Újrahasznosított tárgyak

2017-12-15 06:16:24 | Módosítva: 2017-12-15 06:25:59

A mindennapi emberek a Recycling Art, Öko-Design, avagy Do It Yourself (DIY: Csináld magad!) tevékenység során egyre inkább használnak munkáikhoz újra hasznosítható anyagokat. Ezek többnyire a szelektív hulladékba, vagy a szemétbe kerülnének. Ám egyre többen átalakítva újra használhatóvá teszik a már kidobásra szánt tárgyakat. Sőt egyes művészek és alkotó csoportok is előszeretettel fordulnak az ilyen „alapanyagokhoz” és használják fel kreatív alkotásaikhoz.

Csak kreatívan!

Ezt a szemléletet néhány nagyipari gyártó is magévá tette, és új gyártmányaikhoz is használnak reciklizált anyagokat. Az egyes divatcikkeket gyártó kisvállalkozások is számos ilyen anyagot használnak termékeihez. A hulladék feldolgozásának ez a sokszínűsége a haszontalan kacatoknak és hulladék anyagoknak új értelmet adnak.

Természetesen az egyedi ötletek egyedi megvalósításához néha gyűjtögetni kell a hozzávalókat, máskor pedig meg kell látni a lomokban rejlő lehetőségeket. Ilyen szemlélettel néha meghökkentően szokatlan hatású tárgyakat lehet létrehozni. Nem biztos, hogy ezek időtállóak, de mindenesetre időlegesen újra használható tárgyak készíthetők belőlük. Elgondolkodtató és remélhetőleg érdekes válogatásunkban – afféle gondolatébresztőként – felvillantjuk a kidobásra szánt, vagy esetleg más célra készült tárgyak újrahasznosításának különféle lehetőségeit.


Sok családban akad még néhány szép régi porcelánedény, amelyek szinte már csak „tiszteletből” nem kerültek kidobásra. Különleges virágcserépnek azonban még kiválóan alkalmasak. Erre főként a levesestálak, öblös nyílású nagyobb kiöntő edények optimálisak. Méretüktől függően akár több szobanövény is elfér az öblükben.


A törött virágcserepet sem kell a szemétbe dobni. Virágfölddel feltöltve, és darabjait egy másik törött cserép darabjaival kiegészítve egyedi virágcserép kompozíciók alakíthatók ki.


Az egyszerű agyagcserepek is egyedibbekké változtathatók, ha palástjukra ujjnyi vastag ágakból levágott korongokat ragasztunk. Az ilyen díszítéshez dugók vékonyra szeletelt darabjait is lehet használni.


A különféle üdítős palackok és a kupakjaik gyakran a szemétbe kerülnek. A színes kupakokat egymásra ragasztva azonban különféle kereteket lehet készíteni. A ragasztás a palástjuk belső oldala felől ragasztópisztollyal könnyen megoldható. Egyedi tükörkeret is elkészíthető ilyen módon, ha a tükörlapot sima felületre fektetjük, és kissé megemelve ragasztjuk köré a kupakokat. A tükör felfüggesztéséhez, annak aljára külön akasztó elemet kell erősíteni.Az elnyűtt farmerek bizonyos anyagrészeit is tovább használhatjuk, mivel kevésbé elhasználódott részük különféle célokra még alkalmas. A zsebes részekből fotelek karfájára erősített rátétek, vagy nagyobb, ép felületű darabjaiból akár zsebes táska is varrható.


A kerékpárosok is számtalan módon hasznosíthatják bringájuk lecserélt alkatrészeit. A kerékből könnyen készíthető elemes óra, még a gumit sem kell levenni róla. Az óra szerkezete a kiszerelt agyba erősíthető. A fő időegységeket jelző számok pedig a barkács áruházakban kapható kerámia házszámok felerősítésével jelölhetők meg. Falra is akasztható, de asztali óraként is érdekesen mutat, ha fatalpra lesz felerősítve.
A különféle okokból lecserélt biciklikormányokból egyedi asztali-, vagy olvasólámpák állíthatók össze. Az állványuk kialakítása ugyan némi találékonyságot igényel, ám ez többnyire megoldható. Egyre kell csak vigyázni, hogy stabilan álljanak a talpukon.Olcsó műanyag kanalakból és egy nagyobb átmérőjű, már kiürült vizes ballonból egyedi lámpabura készíthető. Ehhez persze jó sok kanálra van szükség, a vizes ballon pedig szinte csak formatestként funkcionál. A kanalakat előbb a nyelüktől kell megszabadítani, az öblös darabokat alulról kell a ballon szélét átfedve felragasztani. A művelethez ragasztópisztoly az ideális szerszám. A további kanáltesteket a cserépfedéshez hasonló átfedéssel kell egymásra ragasztani, amíg a kanál darabok végül nagyon egyedi lámpaburává alakulnak.


Az étkező asztal fölé hangulatos lámpabúra állítható össze pl. négyzetes zöldség szeletelőkből. A foglalatokat rögzítő menetes cső anyáival lehet a szeletelők fogantyúit és a foglalatokat a lámpákra felfogatni, és a fölé erősített fapolchoz rögzíteni. A polcot a négy sarkán vékony sodrott acélhuzallal érdemes a mennyezethez rögzíteni, az elektromos tápvezeték pedig közvetlenül a mennyezeti csatlakozóba köthető. A csatlakozás esetleg egy régi lámpa takaróbúrájával rejthető el. A polcon még egy futónövény is elhelyezhető, amellyel szinte „élővé” tehető a szokatlan, ám egyedi világítótest.A falemezből készült irattartó papucsok más célra is felhasználhatók, mint irattárolásra. Például néhányat a lapjukra fektetve, és egymáshoz ragasztva akár éjjeli szekrényként is jól használható, ha megfelelő magasságú, készen megvásárolható lábakat szerelünk az alsó darab sarkaira. Több darab összeragasztásával pedig sarokpolcként is jól kihasználható tároló helyé átalakítható.


A tengerből kimentett és újrahasznosított halászhálók anyagából készült Adidas sport cipőt is bemutatjuk, amely egyben azt is reprezentálja, hogy nagyiparilag is foglalkoznak a hulladék anyagok újrahasznosításával. Gondoljunk csak az újrahasznosított papír, vagy egyéb műanyag termékekre

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kávézacc: ne dobjuk szemétbe

Magyarországon a felnőtt lakosság 80 százaléka kávézik, az évi 18ezer tonnás kávéfogyasztásból 14 ezer tonna kávézacc keletkezik. Csaknemminden második fogyasztó a szemétbe dobja a kávézaccot,és...


Szelektíven gyűjthető háztartási hulladékok

Hazánkban a rendszerváltás óta pozitív változások történnek a hulladékgyűjtésben és hasznosításban. Nőtt az emberek környezettudatossága, és az utóbbi években elterjedtek a szelektív hulladékgyűjtő...