Borotva tisztítása

2014-05-24 16:26:42 | Módosítva: 2014-05-26 16:35:33

A villanyborotvák élettartam szoros összefüggésben van a karbantartásukkal. Nem is annyira a motoros részükről van szó, hiszen azok – gyakorlatilag a borotva teljes élettartama alatt – nem igényelnek gondozást. Annál inkább a kés, késház, és azok a részek, amik a használat során törvényszerűen elpiszkolódnak.

A hosszú élet titka

Minden borotvának vannak karbantartási periódusai. Napi használatot feltételezve minden egyes használat után ajánlatos egy alaptisztítást végezni. Akár körkéses, akár rezgőkéses borotváról van szó, a használat után – minden nap – emeljük le a késházat, és óvatos kocogtatással szórjuk ki belőle a szőrszálakat. A kocogtatás után egy erőteljes fújással még javíthatjuk a tisztítás hatásfokát, bár ennek a ház asszonya nem szokott örülni.

A rezgőkéses borotvának a késrészét igen egyszerűen el tudjuk érni a készülékhez kapott tisztítókefével. Mivel csak pár másodperces műveletről van szó, érdemes a kések lekefélését is minden használat után elvégezni. Ha ezt megtesszük, a durva porszerű szőrszálak sokkal kevésbé fogják dörzsölni a vékony fedőszitát, így az később fog kikopni, kilyukadni. Amikor viszont a szitán a legkisebb hibát, átkopást, lyukat észleljük, azonnal cserélni kell.

A körkéses borotva késházának levétele után – a kocogtatás és kifújás mellett – ugyancsak ajánlatos a hozzáférhető részek napi tisztogatása, a mellékelt kefével. Ügyeljünk arra, hogy a kefe szőrszálai ne akadjanak a késház rácsába, mert azon sérülést okozhatnak.

A napi tisztításon felül a körkéses borotvát havonta egy kicsit alaposabb nagytakarításnak kell alávetni. Első lépésként most is vegyük le a késházat, és a por nagy részét kocogtassuk ki belőle. Ezután egy csipesszel nyissuk ki az egész késszerkezetet rögzítő küllős vagy fogaskerékszerű zárat, majd emeljük ki a műanyag tartórészt. Így már hozzáférhetővé vállnak a kések és a sziták is, amik könnyen kiemelhetőek a helyükről.

Az elemeket egyesével alaposan tisztogassuk le. Ha a kefével ez már nem nagyon megy, akkor le is moshatjuk az alkatrészeket, de a víz után nagyon gondos szárítás kell hogy következzen, radiátorra terített papír zsebkendőn. A kések vágó éle acélból van, ezért azt nagyon vékonyan be kell olajozni valamilyen víztaszító kenőanyaggal, nehogy rozsdásodni kezdjen.

Az összeszerelés – fordított sorrendben – nagyon egyszerű; sziták, körkések, műanyag leszorító a helyére, majd legvégül zárjuk vissza a rögzítő kereket.

A körkéses borotvák szitarészének élettartama sokkal hosszabb, mint a rezgőkésesé, de 2-3 év alatt az is kikophat annyira, hogy átlyukadjon. Ilyenkor a kést és a szitát is cserélni kell. Ez csak a nagyobb értékű borotváknál gazdaságos, mert ezek az alkatrészek elég drágák. Előfordul, hogy a tartalék kés-szett többe kerül, mint egy új borotva.

Napi karbantartás

Havi karbantartás

Körkéses borotva


Rezgőkéses borotva


A rezgőkéses borotva szitája könnyen levehető, a kés elérhető


A kerék elforgatásával nyissuk ki a késház zárját


Emeljük ki a szerkezet műanyag tartórészét


Vegyük ki a körkéseket


Emeljük ki a körkés szitáit


Ennyi darabra lehet szétszedni a késházat egy körkéses borotvánál. Tisztítsuk meg alaposan az alkatrészeket, ha mostuk is, alaposan szárítsunk meg minden darabot

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

siporisz avatarja

siporisz        

Tisztelt Szerző!
Köszönet a nagyon hasznos és alapos leírásnak, ámbár megjegyzendő, hogy mivel sem a gép tartozékaként sem a leírásában csipesz, mint karbantartó eszköz nem szerepel, ezért feltételezhető, hogy annak használata több szempontból egyenesen nem ajánlott. A képen illusztrációként bemutatott kis leszorító kereket csipesszel megfogni, elforgatni valamint azt kiemelni, igencsak kész mutatványnak felelne meg. Az összeszerelésről már ne is beszéljünk. Ugyanezt a késekkel illetve a szitákkal elvégezni, hát bizony nem kis feladatnak bizonyulna. A csipesz használata magával hordozza a sérülés okozta veszélyek lehetőségét. A körkéses borotvák késeinek rögzítését ma már, a képen bemutatott kiskerék helyett, sokkal korszerűbb, küllős, technikai megoldás váltotta fel, amit azután csipesszel teljességgel kizárt kioldani. A rozsdamentes anyagból készült kések és sziták vízzel leöblíthetőek, törölgetést, rásegítést a száradáshoz nem igényelnek. Károsodást, -szőrlerakodás, eltömítődés, megszorulás, deformálódás,- egy estleges víztaszító kenőanyag használatával egészen biztosan tudjuk "siettetni". Tehát. Meglátásom szerint a legegyszerűbb, legbiztonságosabb és leggyorsabb módja a tisztításkori szét és összeszerelésnek a különösebb nehézséget nem igénylő "manuális technika". Az olajozás, kenés pedig, -mint sok más szerkezet esetében, -nemhogy nem ajánlott, de egyenesen tiltott.

VI-KO kapcsolók

Az 1966-ban alakult törökországi Vi-Ko anyacég - ami ma már 50 országba exportál Hollandiától Közép-Afrikán keresztül Mongóliáig, és Törökországban a vállalat piaci részesedése több mint 50%-os -...


Kerti gépeink karbantartása

A házikertekben használt kisgépeken, (legyen az fűnyíró, szivattyú, motoros kapa, motoros fűrész vagy gyepszegély-nyíró) bizonyos apró karbantartási munkákat gyakorta szükséges elvégezzünk ahhoz,...