Újra járni!

2014-03-04 16:13:58 | Módosítva: 2014-03-04 18:20:56

Amanda Boxtel orvosai azt jósolták, hogy soha többé nem fog tudni járni. Deréktól lefelé teljesen megbénult, és esetében a hagyományos ortopéd sebészet tehetetlennek bizonyult.


A 3 D systems és az EKSO bionika együttműködésével azonban új módszerekkel próbálták visszaadni a fiatal nő járóképességét. A filmekből ismert exoskeleton adta a mintát. Tulajdonképpen egy járó robotot konstruáltak számára, amely helyette és vele jár, legalább részlegesen visszaadva a szabad mozgás örömét.

A hiányzó alsó végtagokat, a sipcsonttól a combig és még a gerinchez kapcsolódó részeket is 3D nyomtató készítette el, ami nem csak mechanikus „hajtóművet”, hanem annak vezérlését is jelenti. A vezérlés vezérlését pedig már maga az idegrendszer végzi; exoskeleton természetesen nem azt csinál, amit akar, hanem amire használója utasítja.

A járó robotot éppen Budapesten mutatták be, sok gerincsérült betegnek adva vissza a járás reményét.

Forrás: 3D Systems

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

3D nyomtatás

A 3D, vagyis háromdimenziós nyomtatás ma már nem egy elképzelés, vagy létező, de csak a gazdagok számára elérhető lehetőség. A technika itt van a mindennapjainkban, és sok helyen használják is,...