Bőr- és textilanyagok ragasztása

2017-03-23 07:40:48 | Módosítva: 2017-03-23 07:47:09

A bőrből, vagy ahhoz hasonló anyagokból készült használati tárgyaink sem örökéletűek. Javításukat lehet cipészre vagy bőrdíszművese is bízni, de ez időbe, és gyakran elég sokba is kerülhet. Viszont a kisebb hibákat akár saját kezűleg is kijavíthatjuk, ha megfelelő ragasztókat használunk. E célra elég sok kis kiszerelésű ragasztót szerezhetünk be, amikkel kellő türelemmel és átgondolt technológiával visszaállíthatjuk az eredetihez közeli állapotokat. Akinek pedig nincs varrógépe, a textilanyagok szegéséhez és egyéb textil-díszítő munkákhoz, a varrótű helyett használhatja a különféle textilragasztókat. Ezek számos esetben pótolják a varrógépet, és a ragasztások még a mosógépes tisztítást is kibírják.


Gyors vagy tartós megoldás

A bőrtárgyak javításánál először is az alapanyagok milyenségét kell megállapítani. Számos esetben textil-, bőr vagy műbőr részek elvált széleit kell az eredetivel közel azonos szintűre visszaállítanunk. Az is fontos, hogy az ilyen hibáknak vízállónak, vagy csak szilárdnak és továbbra is rugalmasnak kell maradnia. Ettől függ a javításhoz használandó ragasztó. Az általában oldószeres ragasztók számos anyag, pl. bőr, gumi és textil anyagok egymáshoz ragasztására alkalmasak. Beszerezhetők kimondottan cipők elvált talpainak vízálló ragasztásaihoz való ragasztók; a felvált talprészek, szegélyek visszaragasztásához szinte csak ezeket érdemes használni (pl. az UHU, OBV, Palmatex stb. cipő- és bőrragasztói.) A Forte Plusz bőr pillanatragasztója viszont inkább a felvált bőrszegélyek visszaerősítésre alkalmas, mert ez kevésbé vízálló, ám rugalmas kötést biztosit a jól leragasztott szegélyrészek rögzítésénél.

A ciánakrilát alapú pillanatragasztók természetesen csak gyors megoldást jelentenek a javításkor, mert megszilárdulásuk után a leragasztott részek túl kemények, ridegek lesznek, és a bőr berepedezését okozzák, esetleg az anyagát is foltossá teszik. A gél állagúak erre kevésbé hajlamosak, ám ezeket is csak vékonyan szabad használni. Ezeknek a kötésideje is hosszabb, ami pontosabb összeilleszthetőséget tesz lehetővé. Csak olyan ragasztót szabad használni, amelyik a ragasztást követően rugalmasan hajlékony marad, különösen a levált talprészek ragasztásánál. A ragasztó vízállósága itt a legfontosabb szempont.
A tartós ragasztásnak megvannak az előfeltételei. A felvált részeknél alapvetően fontos a felületek letisztítása. E célra alkohol, tisztító benzin vagy akár nitro-hígító is megfelel, feltéve, hogy nem okoznak a színoldalon foltosodást. A tisztítás mindig tiszta erős textíliára kevés szert öntve, és így áttörölve kell elvégezni. A régi ragasztó maradványait lehetőleg teljesen el kell távolítani, nehogy gátolja az új ragasztóanyag tapadását. Ha lehet, a ragasztandó részek közepes vagy finom csiszolópapíros átdörzsölése is előnyös, mert ez fokozza a ragasztó tapadását.

Minden ragasztót csak nagyon vékonyan szabad a letisztított felületre kenni. A ragasztó összetételétől függően lehetőleg mind a két felületet be kell kenni, de ez a gyártói utasításból kideríthető, mint ahogyan az ún. szikkadási idő hossza is. A vastagon felkent ragasztó mindig csökkenti a ragasztás tartósságát. Nagyon fontos a felvált részek helyükre illesztése, mert a visszaszedésük elég nehéz. Ezért előbb csak lágyan nyomjuk a helyükre a ragasztandó feleket, majd esetleg csipesszel alányúlva igazítsuk, pontosítsuk. Ezt követően lehetőleg erősen préseljük le a visszaragasztott anyagot. A prést csak a ragasztó teljes kötése után lehet eltávolítani. Ha pedig a ragasztó a préselés hatására mégis kitüremkedett a szélekre, a tisztításhoz használt szerrel azonnal töröljük le. A préselésnek különösen a levált cipőtalpak és talpszegélyek ragasztásánál van nagy jelentősége, mert csak így biztosítható a levált talprész tartós rögzítése. A levált sarkaknál használható akár egy gyorsszorító is fa alátétek közbeiktatása mellett. A felvált orr-részek visszaragasztásakor több egymás mellé feszesen összehúzva felragasztott erős ragszalaggal lehet a szorító erőt biztosítani. Ilyenkor a cipőt sámfára kell húzni, és faléceknek az orr-részbe erőltetésével lehet a cipő benyomódását elkerülni.
Esetenként a felfeslett fonaltűzést is érdemes varrótűvel és erős, viaszon áthúzott cérnával pótolni, hogy a javítás ne legyen nagyon látható, és a ragasztott részt is jól rögzítse. Bőrtáskáknál, levéltárcáknál azonban csak akkor érdemes a szélek visszaragasztásával bajlódni, ha a tárgy nem túl viseltes. Többnyire a rekeszek és a szegőszélek szoktak felválni, amit viszonylag könnyű visszaragasztani, ha előtte nedvesen, két kis falap közé szorítva kisimítjuk a gyűrődött részt. A felvált szélek visszaragasztása így már könnyebb. Ilyenkor is szükséges a javított részt lepréselni. Ezzel a szélek kissé merevebbek lesznek, ám ez egyben előny is, mert újból tartást ad a tárcának, táskának.

