Vinyl padló az egész lakásban

2023-03-13 11:18:12 | Módosítva: 2023-03-13 11:26:01

A vinyl padló egy többrétegű, speciális műanyag, amely megfelelő merevséggel és kopásállósággal rendelkezik. Van rajta UV-réteg is, így a napfény kevésbé károsítja a hagyományos PVC padlóhoz képest, valamint keményebb felülettel is rendelkezik, így változatos felhasználási lehetőségével kitűnő választás lehet lakásunk padlójának burkolására. A piacon kapható laminált padló mellett a vinyl padló típusok ma már szinte megszólalásig hasonlítanak a természetes kőhöz, fához vagy más anyagokhoz. Ha arra a döntésre jutunk, hogy a hideg-rideg járólapokhoz képest valami komfortosabbat és kényelmesebbet szeretnénk, akkor a vinyl padló jó megoldás.


A vinyl padló olyan élethű textúrákkal rendelkezik, hogy a szak avatatlan szem biztosan nem tudja megmondani, hogy parkettát vagy vinyl burkolatot lát. Gyönyörű, fa erezetes lapokat is kaphatunk, de akik az egyszerűbb, letisztultabb textúrákat kedvelik, azok is találnak az ízlésüknek megfelelőt a kereskedelemben. Rengeteg színben, textúrában, mintában kapható, így bármilyen lakás enteriőrjébe illeszkedik.

A vinyl padló számos előnye között szerepel, hogy bátran használható fürdőszobában vagy konyhában is, hiszen 100%-ban vízálló. Csúszásgátló és antibakteriális felülete biztosítja, hogy gyermekeink szobáját is bátran burkolhatjuk vele. Érezhetően melegebb és puhább a vinyl padló felülete, mint bármilyen kő burkolaté, így nemcsak komfortosabb, de kisgyerekes családok otthonába egyenesen tökéletes. Jó választás lehet fürdőszobába, konyhába vagy éppen a garázsba is. Amennyiben előrelátók voltunk a fűtés tervezésénél, például padlófűtésünk van a nappaliban, netán a lakás egyéb részein, ebben az esetben is kifejezetten ajánlható, hiszen a fűtésrendszerünkből a padlón át érkező szabályozott mértékű melegre az anyag nem deformálódik, keménységéből ennek hatására egyáltalán nem veszít. A vinyl padló olyan magas kopásállóságú, hogy ipari felhasználásra is tökéletesen alkalmas.


Szerkezete négyrétegű

Az alapréteg feladata a stabilitás biztosítása. Erre helyezik a fotóréteget, amely a vinyl burkolat mintázatát adja, amire a PVC védőréteg, arra pedig a rugalmas, elasztikus felületi védőréteg kerül. A felületi védőréteg az ún.  PUR felületkezelés, amikor nagyon finom szemcsében folyékony polyuretánt permeteznek a PVC-re, ezzel kialakítva a felületvédelmet, így  nem kell waxolni, mint a linóleumot. Egyes változatok szándékosan matt felületűek.

Két típus terjedt el ebből a padlóból, a ragasztható és a klikkes kivitel. Az előbbi általában öntapadós, utóbbi pedig a laminált parkettához hasonlóan csatlakoztatható össze, egyetlen mozdulattal. Ha a ragasztós változat mellett döntünk, a legfontosabb, hogy szennyeződésektől mentes zsír-és pormentes felületre történjen a speciális vinyl ragasztó felvitele. Soha ne dolgozzunk hagyományos PVC ragasztóval!Az öntapadós vinyl esetében érdemes egy alapozóréteget, vagy alátétfóliát is felvinni a felületre. Először az alátét fóliát vagy alátétlemezt kell elhelyezni, ami nagyban megkönnyíti, illetve lerövidíti a munkát. A vinyl padló falra ragasztása is minden további nélkül megoldható, ebben az esetben viszont csakis ragasztós vagy öntapadós vinyl padló kerülhet a falra! A klikkes kivitelt egyszerűen egymásba pattintva, ragasztás nélkül lehet lerakni. Egyes klikkes vinyl padlólaptípusok esetében a sérült elemeket bármikor könnyen cserélni lehet, ezért érdemes tartalék anyagot is vásárolni a későbbi javításra gondolva. Nincs szükség arra, hogy a parkettát a padlóhoz ragasszuk, mert a klikkes megoldás egyben tartja az egész padlófelületet. Nemcsak az újonnan kiegyenlített aljzatra lehet fektetni, a megfelelő padlóhoz való alátétlemez kiválasztásával akár csempére, parkettára is fektethetjük.

Nagyon könnyű vágni, alakítani, így a megmunkálásához nem kell komolyabb gépparkot igénybe vennünk. A telepítése nagyon egyszerű, de javallott az aljzatbetont alaposan megtisztítani a törmeléktől, esetleges kavicsoktól, mert ezek évek alatt átlyukaszthatják a lapot, illetve vizuálisan is zavaró egy-egy kitüremkedés vagy kiemelkedés a sima textúrából.Abban az esetben, ha vinyl padló lerakását fontolgatjuk parkettára, akkor a klikkes vinyl padlót ajánljuk – szigorúan alátéttel vagy alátétlemezzel, amit kifejezetten klikkes vinyl padlóhoz terveztek. Lehetséges, hogy pár év múlva megunjuk a padlót, mégis szeretnénk viszontlátni a régi parkettát vagy burkolatot, ilyenkor pedig sok felesleges munkától és macerától kímélhet meg minket, ha nem ragasztott vagy öntapadós vinylt használtunk. Felületsérülés esetén könnyen kicserélhető az érintett rész anélkül, hogy az egész burkolatot vissza kellene szedni. 

A vinyl burkolás sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos burkolás, hiszen az eszközigénye nem több egy gumikalapácsnál és egy sniccernél. Legyen szó öntapadós vagy klikkes vinyl padlóról, a lerakásuk házilag is könnyedén megoldható. A vélemények persze megoszlanak arról, hogy például egy kőhatású vinyl padló mennyire tudja pótolni az eredeti anyag nemes egyszerűségét, de az biztos, hogy egy klikkes vinyl padló gyorsan lerakható, ha pedig úgy alakul, akkor könnyebben fel is szedhető, ami korántsem mondható el a klasszikus beltéri járólap esetében.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Aljzatkiegyenlítés

MESTER+Bár általánosságban már ki lehet jelenteni, hogy a mai burkolatok minősége és maga a burkolás is messze felülmúlja a 20 évvel ezelőttit, sajnos elrettentő példákat még mindig lehet látni....


Mészkő és homokkő padlóburkoló lapok beépítése

A Cser kiadó gondozásában jelent meg Dennis Jeffries Padlóburkolatok című könyve. A képekkel gazdagon illusztrált kötetből - bemutató gyanánt - a mészkő és homokkő burkolatok lerakásával foglalkozó...