A fából készültek is dekoratívak

Kertkapuk

2010-07-07 01:31:27 |

Elég nehéz olyan kertkaput választani, amely nemcsak az elzártságot szolgálja, de e mellett még tetszetős is. A kaput a kerítés és nemegyszer az épület jellegéhez is igazodva kell kiválasztani. A fémből készültek igen tartósak és költségesebbek. A fából kialakítottak azonban könnyen összhangba hozhatók a környezetükkel és kialakításuktól függően különböző mértékben lehetővé tehetik, vagy meg is akadályozhatják a kertre, épületre való bepillantást. E célokat pedig a kapu vázára erősített lécek vagy deszkák méreteivel és elhelyezésével akár saját kezűleg is könnyű elérni.

A fakapuk váza legtöbbször egymásba eresztett csapozással összeállított két vízszintes hevederdeszka, amelyet egy vagy két átlós támheveder, ún. andráskereszt kapcsol össze. Igazán masszív szerkezetet csak az egymásba eresztetten összeállított darabok alkotnak. Sőt, egyes esetekben - főként nagyobb kapuknál - az átlós merevítések zártszelvényű acélidomokból is készülhetnek. Magasabb kapuknál pedig eggyel több vízszintes heveder beépítésével növelhető a kapuszárny szilárdsága. A ferde hevederek lehetőleg mindig a pánt irányából támasszák meg a vázat és egyben magát a kaput.

A masszív vázszerkezetbe csapozva beerősített táblaelemek miatt az ilyen kapuk kialakítása már szakértelmet igénylő munka A retesz, illetve a zár is lehetőleg egy vízszintes hevederre kerüljön a hosszú szárú, galván bevonatú kapupántokkal együtt. Ezek a barkácsáruházakban is beszerezhető szerelvények. A nagyobb terhelésre alkalmas és különböző anyagból épített oszlopokra erősíthető kapupántokat azonban főként a kaputehnikai cégektől lehet beszerezni. Kiválasztásukkor a kapu súlyához és az oszlop anyagához igazodva járjunk el. A pántok minden esetben súlyos terhelésnek vannak kitéve, és ezt az oszlopnak is el kell viselnie. Ezért ha szükséges az új kapu mellé támaszként megfelelően stabil kapuoszlopok is szükségesek.

A kettős, átlósan merevített vázra kapupánt csavarokkal vízszintesen felerősített lécek összességükben szilárd szerkezetet alkotnak A szilárd vázra azután egyszerű, igény szerinti hézagokkal, vagy anélkül felerősített, simára csiszolt és alaposan felületkezelt lécek, deszkák sora alkothatja a kapu "testét". Ezek a kapu jellegét is megadják, és a felső élük alakra vágásával ez a hatás még fokozható is.
Ezek egyszerű szerkezetek, azonban elég változatossá tehető a formájuk. A lécezés vízszintes irányú is lehet, ritkításukkal a kapu súlya, és ezáltal a pántok, a váz és az oszlop terhelése is csökkenthető. Ez különösen az alacsony és széles, két szárnyú kapuknál ajánlott.

Kisebb kapuknál beeresztett csapozásokkal lehet biztosítani az egész szerkezet szilárdságátAz egyes elemek felerősítéséhez többnyire galván bevonatú facsavarokat, illetve kapupánt csavarokat célszerű használni. A facsavarokat természetesen lehetőleg a vázelemek felöl érdemes behajtani, a kapupánt csavarok fejei a kapu külső felületére kerüljenek, a belül levő anyák alá pedig mindig tegyünk alátét is.
Az igényesebb kivitelű, masszív szerkezetű kapuk kivitelezése már a legtöbb esetben komoly szakértelmet és természetesen gondos megmunkálást igényel. A váz és a burkolat elemei ezeknél különféle méretű faanyagokat, egymásba eresztett csapozást és pontos illesztéseket igényelnek. A lecsiszolt és megfelelően felületkezelt alkatrészek összeragasztáshoz természetesen vízálló kötést biztosító ragasztó szükséges. Az összeállított, a sarkokon derékszögbe állított kaput a ragasztó kötése idejére hevederekkel szorosan össze kell húzatni. Az utólagos felületfinomítások ugyanis nehezen kivitelezhetők, és az utólagos felületkezelés nem ad minden felületen kellő védelmet, ami a későbbiek folyamán vetemedéseket vagy egyéb szerkezeti meghibásodásokat okozhat.

Az ilyen dekoratív kialakítású, robosztus kapuk készítését már szakemberre kell bízni Az igazán méretes és még ívelt formadarabokat is tartalmazó kapuk kivitelezését jobb asztalosra bízni, mert ezeknek a kialakításához nemcsak komoly szakértelem, de megfelelő műhely és szerszámozottság is szükséges. Az így elkészült kapu viszont garantáltan minőségi és attraktív kivitelű lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kapu, kerítés, retesz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újabb sövény-megoldások

A sövényeknek térelválasztó, és árnyékoló funkciója is lehet. Az utóbbi időben számos újdonság érkezett hazánkba is, melyek a hagyományos sövényekkel szemben – jó pénzért – számos előnnyel bírnak....


10+1 gyakori kapunyitó probléma

Ha a motoros kapu vagy a garázskapu hirtelen, minden előzmény nélkül nem nyílik, vagy nem csukódik be, általában nagyon egyszerű a megoldás, rendszerint nem hibásodott meg, így szakember...