A textilragasztók különféle textíliák, szövetek varrás nélküli összeragasztását teszik lehetővé. A választékuk elég bőséges. A felfeslett anyagszélek visszaragasztásánál fontos, hogy a ragasztott részek rugalmasak maradjanak, és a mosást is bírják. A színük általában fehér, csak száradásuk után válnak átlátszóvá. A különféle gyártmányok 30-40-60 fokon is tartós kötést biztosítanak, de van, amelyik 90 fokos mosási hőmérsékleten is mosható. Előnye még, hogy gyorsan szárad, és különféle szövetek gyors anyagfelhajtásaihoz is használható. A kezelése azonban elég nehézkes, és a ragasztást mindig vasalni is kell.Vannak olyan ragasztók is, amelyeket a bekenésük után csak 20-30 perc múlva illeszthetők egymásra (nyitott idő), ezután, illetve a féldarabok egymásra préselése után viszont az erős kötés hamar létrejön. A különféle textilragasztók kötési ideje változó, van amelyiknek 30 perc a száradási ideje (Patex Textil), míg másoknál ez az idő 3 óra (Stanger textilragasztó), de a teljes száradáshoz akár 24 óra is szükséges. A Stangert folyékony cérnaként tartják számon, mert nagyon vékonyan kenhető fel a tubusból, és levasalva rugalmas marad. Kényes helyeken felfeslett anyagrészek varrás nélküli javításához nagyon jól használható. A textilragasztóknál az is lényeges, hogy az anyag egyik, vagy mindkét oldalát be kell-e kenni. Ezek az információk a tubus címkéjéről megtudhatók. A ragasztóanyagok jó része külföldről származik, jó szem kell a magyar nyelvű használati utasítás elolvasásához. A vasalóval történő hőkezelés és nyomás szinte mindegyik gyártmánynál fontos. Az anyagszélek pontos illesztéséhez a viszonylag hosszú nyitott idejű gyártmányok az ideálisabbak, míg a gyors javításokhoz pl. a Textilfix, Syntex vagy a Patex Textil ragasztót érdemes használni. Beszerezhető vékony anyagokhoz, selyemhez használható Deo textil ragasztó, ami kimondottan a kényes textíliákhoz való, és kaphatók különféle szélességű fehér ragasztócsíkok is, amelyek pl. függönyszélek gyors beszegését könnyítik meg. Mások az anyag szegését, visszahajtását segítik. Nagyobb foltok felragasztásához használhatók még a különféle textilragasztó spray-k is, ám ezekkel általában az egész foltot be kell fújni és a javított rész ettől kissé merevebb lesz.

A textilragasztókat szinte láthatatlan rögzítésük miatt igen széles körben lehet használni. Így pl. a különböző ruhadarabok, lábbelik strasszos díszítésére, nemezdíszítések egymásra ragasztásához és egyéb más kreatív díszítő munkákhoz, sőt még kényes hímzések szálainak a felületi rögzítésére is kiválóan alkalmasak. Ilyen pl. a Fabricana vagy a Gütermann creatív textilragasztó, amelyek vékony bekenés után nedvesen visszatörölve rögzítik a hímzőszálakat.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ragasztók gyors javításokhoz

A hagyományos kötőelemek funkcióját sok területen átveszik a különféle ragasztóanyagok. Ezek közül –főleg az iparban használtak – speciálisan az adott feladatokra kifejlesztett anyagok. Ezek...


Ragasztópisztolyok

A ragasztópisztolyok általánosan elterjedt eszközök, ami adott esetekben előnyös használatukkal magyarázható. Szinte minden anyagot megragasztanak, ám ennek ellenére csak bizonyos körülmények...