Beltéri kerámia- és kőpadlók tisztítása

2016-02-18 09:09:23 | Módosítva: 2016-02-18 23:07:02

A kellemetlen, csatakos idő beköszöntésével a szokásosnál több szennyezőanyag kerül a lakásba. Ezen a lábtörlő használata és az utcai cipők papucsra cserélése ugyan sokat segít, ám ennek ellenére elkerülhetetlen a padlók gyakoribb takarítása. A lakás különféle padlóburkolatai között egyszerűbb a kerámia és a különféle kőfedésű padlók tisztántartása. Ám azokat a helyiségek, amelyek gyakran vannak használatban, mint a konyha, fürdőszoba és különösen az előszoba, ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.


Porszívózás, majd felmosás

Legkönnyebben a mázas kerámia padlók tisztíthatók. Ezek felületéről ugyanis egy nedves, tisztítószeres moppal, vagy egyszerű padlófeltörlővel gyorsan eltüntethetők a különféle szennyező foltok és a használatból eredő szennyeződések. A tisztításuk előtt nem árt egy alaposabb porszívózás, amellyel a felületük karcosodását okozó por és egyéb szemcsék távolíthatók el. Ehhez azonban száraz padló kell, mert a porszívók motorját tönkreteheti a felszívott víz.

A padló felmosásához célszerű olyan tisztítószert használni, amely egyben zsíroldó hatású is. Ezt követően a felület szárazra törlése is ajánlott egy mikroszálas és antisztatizáló hatású száraz moppal. A felület feltakarításához ajánlatos tapadásgátló, védőréteget adó szert használni, amely még a padlókerámia tompa fényét is visszaadja.


A nedves helyiségekben, pl. fürdőszobában, konyhában ezen kívül ajánlatos a nagyon sima felületű burkolatokat csúszásmentessé is tenni, ilyenek kaphatók a kereskedelemben. Ezek szinte minden fényezett kerámia és kőfelületen – látható változás nélkül – csúszásmentesítenek.

A burkolati fugák tisztítására is van számos szer, de a vízzel krémesre kevert szódabikarbónával történő átkefélésük, majd vizes lemosásuk is nagyon hatásos, bár kissé fáradságos művelet. Ennél hatékonyabb a fugák gőzös kezeléssel történő tisztítása, ehhez azonban megfelelő készülék szükséges, viszont ez egyéb tisztítási munkákhoz is használható.


Az alaposan kitisztított felületű fugák akár szakember nélkül is teljesen felújíthatók fugafestékkel. Ez az anyag elfedi az esetleges színeltéréseket, sőt akár a burkolat összhatását is meg lehet változtatni a színváltással. A szivacsfejes tubus tartalmával könnyű átfesteni, vagy akár át színezni a burkolat fugáit. A fugafestékek több színben kaphatók, és kő-, porcellán, kerámia-, terrakotta és más pl. márvány burkolati fugák felújításához, átszínezéséhez is jól használható. Állandó nedvességnek kitett felületek – pl. medencék – fugáinak a felújítására azonban ez az anyag nem használható. A fugafesték egyébként vékony ecsettel is felkenhető, a lapokra kerülő anyag még frissiben letörölhető, illetve a száradás után a mázas részről ledörzsölhető. Az átfestett fugák ezt követően jelentősen csökkentik a rések vízfelvételét, és a tisztántartásuk is könnyebb.


Az egyéb különféle természetes kövekből, márványból készült beltéri padlóburkolatokat mindig az adott kőfajtához való, a gyártó ajánlása szerinti ápoló- és tisztítószert célszerű használni, mert a különféle kövek pl. savas, lúgos hatású szerekkel történő tisztítása mattá teheti a felületüket. E célra csak pH semleges szerek tisztítószerek használhatók.A különféle makacs letapadt szennyeződések többnyire szilikonos vagy viasz alapú, vizes tisztító és impregnáló szerekkel távolíthatók el. A letisztított felületek ezt követő száraz áttörlése pedig visszaadja a kövek fényét, és gátolják a különféle szennyeződések felületi megtapadását.

A kisebb felületű kőpadlók ápolását a szakkereskedésekben kapható fényező és felújító szerekkel bárki elvégezheti, ha betartja a gyártói utasításokat, a nagyobbakat azonban célszerű szakemberre bízni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Járólapok és csempék fényesítése

Sokan panaszolják, hogy idővel a járólapok és csempeburkolatok fénye elfátyolosodik, felületük pedig foltos, matt lesz. Ezt két dolog okozhatja; először is maga a választott lap felületi...


Ételmérgezések elkerülése

Az ételmérgezés nagyon gyakori, hazánkban közel 100000 szalmonellamérgezés történik évente, ami súlyosabb esetekben akár kórházi ellátást is igényel. A fertőzések legnagyobb része (75-80%) az...