Dobja fel otthonát tapétával

2010-06-22 03:44:09 |

Miért tapétázzunk? A lakás bármely részét könnyen megújíthatjuk, ha van egy kis képzelőerőnk. Különböző mintájú tapétákkal új hangulatot teremthetünk otthonunkban. A tapéta nagy előnye, hogy elfedi a falon található repedéseket, réseket, egyéb hibákat, így esztétikus felületet eredményez. Ha régi szekrényét megunta, erre is megoldás lehet egy különleges tapéta. Csak a szekrény ajtaját kell letapétázni, és mintha egy új bútordarab költözött volna otthonába.

Hogyan válasszunk tapétát

A tapéta anyagát, színét és mintáját megfelelő gondossággal kell kiválasztanunk, hogy a szoba a tapétázás után kellemes, barátságos atmoszférát nyújtson. A tapétának igazodnia kell a helyiség funkciójához, hangulatához. A tapéta felhelyezésekor figyelembe kell venni az építészeti szempontokat és a helyiségben uralkodó körülményeket, azaz a levegő nedvességtartalmát, hőmérsékletét, a természetes megvilágítás irányát és intenzitását.

Hosszú évek óta rendkívül széles tapétakínálat áll rendelkezésünkre, hogy kiválaszthassuk a számunka leginkább megfelelőt. A különböző típusú tapéták felragasztásához mindig keresse a legalkalmasabb tapétaragasztót, ehhez általában a tapéta címkéjén is található segítség. A minőségi tapétához érdemes minőségi ragasztót használni, hogy elkerüljük az utólagos bosszankodást. A tapétázott falfelület felső széleit célszerű speciális, dekoratív hatást keltő bordűrrel lezárni. A gyerekszobában vagy a konyhában célszerű lemosható tapétát alkalmazni. Az elért hatás függ a falfelület előkészítésének szakszerűségétől, valamint a tapéta típusának és mintázatának helyes megválasztásától.
A tapéta mintázata és színe bizonyos optikai hatásokat vált ki. Függőleges irányú mintázat esetén a szoba magasabbnak-, vízszintes irányú mintázat esetén szélesebbnek és alacsonyabbnak tűnik. A kicsi, világos mintázat tágítja a teret, míg a nagyméretű, sötét mintázat szűkíti azt.

A tapéta mennyiségének meghatározásakor ismernünk kell a fal magasságát, a falsíkok szélességének összegét illetve a nyílászárók által elfoglalt területet. Általában, a ténylegesen szükséges tapéta mennyiségénél kb. 10 %-kal többet kell vásárolnunk, számolva a tapéta méretre szabásakor jelentkező veszteséggel. Arra is ügyelni kell azonban, hogy egy helyiségben csak azonos gyártási szériából származó tapéta tekercseket lehet felragasztani. A tapéta tekercsek közötti teljesen azonos színárnyalat ugyanis, csak azonos gyártási szám esetén lehetséges. Kellemetlen meglepetés érheti azt, aki rosszul számolta ki a tekercsek számát, és később vásárol még azonos mintázatú tapétát, amelynek gyártási száma esetleg már nem egyezik meg az előzőekkel.
A tapétázásról és a ragasztókról többet is megtudhat a www.metylan.hu weboldalon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tapéta, burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Minták, hatások

Festés, mázolás, tapétázás előtt sokszor kerülünk választás elé, hogy merészek vagy konzervatívok legyünk-e. Merjük-e megvalósítani otthonunkban a kiállí­tásokon vagy akatalógusokban látott modern...


Bambusz parketta

Kezdjük ez utóbbi tulajdonságával. E parketta alapanyaga ugyanis nem fa, hanem a fűfélék családjába tartozó bambusznád. A bambusznád jellemzője, hogy rendkívül gyorsan nő, 5 év alatt képes olyan...