Fűtés infrapanellal

2009-04-21 18:29:20 |

Hő- illetve komfort érzetünk nem csak a körülöttünk lévő levegő hőmérsékletétől, hanem a felénk irányuló infravörös sugárzástól is függ. Ugyanazt a viszonylag alacsony levegő hőmérsékletet, amit infra sugárzás nélkül hűvösnek érzünk, infravörös sugárzással együtt kellemesnek találjuk. Ezt a hatást használják fel a korszerű radiátoros fűtések, és ugyanezen alapulnak az infrafűtések is.

Az infrapanel elektromos energiát alakít infravörös sugárzássá. Ez a technológia ma már mindenki számára elérhető fűtési rendszerként áll rendelkezésre. Az infra fűtőpanel egy tábla alakú fűtőtest, amelynek a fűtő oldalán az energiaáramlás maximális, ellenkező irányban pedig minimális. A paneleket egyenletesen elosztva szerelhetjük fel a helyiség falaira. A felületükre ragasztott kerámiakristályok 7-10 ľm hullámhosszú sugárzással maximalizálják a hőleadást az egész felületen.

A fűtőpanelek felületi hőmérséklete kb. 90°C. Magas emissziós együtthatójuk teszi lehetővé a maximális energiaátadást. Ellentétben az ultraibolya sugárzással, amely éget, és a mikrohullámúval, amelyet a mikrohullámú sütőkben alkalmaznak, az infra fűtőpanel sugárzása hosszúhullámú (infravörös), az emberi szervezetre jótékony hatása van. Ez a fajtája a hőnek fontosabb az ember számára, mint maga a levegő hője.
Közismert, hogy ha a helyiségben 24°C hőmérsékletű a levegő, de a falak hűvösebbek (pl. 16°C), nem olyan kellemes a közérzet, mint 22°C-os levegőnél és 18°C-os falaknál. Fűtésnél ez általában abból ered, hogy a maximális sugárzó, maga a hőforrás. Infrafűtésnél a sugárzás nagy részét az optimálisan elhelyezett sugárzó infra fűtőpanelek biztosítják. Más fűtési módoknál vagy nincs elegendő melegítő felület, felületi hőleadáshoz, vagy elhelyezésük nem teszi lehetővé, hogy teljes egészében befűtsék a teret.

A fűtés alapelveinek megfelelően, előnyösebb több alacsonyabb teljesítményű hőforrást használni, egyenletesen szétosztva a helyiségben. Ebből következően a helyiség hőmérséklete függőlegesen egyenletesebb. Ezt a mennyezeten elhelyezett sugárzó panelek kiválóan biztosítják.
A pontosan tervezett és programozható szabályozás is segíti a gazdaságos működtetést, figyelembe veszi a hőnyereséget a helyiségben (pl. ablakon keresztüli napsugárzás, több személy jelenléte, elektromos fogyasztók üzemeltetése). Éjszaka vagy távollét esetén csökkenthető a hőmérséklet. A fűtőpanelek rövid időn belül elérik a maximális sugárzási hőmérsékletet, a fűtés gyorsan újraindítható. A lakótér minden helyisége külön vezérelhető. Amíg a padlófűtésnek vagy hagyományos központi fűtésnek előbb nagy tömeget kell felmelegítenie (padlót, illetve vizet a kazánban és radiátorban), az elektromos infra fűtőpanelek 15 perc alatt elérik a maximális fűtőteljesítményüket. A panelek felületi hőmérséklete elegendő hőtartalékot biztosít.

Az ideális fűtési hőmérsékletek - ugyanazon komfortérzet mellett - minden helyiségben alacsonyabb lehet, mint más fűtési módoknál. Infrapanelekkel emiatt is 30-60% költség megtakarítás érhető el a hagyományos fűtési módokkal (gázkonvektor, radiátoros melegvízfűtés, padlófűtés és hőtárolós kályha) szemben.
A szerelés egyszerű, a beruházási költségek, a klasszikus fűtéshez viszonyítva alacsonyak.
Az infrapanel lakások, tetőterek ideális fűtése, mivel a fűtőelemeknek szinte semmilyen helyigénye nincs. Esztétikai megjelenése a legmagasabb igényeket is kielégíti, az egyéni elképzeléseknek is teret ad. Éghető anyagra is szerelhető, ezért rendkívül jól alkalmazható tetőterek egyedi vagy központilag vezérelt fűtésére. Hétvégi házaknál is az egyik legegyszerűbb fűtési megoldás, bárhol lehet alkalmazni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Medencefűtés napkollektorral

A napkollektorok egyik legésszerűbb és leggazdaságosabb felhasználási módja amedencefűtés. A tavasztól-őszig terjedő időszakban a legerősebb anapsugárzás, így jelentős fűtési költséget spórolhatunk...


Hogyan spóroljunk a gázkazán fűtéssel

Beköszöntött a hidegebb idő, itt az ideje beindítani a kazánokat. Ellenőrizzük, nem levegős-e a radiátor, pakoljunk le a tetejéről, és kezdjük estére elhúzni a függönyt. De hol van az megírva,...