Napenergia Nap nélkül

2019-09-24 08:55:41 | Módosítva: 2019-09-24 09:05:32

A napenergia hasznosításának jelenleg legelterjedtebb módja a közvetlen villamos áram termelése fotovoltaikus napelem technológiával. Ennek a technikának a gyenge pontja a hatásfok, ami nem jelent nagy problémát, ha megfelelő alapterület áll rendelkezésre a napcellák elhelyezéséhez. De egy zsúfolt nagyvárosban, ahol magas épületeknek viszonylag kevés tetőfelülete van, ott már jelentkezhet a helyhiány A másik megoldandó feladat a fotovoltaikus rendszerek számára az időzítés, illetve a napos időben megtermelt energia tárolása.


Koncentrált napenergia technológiáknak (CSP)

Ezeken a helyeken lehet létjogosultsága a koncentrált napenergia technológiáknak (CSP). A CSP napból nyert energiát a víz felmelegítésére használja, a felszabaduló hő pedig turbinákat és generátorokat hajt meg az áramtermeléshez. A technológia nagy előnye a fotovoltaikus rendszerekhez viszonyítva, hogy a megtermelt hő több mint 20-szor olcsóbban tárolható, mint a villamos energia, jóval nagyobb hatékonyság mellett. A CSP további előnye tehát, hogy azt követően is tud áramot biztosítani, ha a nap már nem süt.

Az olcsó és hatékony tárolási technológia miatt a CSP elterjedése felgyorsulhat, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) például azzal számol, hogy 2050-re a világ áramtermelésének 16 százalékát a fotovoltaikus napelem technológia adhatja, 11 százalékát pedig már a CSP.
A várakozások szerint, ahogy a fotovoltaikus napelemek meghatározó szeletet hasítanak ki az energiatermelésben, úgy a CSP is egyre értékesebbé válik. A fotovoltaikus technológia jelenleg a legértékesebb időszakban, a napi csúcsfogyasztás közepette termel villamos energiát. Különösen igaz ez a nyári időszakokra, amikor a klímaberendezések miatt a fogyasztás megugrik. Ahogy azonban egy térség éves villamos energia termelésében a fotovoltaikus szolár technológia részaránya eléri a 10-15 százalékot, már kevésbé lesz értékes. Ez az előrejelzések szerint valamikor 2030 körül következhet be, amire már a CSP is nagyobb teret hódíthat, mivel a késő délutáni, esti csúcsidőszakokban is lehetővé teszi a termelést. Jelenleg azonban még a fotovoltaikus rendszerek lényegesen olcsóbbak, ami a CSP technológia terjedésének nagy gátja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelem rendszerek talajcsavarokon

Hazánkban a támogatásoknak a magas energia áraknak és a környezettudatosságnak köszönhetően egyre több igény mutatkozik a megújuló energiák – mint a nap, szél vagy akár a geotermikus energia –...


Felezett cellás Napelem modul

Az AEG Half-cut monokristályos napeleme egy újabb megoldás a napelemek hatékonyabbá tételéhez. A felezett cellás napelemek a standard napelemek celláihoz képest felével kisebbek.