LED panelt a mennyezetre

2021-02-26 12:44:18 | Módosítva: 2021-02-26 12:46:24

Az óhajt természetesen a változó idő szülte. Régi házban, egy közepes méretű konyhában, zárt udvarra néző ablakkal, és a legalább 30 éves mennyezeti lámpatest vérszegény fénye már régen aktuálissá tette a korszerűsítését. Az utolsó lökést a váltás irányába az egyik izzó kimúlása adta meg. Elég volt a sárga fényből, legyen fényesség, és lőn. Na, azért ez nem volt sétagalopp!


Ami egyszerűnek látszik, az nem biztosan az is

A cél nagyon egyszerű volt; a régi helyett új és korszerű fényforrást választani, majd a mennyezetre erősíteni. A keresés természetesen a neten kezdődött és elég gyorsan rátaláltam az új világító testre, egy 60x60 cm méretű, 70 W-os LED panelre. Gyors online rendelés, majd visszaigazolás és már mehettem is a panelért. Még az ára is kedvező volt, 12 000 Ft-ért lett a mienk. Az egész vásárlás – a közeli átvevőpont miatt – alig 3 órát vett igénybe. A panel neutrális fénye, és 25 mm-es keretmagassága, továbbá a 70 W-os teljesítménye nagyon megfelelt a céljaimnak. A konyha nem hodály, ez a lap majd biztosan nappali fénybe borítja. Ezt megelőzően a csak 300 W összteljesítményű energiatakarékos izzók elég vérszegényen világítottak, így érthető volt a jobb fényviszonyok iránti igényem. Felszerelni is egyszerű, mivel csak négy csavarral kell a mennyezethez rögzíteni. Ígéretes!

Nosza, azonnal hozzáfogtam a régi karos lámpa leszereléséhez. Már nem emlékeztem, hogy miként lett anno felerősítve, ám gyorsan kiderült, csak két csavar tartja. Kihajtásuk után ért a meglepetés, a tányérja alatt egy jól megtermett horog rejtőzött. Sarokcsiszolóval könnyű lesz megszabadulni tőle. Az ám, csakhogy ehhez áram szükséges, a villanyórát meg elővigyázatosságból már eleve lekapcsoltam. Szóval áram nincs, marad a kézi fémfűrész. A helyiség belmagassága 3,5 m, és a létráról éppen csak el lehet érni a mennyezetet. A kézi fűrészbe új lapot tettem, 90 fokban elfordítva, hogy a plafon síkja közelébe tudjak vágni. Félórányi kínlódás után kifulladva leereszkedtem a magasból, és hazaérkező fiam mindjárt megoldotta ezt a problémát, mert neki van akkus kis flexe, csak fel kell tölteni.

Elnapoltuk a folytatást és másnap reggel közösen veselkedtünk neki a horog levágásának. Közben kiderült, hogy a mennyezeti kampót a régi – valószínűleg világítógáz(!) – csővezetékéhez hegesztették jó vastag varrattal. A ház bizony régi építésű, de nem gondoltuk, hogy ennyire. Azért kitartó nyüstölés után a horog megadta magát és következhetett a LED panel mennyezetre erősítése, pontosabban a rögzítő csavarok feljelölése.


Elvben ez nem jelentene problémát a padlón, ám fent a magasban azért mégsem olyan egyszerű feladat. Felváltva gyártottuk fiammal a megoldási trükköket, ám egyik sem volt megvalósítható. A LED sorok ugyanis egy vékony acéllemezre voltak felerősítve, amely kézbe fogva hajladozott, mint nádas a szélben. Ráadásul az oldalfalakhoz való tájolása is nehéz volt. Márpedig a felfogó csavarok helyét csak a keretről lehetett pontosan átjelölni a mennyezetre. A tájoláshoz a lézertechnikát is bevetettük, ám a szintezőt nem tudtuk a plafonra erősíteni, így hát mellőztük, és szemmértékünkre hagyatkozva próbáltuk meg beállítani a panel lapját. Ez bizony kétemberes feladat, mert egynek kell a panelt tartani, míg a másik átjelöli a négy furat helyét. Ehhez meg jó lett volna két azonos magasságú létra, de nekünk csak egy volt, így más felfogási trükköt kellett kitalálnunk. A léces alátámasztás jó ötletnek tűnt, ám a partvisaink nyele ehhez rövid volt. Végül a régi sörtés pókháló seprő húzott ki bennünket a pácból. Ennek a rúdja elég hosszú, finom szőrős feje meg elég széles volt a panel plafonra szorításához. Igaz, hogy még egy vékony léc is segített a felfogásába, de végre feljelölhettük a négy lyuk helyét. A lyukfúrásnál csak kétszer mászott el a fúró, így két műanyag tiplit gipszbe ágyazva tudtuk csak fészkébe erősíteni.

Most már csak a panelt kellett a mennyezethez csavarozni. Közben persze a panel nem mozdulhatott el, különben a csavar nem talál a tiplibe. A fiam kísérelte meg a csavarok behajtását, magam pedig a panelt igyekeztem mozdulatlanul tartani. Nem sok sikerrel, így a tartócsavarok behajtása időben elhúzódott, és cifraságok is elhangzottak közben. Végül fent volt már a LED panel, a tápvezetéke is keservesen, de beköttetett.


Villanyóra, kapcsoló bekapcs, és kisütött a nap! A konyhában mindennek élénkebb lett a színe, és a 120 fokos sugárzási szög miatt még a mennyezet is alig mondható fényszegénynek. Most már csak a LED-eket fedő opál lapot és a fémlemez keretét kellett a panelre erősíteni, és el is felejthettük volna a fárasztó szerelési munkát. Nos, ez sem ment könnyen, mert a keretcsavarokat elég nehéz volt a menetekbe kapatni. Jobb lett volna, ha ezek vége kúpos, ám erre már a gyártó nem ügyelt, mi meg kínlódtunk és keresgettük a leesett csavarokat.

Ám egyszer minden véget ér, a mi LED-es kanosszajárásunk is. Napos fényben fürödve, ülve lihegtük ki a hosszúra nyúlt panelszerelés keserveit és örültünk, hogy már nincs vele több gondunk. A tanulság? Az hogy a látszólag egyszerű dolgok is csalókák, az eredményeket pedig soha nem adják ingyen. A 3000 K-s fény pedig ezután mindenhol koszosnak, kevésnek tűnik!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Álmennyezeti világítás

A kereskedelemben ezerféle világítótestet lehet kapni, készen, sokszor nem is drágán. Először tehát indokolni kéne, hogy miért is érdemes saját kezűleg készíteni egymennyezeti világítást. A...


Hogyan válasszunk LED panelt?

Először is tisztáznunk kell azt, hogy a kiváltandó lámpatest mit is tud fényáramban. Nézzünk meg egy 4x18W-os általános lámpatestet. Ebben 4 db 18 W-os fénycső van, amely katalógus fényárama...