Csigalépcsőn a borospincébe

Spirálpince

2012-04-24 10:11:32 | Módosítva: 2012-04-24 10:58:42

Ha nem csak 3-4 üveg bort szeretnénk otthon tartani, de nincs borospincénk, vághatunk egyet a konyha vagy a garázs alá. Pontosabban nem mi, hanem egy nagy tapasztalattal rendelkező vállalkozás.

1977-ben Georges Harnois fejében foglalmazódott meg először a családi ház alá, utólag telepíthető borospince gondolata, amit egyszerűen csak spirálpincének nevezett el. Azok számára kínál megoldást, akik néhány tucat (esetleg néhány száz) borospalackjukat már nem tudják megfelelő hőmérsékleten tárolni borhűtőben. A spirális borospince akár 1900 palackot is képes befogadni, létesítése nem bonyolult, természetes légáramlásának köszönhetően pedig folyamatosan optimális körülmények között tudhatjuk a hegy levét. Nem mellesleg házunk egy különleges és titokzatos csapóajtóval gazdagodik, amire bizonyára mindenki kíváncsi lesz.


Hol helyezhető el?

A borospince szinte bármelyik földszinti helyiség alatt létrehozható, legyen az konyha, garázs, télikert vagy nappali. Legjobb, ha a ház építése közben kerül a pince a helyére, de lehetőség van már teljesen kész, belakott ház alá is spirálpincét telepíteni. Általában nincs szükség építési engedélyre, de érdemes kikérni a helyi építésügyi hatóság véleményét. Engedélyre van viszont szükség, ha a pince fala 3 m-nél közelebb van a szomszéd házhoz. Védettség alá tartozó vagy korábban megerősített épületeknél mindenképp szükséges szakvélemény. Jó hír azonban, hogy a cég több száz ilyen borospincét telepített már, és 100%-os megelégedettséget tudhatnak magukénak.


Szellőzés

A pincébe vezetett szellőzőcsövön keresztül folyamatos légáramlás érhető el, ezáltal elkerülhető a nem kívánt penészedés. Mivel 2-3 méter mélységben már stabil a hőmérséket, külön hűtésre vagy fűtésre nem kell költeni, 12-13 fok között lesz télen-nyáron.


Hogyan készül?

Egy pince elkészítése a tereprendezéssel együtt 5-9 napot vesz igénybe. Első körben, a ház terveinek figyelbe vételével egy 2,2m átmérőjű gördöt ásnak a ház alapját átvágva. A gödör aljára homok kerül, majd arra egy erős, vízálló fólia és egy alap. Következő lépésben az egész gödröt egy szigetelőfóliával burkolják, majd egyenként behelyezik a kör alakot biztosított, előregyártott betonelemeket, majd a csigalépcsőt. Helyére kerül a szellőzőcső, végül a csapóajtó kerül. Egy éjszakányi száradás következik, néhány nappal később pedig a cég képviselője ellenőrzi a tökéletes végeredményt.


Árak

A spirálpince nem olcsó mulatság: az anyag és munkaköltségek együtt 30.000 dollárnál kezdődnek, így valószínűleg csak a tehetősebb borfogyasztók fogják ezt a módját választani boraik tárolásához.

(további érdekességek: http://www.spiralcellars.co.uk/)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

András Szigeti avatarja

András Szigeti         Magyarországon is kaphatóÍ: www.celartec.hu

Ez a termék Magyarországon is kapható, ráadásul a cikkben említettnél jóval olcsóbban. A francia cég kizárólagos hazai képviselője a Celartec Kft. (www.celartec.hu) , amely 2004 óta építi ezt a típusú pincét. Kész házakba utólag is beépíthető egy hét alatt.

Üvegfólia

Az üvegek fóliázása dekorációs-, biztonsági-, fény- vagy hőátbocsátási szempontok miatt is előnyös lehet. Üvegfólia bármilyen sima, nem mintázott felületre felvihető, így autóüvegeknél éppúgy...


Régi bőröndből kisasztalka

Vannak olyan tárgyak, amelyek mondhatni generációról generációra öröklődnek. Nem biztos, hogy használják, inkább csak nosztalgikus tiszteletből rakják ide-oda, de ki nem dobják. Régi, még...