Kora ősztől késő őszig

Lombszívók

Az utóbbi 4-5 évben váltak divatossá a lombszívók, amelyek segítségével - a seprőt és lombgereblyét kiszorítva - gépi erővel takaríthatjuk el a lehullott avart. E nagyméretű "porszívók" közös jellemzője, hogy a motortengelyük közvetlenül egy turbinát forgat, amely a nagy teljesítményű légszállítással felszívja a száraz leveleket.

E ponton azonban el is tér a hagyományos porszívóktól, mert a felszívott levelek keresztülmennek a nagy fordulatszámú turbinán, amely összezúzza, szinte megdarálja a hulladék anyagot, így kiváló komposzt alapanyag keletkezik. Az összetört levelek térfogatcsökkenése akár 90% is lehet. A nagyobb méretű kerti hulladékok - amelyeket a turbina nem tudna megőrölni - egy előaprítóba kerülnek. Innen a tobozok, diószemek stb. kiönthetők. Az összetört levelek pedig egy nagyméretű gyűjtőzsákba gyűlnek össze, ahonnan egy cipzár vagy tépőzár kinyitásával könnyen kiüríthetők.
A turbina légszállítása hatalmas (9-11 m3 percenként), és a beszívott levegőnek távoznia is kell, ezért a gyűjtőzsák tulajdonképpen egy viszonylag ritka szövésű háló. Következésképpen a finom por ezen a hálón kijön, így a kertben is meglehetősen nagy port kavar a gép, és ruházatunkat is hamar összepiszkolja. Ez nem hiba, hanem e gépek sajátossága, számolnunk kell vele.
Az avar és lombszívók általában nem csak szívni, hanem fújni is tudnak, mert a levegő áramlási iránya megfordítható bennük. A fújó funkció kétféle használati lehetőséget kínál. Megkönnyíti a nedves, összetapadt levelek összeszedését a betonról, vagy aszfaltról, mert az erős légáramlat alákap a leveleknek, és segít egy helyre összeterelni őket. Egyesek eleve arra a módszerre esküsznek, hogy a leveleket először össze kell fújni a kert egy sarkába, szegletébe, majd a szívó funkcióra váltott géppel innen - egy helyben állva - lehet felszívni és megőrölni a teljes mennyiséget. A szívási és fújási funkció fokozat nélkül állítható át, azaz egyszerre is működhet.
A megőrölt leveleknek a helye a komposzthalomban, vagy komposzt silóban van, és a komposztálási folyamat így sokkal rövidebb lesz, mint ha az őröletlen levelekkel kéne bánnunk. Kivételt csak a beteg, fertőzött levelek jelentenek, amelyeket jobb elégetni vagy elszállíttatni. Ne tagadjuk, hogy a lombszívók használata - a lombgereblyékkel szemben - részben divat is. Azonban vannak olyan helyek, ahová a lombgereblyével egyszerűen nem lehet hozzáférni, a lombszívó viszont ott is használható. Gondoljunk csak arra, amikor a levelek a sövény közé vagy a virágágyásokra hullnak, ahonnan szinte lehetetlen a hagyományos eszközökkel kiszedni, a növények sérülése nélkül. Lombszívónkkal, vagy ez esetben inkább fújónkkal viszont gond nélkül eltávolíthatjuk őket a kényes helyekről is. Ugyanígy nem gond a kavicsos út közeinek megtisztítása sem. Itt azonban vigyáznunk kell, mert a lombszívó által véletlenül felszippantott nagyobb kavicsok összetörhetik a turbina műanyag lapátját (a természetellenes hang rögtön jelzi ezt), amin már csak a szervizben tudnak segíteni. A kisebb kavicsok ugyan átjutnak a turbinán, de ezek sem használnak a gépnek, ezért az ilyen helyeken érdemesebb a fújó funkciót használni.
A szívó-fújó funkció átváltása egy külső kar segítségével a gép belsejében lévő terelőlemezekkel történik. Vigyáznunk kell arra, hogy amikor szívásról fújásra váltunk, a gépet mindig fel kell emelnünk, nehogy valamilyen nagyobb darab legyen éppen a terelőlemezek között, és az átváltással sérülést, törést okozzunk.
Az AL-KO nak három különböző teljesítményű kézi lombszívója van, ezek 2000, 2200 és 2400 W-osak. A jelentős teljesítményből következik, hogy ezekhez terhelhető hálózatra, és megfelelő keresztmetszetű (3x1 mm2) földelt kábelre van szükség. Az is fontos, hogy használatkor a kábelt teljes egészében letekerjük a kábelorsóról.
Nagyobb területekhez (kempingek, sportpályák) használható az AL-KO benzinmotoros, négykerekű lombszívója. A 4 lóerős, négyütemű benzinmotor által hajtott, hegesztett acél turbinás gép értelemszerűen fújni nem tud, csak szívni. A szűkebb helyekhez külön kapható hozzá egy szívócső, amelynek segítségével akár a bokrok alól is fel tudja szívni az avart. A négykerekű Hurricane 750 B teljesítménye részben a motor fordulatszámával, másrész a kerekek magasságállításával szabályozható. Használata előtt a talajt nem árt átvizsgálni, hogy nagyobb hulladék anyagok (sörös doboz, ácskapocs stb.) ne legyen a talajon, mert az még az acél turbinát is eltörheti. A kerekes lombszívó szintén jelentős térfogatcsökkentéssel megdarálja az avart, és egy több mint 200 l-es gyűjtőzsákba gyűjti össze, ahonnan cipzár nyitása után üríthető a kiváló komposzt alapanyag.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lombszívó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Őszi kertápolás Honda módra

A kerti munka olykor fárasztó lehet, főként akkor, amikor hűvösebbé válik az idő és rövidebbek lesznek a nappalok. A Honda gépeivel azonban rövid idő alatt, megerőltetés nélkül, kényelmesen...


Gépek az őszi kertbe

Az Einhell márka talán elsősorban a barkácsgépek, szerszámgépek tekintetében ismerős olvasóinknak, de egyre nagyobb kínálattal jelentkezik a kerti gépek területén is. Így az ősz táján megnéztük,...