Hogyan válasszunk LED panelt?

2017-12-07 18:59:43 | Módosítva: 2017-12-07 19:04:09

Először is tisztáznunk kell azt, hogy a kiváltandó lámpatest mit is tud fényáramban. Nézzünk meg egy 4x18W-os általános lámpatestet. Ebben 4 db 18 W-os fénycső van, amely katalógus fényárama (gyártófüggő) 1350 lm tehát a lámpatestbe 5400 lm van „belerakva”.


Emellett figyelembe kell venni a hatásfok tényezőt

Ez megmutatja, hogy egy hagyományos lámpatestben lévő fényforrások összes fényáramából mennyit hasznosít, azaz mennyit enged/sugároz ki a kívánt területre. A tükrösök hatásfoka általában (persze minőségtől függően) 80-90%, de az egyszerűbb lámpák ennél rosszabb adatokkal is rendelkeznek. Ez annyit tesz, hogy a berakott 5400 lm-ből csak 4300-4860 lm-t ad le a környezetbe.

Ha irodai számítógépes környezetben gondolkodunk, akkor UGR19-es káprázás-korlátozási értéknél rosszabb panelt nem rakhatunk be. De mi is az az UGR19? Az UGR egy nemzetközi jelölés a káprázás mértékére. Ez azt jelenti, hogy minél magasabb ez a szám annál jobban vakít a lámpatest, emellett magas UGR értékű lámpák alatt jobban elfárad az ember. Tehát „egy az egyben” kiváltásra számítógépes irodai környezetbe kb. 4300-4800 lm-es UGR19-es LED panel a megfelelő.


Tisztáznunk kell még az avulás fogalmát. A magyar szabványok előírják azt, hogy egy irodai környezetben 500 lux megvilágításnak kell lennie. Tervezésnél a tervező úgy tervez, hogy 500 lux + avulás, ami 20% tartalékot jelent. Az avulás a lámpatest porosodásából öregedéséből következik, de a fényforrás is öregszik. Így az eredetileg túltervezett tükrösök helyett „egy az egyben” kiváltás esetén megfelelő egy 3600-3800 lm-es panel. A 3600 lm-es UGR 19 panel LEDVANCE termékben 33 W-os. Könnyen kiszámolható, hogy a fenti alapján kiválasztott panel darabonként 39 W-ot takarít meg. Ami 100 db lámpatestnél napi 8 órás műszakban egy év alatt kb. 11388 kWh. Áramdíjtól függően (pl. csak 20 forinttal számolva) több mint 200 ezer forint, és még a fénycsőcserével és karbantartási költséggel nem is számoltunk. Azt gondoljuk, hogy a LED panelé a jövő, de a megfelelő kiválasztást ne hagyjuk figyelmen kívül!

További információk és termékelérhetőség a www.daniella.hu oldalon!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED világítás az otthonunkban

A lakás egyik legfontosabb pontja a világítás. Nemcsak a fény minősége, hanem annak ára is fontos, hiszen nem mindegy mennyi energiát fogyasztunk el. Sokan az ár miatt nem merték eddig lecserélni...


Íróasztali lámpák

Az íróasztali lámpák szerepe tagadhatatlanul nagyon fontos szinte az év minden napján, különösen a fényszegény őszi, téli időszakban. A céljuk, hogy egyadott munkaterület ideális megvilágítását...