A tiszta vízért

2020-05-18 09:29:19 | Módosítva: 2020-05-18 09:38:02

A Budapest térségében található parti szűrésű ivóvízkészlet mennyiségi és minőségi szempontból is kivételes. Több száz ivóvíztermelő kút látja el jó minőségű ivóvízzel a fővárost és az agglomeráció településeit. Hogy ez évtizedek múlva is így lesz-e, rajtunk is múlik.


A térségben kitermelhető ivóvíz jó minőségének megőrzése számos környezeti hatástól függ: a helyi hulladék és szennyvíz elhelyezésétől, a helyi ipari tevékenységektől, a telephelyek állapotától, működésétől, az adott területen folyó mezőgazdasági tevékenységtől, illetve hogy van-e jelentős bányászat, nyílt vagy pangó víz a területen.

A kormányrendelet alapján

Vízbázis védőterületek kerülnek meghatározásra. A védőterületeknek négy övezetét különböztethetjük meg.

Az ivóvíztermelő kutak közvetlen környezete a belső védőövezet, amely területről egy esetleges szennyeződés nagyon rövid időn belül eljuthat az ivóvíztermelő kutakhoz, ezért ezt kell a legfokozottabban védeni. Ezen a területen csak a vízkivétel létesítményei és olyan más létesítmények helyezhetők el, melyek a vízkivételhez csatlakozó vízellátó rendszer üzemi céljait szolgálják.

A kutakhoz még mindig közel, de a belső védőövezeten kívül eső ún. külső védőövezetre még mindig szigorú előírások vonatkoznak, de a víztermeléshez kapcsolódó tevékenységeken kívül már egyéb tevékenységek is engedélyezettek.

A külső védőövezet területén tilos olyan tevékenység végzése, létesítmény elhelyezése, melynek jelenléte vagy üzemeltetése következtében csökkenhet a vízkészlet természetes védettsége, illetőleg a vízbe szennyező anyag kerülhet. Külső védőövezet területén tilos az állattenyésztés, mindössze az önellátás mértékét meg nem haladó állattartás engedhető meg. A talajt és talajvizet szennyeződés nem érheti. Külső védőövezet területén szerves és műtrágyát, folyékony üzemanyagot vagy vegyi anyagot tárolni tilos.


A kutaktól még távolabb a következő övezetben, az úgynevezett hidrogeológiai „A” és „B” védőövezetre már kevésbé szigorú szabályok érvényesek, de itt is figyelembe kell venni a vízbázis védőterületekre vonatkozó előírásokat. A védőövezetek területén tilos olyan létesítményt elhelyezni, amelynek jelenléte vagy üzemelése a felszín alatti víz minőségének károsodását okozhatja. Olyan vegyi anyaggal, amely a vizet károsíthatja, vagy amelyből a víz minőségét károsító anyagok oldódhatnak ki, csak zárt építményben szabad dolgozni.

A vízminőség állapotához a vízbázis területen élők és gazdálkodók is hozzájárulnak tevékenységükkel. A környezettudatos lakossági és ipari működés, illetve a megfelelő mezőgazdasági gyakorlat alkalmazása, a szakszerű tápanyag-utánpótlás és növényvédelem, a szennyvíz és hulladék környezetkímélő gyűjtése és elszállítása kiemelt fontosságú vízbázisaink hosszú távú megőrzése érdekében.

forrás: Fővárosi Vízművek

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözés automatikusan

A nyári szabadságok idején még a leggondosabb kert és szobanövény barátoknak is gondot okoz az öntözés. Szabadtéri növényeinknél még bízhatunk esetleg az esőben, de a szobanövények...


Vízellátás kútszivattyúval

Régi, nem használt kutak „újraindítása” esetén is hívjunk szakembert a kút tisztításához. A kút átmérője többféle lehet. Mielőtt kutat fúratunk, kérjük ki szakember véleményét a lehetséges...