Áramszolgáltató-váltás

2011-08-16 23:03:35 | Módosítva: 2011-08-22 21:45:24

Ugyanazon villanyóra, ugyanolyan áram, csak a kereskedő más: azaz másnak fizethetjük az áramszolgáltatásért a díjat, persze nem mindegy, mennyivel kevesebbet. Ezért nem árt tudni, milyen szabályok vonatkoznak az áramszolgáltató-váltásra.

Sokan félnek a szolgáltató-váltástól, mondván, egyáltalán nem biztos, hogy olcsóbb, jobb lesz az új kereskedő, és különben is, a váltás mindig bonyolult. Legalábbis a gyakorlat ezt mutatta eddig, és ezért sokan elriadtak egy esetleges váltástól. 2011. július 1-jétől azonban új, könnyített szabályok vonatkoznak a váltásra, arról pedig, hogy melyik szolgáltató olcsóbb, minden fogyasztó meggyőződhet maga. Ha már döntöttünk az átlépés mellett, fontos ismernünk a szolgáltató-váltás szabályait.

Ingyenes, gyors váltás

Először is a váltás lebonyolítása ingyenes, azért nem számíthat fel nekünk sem az új, sem a régi szolgáltató semmilyen díjat. A felmondást írásban kell megtenni, és arról a régi szolgáltatónk öt napon belül írásban kell, hogy értesítse az újat. Azaz a két szolgáltató között bonyolódik le az átadás-átvétel, ha így döntünk.
A szerződés megszűnésétől számított 20 napon belül a korábbi villamosenergia-kereskedő - a felhasználóval és az új kereskedővel egyeztetve - köteles végszámlát kibocsátani. Ez korábban jóval hosszabb idő volt, ráadásul olyan praktikákat alkalmaztak egyes szolgáltatók, amelynek köszönhetően végképp elment a fogyasztók kedve bármiféle váltástól.

2011. július 1-jétől megszűnik az a korábbi általános gyakorlat, mely szerint nem ritkán hat számjegyű összeggel bíró zárószámlát adtak ki becslés alapján a fogyasztónak, hátha így meggondolja magát és nem hagyja el régi szolgáltatóját. A korábbi, hónapokra előre becsült zárószámla helyett július 1-jétől a váltást követően, a mérőóra leolvasása után kerül sor a zárószámla kibocsátására.

Tudatos választás

Elhárult tehát az az akadály a szolgáltató-váltás elől, amit egyrészt a váltás bürokratikus vonala, másrészt a zárószámlák körüli hercehurca és sok kifogás jelentett.

Ugyanakkor ettől függetlenül sem árt végiggondolni, megéri-e a váltás, és ha megéri, melyik szolgáltatót válasszuk. Ezért mindenképpen javaslott, hogy bármiféle döntés előtt, a hangzatos reklámok figyelembevétele mellett alaposan nézzünk körül a piacon, hasonlítsuk össze, melyik szolgáltató mennyiért nyújtja „portékáját”, milyen egyéb, esetleg a reklámban nem szereplő plusz költségek merülhetnek fel. És ha mindezt megtettük, és kiválasztottuk a nekünk leginkább megfelelő kereskedőt, akkor bátran éljünk jogunkkal, a szolgáltató-váltás lehetőségével.

Dr. Eitmann Norbert

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: áram, villanyóra, elmű

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vitye avatarja

Vitye         A megszokás rabjai...

Nagy előrelépés, hogy az átváltást megkönnyítették, de szerintem sokan azért félnek a váltástól, mert ragaszkodnak a berögzült szokásaikhoz, és félnek az újtól, még akkor is, ha az új adott esetben jobb. Én a mostani akció során váltottam és azóta abszolút meg vagyok elégedve az ELMŰvel.

Milyen áramfejlesztőt válasszunk?

A nem ipari célra használt áramfejlesztők egy- vagy háromfázisú generátorral ellátott, általában benzinmotoros típusok, két- és négyüteműek egyaránt kaphatóak. Áruk jelentősen függ a márka...


Intelligens épületvillamosság

Az "intelligens" házak által kínált szolgáltatásokat három nagy csoportba tudjuk sorolni. Ezek a kényelem, a biztonság és a kommunikáció. Egyszerűen programozható, innovatív megoldások állnak...