szárú sarokcsavarhúzók az ideálisak. Finomabb munkákhoz pedig a kis méretű műszerész-, vagy még kisebb méretű órás csavarhúzókat szokás használni, ezek a rövidnyelű szerszámok alkalmas csak az apró csavarok kihajtására. Természetesen az élűk ezeknek is a csavarokhoz igazodóan változó, többnyire készletekben célszerű beszerezni. Így szinte biztos, hogy a legtöbb csavarfajta kihajtásához meg lesz a hozzájuk illő szerszám.

A nyelek is különbözők

Anyag és forma tekintetében a markolatoknak is széles a választéka. Lényeges a nyelek ergonómiai kialakítása, ami erőkifejtéskor kap nagy szerepet. Az olcsóbb csavarhúzók fanyelűek, és inkább nagyobb erőkifejtést igénylő szerelési munkákhoz valók. Az igényesebb változataikon a pengeszár a markolat alatt esetenként hatszögalakban megerősített, a penge pedig végigfut a markolaton, és üthető is. A markolat végét esetenként bőrkorong fedi.
A legtöbb csavarhúzó nyélmarkolata azonban különféle nagy szilárdságú műanyag kombinációkból készült, és nem ritkán külsőleg lágy gumibevonattal kombinált. A palástjuk hornyolása gyártmány típusonként változó, bár a mélyhornyolások már elég ritkák, inkább a lágy ívelésű, ergonomikus kialakításúak biztosítanak jó erőkifejtést a szerszámnak.

A cserélhető betétes csavarhúzónyelek nagyon praktikusak Az olcsóbb, fanyelő csavarhúzók a durvább szerelő munkákhoz valók
A sarokcsavarhúzók a nehezen hozzáférhető helyeken használhatók előnyösen

Univerzálisan használhatók a cserélhető betétes csavarhúzónyelek, amelyeknek a száruk általában 150 mm hosszú, végükön pedig többnyire mágnes betétes bittartó cső van. Bármilyen hatszögszárú bit fogadására alkalmasak, és a mágnes az acél csavarokat megtartja a behajtó betét végén. Süllyesztett csavarfészkekben azonban csak hosszabb, 50-100 mm-es bitekkel használhatók. Ezért a gyakoribb csavarméretekhez ajánlatos néhány hosszított szárú bitet is beszerezni. Vannak ún. kettős kialakítású kombinált végű bitek, amelyek azonban csak a mélyebb fészkű bittartókba használhatók. Kiálló részük többnyire hosszabb a megszokott szóló betéteknél, ami esetenként előnyös.

Változatos méretű bitek

A cserélhető bitek általában 25 mm hosszúak, hatszögű száruk pedig A műszerész csvarhúzókészlet kis csavarokhoz valóegységesen 6 mm laptávolságú. Különböző darabszámú készletekben szerezhetők be, de a hosszított szárúak egyenként és különböző számú készletekben is megvásárolhatók. A bitek bármely hatszögű befogószárba beleillenek, ám kialakításuk a szokásostól eltérően lehet karcsúsított végű is. A bitek anyaga sem lényegtelen, mert a silányabb minőségűek élei nagyobb erőráhatásra hamar eltorzulhatnak. Általában ezek is króm-vanádium-molibdén ötvözetűek, de nem ritkák a nagy kopásállóságú platina vagy titán ötvözetű anyagból készültek sem. Ezek tartós használatra készültek, és főként az iparosok használják őket.

Praktikusak a racsnis, flexibilis szárú univerzális nyelek

A racsnis csavarhúzók előnye, hogy fogásváltáskor alig kell a markolat szorításán lazítani, így kisebb a lehetősége annak, hogy a penge vége kimozdul a csavar hornyából, és kényelmesebb velük a munka. Ha kell fix állásban is használhatók. Természetesen a racsni jobbra és balra forgatáskor is működik, amit azonban előbb be kell állítani.
Számos fajta közül lehet választani és további előnyük, hogy mindegyikbe különböző élkialakítású és szárhosszúságú bitek erősíthetők. Hátrányuk, hogy az irányváltók gombja többnyire kicsi, ezért nehezen beállítható, átugrásra hajlamosak. A racsnis nyelű csavarhúzók csak jól összeválogatott bitekkel kiegészítve univerzálisak, szűk helyeken, vagy mély csavarfészkekben csak hosszított szárú bitekkel használhatók.
Létezik flexibilis szárú racsnis változatuk is. A nehezebben hozzáférhető helyeken előnyösek, és a racsnis szerkezet kimondottan hasznos a kis szakaszú fordítások miatt. Hátrányuk, hogy a bit tartójuk elég hosszú, és a szár hajlítási sugara is nagy. Ezeket főként szakemberek használják, akik gyakran kénytelenek körülményesen hozzáférhető helyeken szerelni. Ferde szögben álló csavaroknál nagyon jól használhatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

EC motoros akkus kéziszerszámok

A Bosch új akkus kéziszerszámaihoz új, teljesítményt növelő megoldást fejlesztett ki, amely hatékony az erőteljesebb csavarozási, fúrási, vágási és csiszolási munkáknál. Az új technológia...


Chemolak Ferro Color

A Chemolak festékgyár 130 éve kezdte meg működését. Minőségi termékei idén áprilistól már közvetlenül elérhetők Magyarország első Chemolak márkaboltjában, a XIII. kerületben.