Hogyan válasszunk LED panelt?

2017-12-07 18:59:43 | Módosítva: 2017-12-07 19:04:09

Először is tisztáznunk kell azt, hogy a kiváltandó lámpatest mit is tud fényáramban. Nézzünk meg egy 4x18W-os általános lámpatestet. Ebben 4 db 18 W-os fénycső van, amely katalógus fényárama (gyártófüggő) 1350 lm tehát a lámpatestbe 5400 lm van „belerakva”.


Emellett figyelembe kell venni a hatásfok tényezőt

Ez megmutatja, hogy egy hagyományos lámpatestben lévő fényforrások összes fényáramából mennyit hasznosít, azaz mennyit enged/sugároz ki a kívánt területre. A tükrösök hatásfoka általában (persze minőségtől függően) 80-90%, de az egyszerűbb lámpák ennél rosszabb adatokkal is rendelkeznek. Ez annyit tesz, hogy a berakott 5400 lm-ből csak 4300-4860 lm-t ad le a környezetbe.

Ha irodai számítógépes környezetben gondolkodunk, akkor UGR19-es káprázás-korlátozási értéknél rosszabb panelt nem rakhatunk be. De mi is az az UGR19? Az UGR egy nemzetközi jelölés a káprázás mértékére. Ez azt jelenti, hogy minél magasabb ez a szám annál jobban vakít a lámpatest, emellett magas UGR értékű lámpák alatt jobban elfárad az ember. Tehát „egy az egyben” kiváltásra számítógépes irodai környezetbe kb. 4300-4800 lm-es UGR19-es LED panel a megfelelő.


Tisztáznunk kell még az avulás fogalmát. A magyar szabványok előírják azt, hogy egy irodai környezetben 500 lux megvilágításnak kell lennie. Tervezésnél a tervező úgy tervez, hogy 500 lux + avulás, ami 20% tartalékot jelent. Az avulás a lámpatest porosodásából öregedéséből következik, de a fényforrás is öregszik. Így az eredetileg túltervezett tükrösök helyett „egy az egyben” kiváltás esetén megfelelő egy 3600-3800 lm-es panel. A 3600 lm-es UGR 19 panel LEDVANCE termékben 33 W-os. Könnyen kiszámolható, hogy a fenti alapján kiválasztott panel darabonként 39 W-ot takarít meg. Ami 100 db lámpatestnél napi 8 órás műszakban egy év alatt kb. 11388 kWh. Áramdíjtól függően (pl. csak 20 forinttal számolva) több mint 200 ezer forint, és még a fénycsőcserével és karbantartási költséggel nem is számoltunk. Azt gondoljuk, hogy a LED panelé a jövő, de a megfelelő kiválasztást ne hagyjuk figyelmen kívül!

További információk és termékelérhetőség a www.daniella.hu oldalon!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új LEDVANCE® LED lámpatestek

Egyszerű, hatékony és könnyen felszerelhető, kiváló minőségű és ár-érték arányú termékek, amelyek tökéletesen megfelelnek a mindennapi igényeknek. Pontosan ez az, amiért az új LEDVANCE® LED...


Germicid fényforrások és lámpatestek

A germicid lámpák speciális UV-C tartományú fényforrások. Ez egy rövid hullámú ultraibolya sugárzás, amely roncsolja a baktériumok vírusok DNS-ét, ezzel elpusztítva őket, és így fertőtlenítve a...