Panelfűtés korszerűsítése

2013-02-01 22:24:50 | Módosítva: 2013-02-01 22:30:04

A hazánkban található panellakások 40-45%-át egycsöves, átfolyós rendszerű fűtési rendszerrel szerelték, ami kizárja a hőmérsékletszabályozás lehetőségét. Viszonylag kis befektetéssel ez a rendszer is korszerűbbé, szabályozhatóvá tehető.

Magyarországon nagyságrendileg 600 ezer távfűtéses panellakás van, melyeket a 60-as évek elejétől, szovjet házgyári technológia átvételével kezdtek építeni. A gépészeti tervezés színvonala a kornak nagyjából megfelelt, de a rendelkezésre álló, olcsó energia miatt a gazdaságossági és szabályozhatósági szempontok teljesen háttérbe szorultak. Jellemzően két radiátor bekötési mód terjedt el: az egycsöves átfolyós és az egycsöves átkötőszakaszos. Ezek közül leginkább az első megoldás szorul átalakításra. Ebben az esetben a különböző emeletek radiátorai sorba vannak kötve, gyakorlatilag szabályozási lehetőség nincs (radiátorszelep nincs is felszerelve), mert ha valamelyik radiátort lezárjuk, a keringés leáll az egész strangon.

Korszerűsítés átkötőszakasz beépítésével

A legkisebb munkával járó megoldás, ha a fűtési rendszereket egycsöves, átkötőszakaszossá alakítják. Ez természetesen víztelenítés után kezdődhet csak el, és az egész strangon szükséges a beavatkozás! Minden fűtőtesthez átkötőszakaszt és termosztatikus radiátorszelepet kell beépíteni, amit ki kell egészíteni a radiátoronkénti költségmegosztó felszerelésével. A radiátorok cseréjére általában nincs szükség, ha csak az állapotuk azt nem indokolja. Az átkötés történhet fémcsővel, hegesztéssel, de egyes cégek bizonyos bekötési módozathoz a hegesztést, menetvágást kiváltó, gyorsan és könnyen szerelhető javítócsomagokat fejlesztett ki. A gyártó által megadott méretre levágott acélcső végekre az átkötő szett beépíthető. Az összekötő csőszakasz (ami anyagát tekintve ötrétegű műanyag cső) átmérőjét és hosszát a helyszínen kell meghatározni, és méretre vágni. A javító szett tartalmazza a termosztatikus radiátorszelepet, és a visszatérő tartalék elzárót is.

Ha korábban is átkötőszakaszos volt

A korábban már átkötőszakaszosnak épített rendszerekben lehetőség van a fűtés szabályozására, radiátorszelep segítségével. Ennél kényelmesebb megoldás a termosztatikus szabályozás, ami automatikusan tartja a beállított hőmérsékletet. A termosztatikus szelep beszerelését az nehezíti, hogy a leszerelt régi radiátorszelep helyett felszerelt termosztatikus szelep beépítési hossza az esetek többségében nem megfelelő. Megoldást jelenthet, ha a cserére szoruló szelep a 70-80-as években gyártott „IDEÁL” típusú egyenes radiátorszelep. Ebben az esetben nincs szükség az egész szelep cseréjére, elég annak belső részét cserélni.

A felújítás úgy indul, hogy – a víztelenítést követően – a szelepből kitekerjük a belsőrészt. Ezt követően szükséges megvizsgálni a szelepülék állapotát, ami a szeleptestben található. Ha ez megfelelő, tiszta, nincs kikopva, elvízkövesedve, betekerhetjük a termosztatikus belsőrészét, és eredményül egy termosztatikus radiátorszelepet kapunk, amihez már csatlakoztatható is a termosztatikus fej. Amennyiben a szelepülék állapota nem megfelelő, szükséges egy komplett, új termosztatikus radiátorszelep beépítése, ami csőbontással jár. Ilyenkor a cső átmérőjének és a korábbi szelep hosszának figyelembe vételével kell választanunk termosztatikus szelepet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vaskályhák sajátosságai

Hétvégi vagy családi házba, kiegészítő fűtésként, a cserépkályha vagy a kandalló olcsóbb alternatívája lehet az öntöttvas kályha. Néhány dologra érdemes odafigyelni vásárláskor, bekötéskor és...


Modern és klasszikus fűtésrendszerek kombinációja

Az energiaárak folyamatos emelkedése miatt az emberek olyan fűtési megoldásokat keresnek, amellyel a megszokott komfortszint megtartása mellet csökkenthetik a fűtési költségeket.