AMR

Rádió távleolvasós mérőrendszer

2009-06-03 17:44:23 |

Az AMR rendszer korszerű rádió-hullámos távleolvasó mérőrendszer, amely a bevált, stabil és megbízható 868 MHz hullámhosszon működik. Az AMR rendszerbe lehet kötni a fűtési költségmegosztókat, hőmennyiség- és vízmérőket, valamint az impulzusos adaptereket (ez lehetőséget biztosít arra, hogy további, impulzuskimenettel rendelkező mérőket iktassanak be a rendszerbe). A speciális hálózati adatgyűjtők lehetővé teszik, hogy az adott rádiós hálózatot távleolvasókon (GSM/GPRS), ill. számítógépes hálózaton keresztül tartsák karban, vagy mérőinek fogyasztási adatait ezen keresztül olvassák le.

Nincs szükség kábelezésre. Az AMR rendszer a fogyasztói számla összeállításához szükséges mért értékeket gyorsan és pontosan bocsátja rendelkezésre. Az aktuális fogyasztói érték a hálózati adatgyűjtőn keresztül mindig leolvasható, ezért ideális a havi elszámolásokra.
A fűtési költségek és a vízdíj elszámolása a tényleges fogyasztás alapján havonta, évente egyszer vagy többször történik. A lakástulajdonosok vagy a bérlők az AMR rendszernél a leolvasás folyamatából semmit sem érzékelnek.

A hálózati adatgyűjtők a rádióhullámon működő AMR rendszer szerves részét képezik. Amikor egy hálózati adatgyűjtő a hozzá tartozó mérők fogyasztási értékeit begyűjti, rögtön továbbítja ezeket az épületben található központi adatgyűjtőjéhez. Ez biztosítja, hogy minden adatgyűjtő mindig az aktuális, felhasznált értéket tudja a leolvasáskor rendelkezésre bocsátani. A fogyasztás leolvasása a hálózati adatgyűjtőkből többféleképpen történhet: a helyszínen, laptoppal, ill. rádiós távleolvasókon vagy számítógépes hálózaton keresztül.

Az elektronikus rádiós távleolvasóval működő fűtési költségmegosztó a radiátorok hőleadásának egyszerű és pontos mérésére szolgál. A radiátorokra szerelt készülékek az AMR rádióhullámon működő távleolvasó mérőrendszerhez kapcsolódnak. A készülékek folyamatosan mérik a radiátorok hőleadását, és vezeték nélkül továbbítják az aktuális napi értékeket ill. a fogyasztást a hozzájuk tartozó hálózati adatgyűjtőkbe. A készülékek a kétérzékelős elv alapján működnek; ez biztosítja, hogy az idegen hőt (pl.: ha a nap rásüt a radiátorra), a fogyasztás méréséből kizárják.

A hideg vagy melegvízmérő is képes rádiós távleolvasóval működni. A digitális kijelző biztonságos üzemmódot garantál. A mérő függőleges és vízszintes helyzetben is beszerelhető. Különleges szerelési követelményekhez igazodik az ún. szelepes, rádió távleolvasóval működő vízmérő egyedi formája. E szelepes hideg- vagy melegvízmérővel lehet a már meglevő záró- és fojtószelepeket utólag, egyszerűen és olcsón, építési munkálatok nélkül ellátni. A vízmérők kapszulás formában is kaphatók. Ebben az esetben a komplett vízmérő egy falba szerelt dobozból (a csőbe szerelve) ill. egy mennyiségmérő kapszulából áll. A kapszulás mérőrendszernek az az előnye, hogy a hitelesítési idő lejárta után csak a mérőkapszulát kell cserélni, és nem az egész vízmérőt, mert a doboz a vezetékben marad. A kapszulás mérőrendszer dobozos és doboz nélküli formában is használható.

Rádió távleolvasóval működhet a hőmennyiségmérő is a lakásban. A fűtővíz mennyiségének mérése a bevált csillapítási moduláció elve segítségével történik. A fűtővíz bejövő és kimenő hőmérsékletét platina mérőelem méri. A készülék számlálója a mennyiségmérő részről levehető, és más helyre (pl. falra) szerelhető. Egyedi esetekben a modellek kombinált hideg/meleg hőmennyiségmérővel is kaphatók (pl. télen a meleget, nyáron pedig a hideget mérik).
Az ún. impulzusos adapterek megengedik, hogy másfajta, kimeneti érzékelővel ellátott mérőket egyszerűen szereljünk be az AMR hálózati rendszerbe. Mindegyik impulzusos adapter két független bemenettel rendelkezik - ez lehetőséget nyújt, hogy például egy kimeneti érintkezővel ellátott mechanikus hidegvízmérőt és melegvízmérőt is az impulzusos adapterhez kapcsoljunk. Ily módon csatlakoztathatók az AMR rendszerbe.
Léteznek olyan vízmérők, amelyeket utólag is el lehet látni távleolvasó elemmel. Az AMR távleolvasóval rendelkező kiegészítő elemek lehetővé teszik, hogy az ilyen mérőket utólag is lehessen aktiválni, és az AMR rendszerbe illeszteni.

Forrás: www.mt-merestechnika.net

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Téli éléskamra

A nyáron megtermelt, ősszel leszüretelt termények téli tárolása szükséges rossz: mivel télen nem lesz termésünk, akkor azt tudjuk enni, amit eltároltunk, vagy amit megveszünk. A tárolt...


Szerszámos kamrák

Az ilyen melléképületeket régebben fészernek, a kisebbeket sufninak nevezték. A funkciójuk szinte változatlan, csupán a küllemük és bennük tárolt eszközök, szerszámok lettek igényesebbek. E...